PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BASCARA - Carles Bosch descobreix on era l'església vella de Calabuig

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:33


És l'autor dels llibres sobre Bàscara, Calabuig i Orriols

XAVIER CASTILLÓN.
Bàscara
L'antiga església de Sant Feliu, a Calabuig, va quedar completament destruïda per un terratrèmol, el 1427, i fins fa poc no se sabia la seva localització exacta. Carles Bosch, autor amb Antoni Egea de tres llibres sobre Bàscara, Calabuig i Orriols, ha descobert durant l'exhaustiva recerca arxivística on es trobava aquest temple, anterior al 1115.

Carles Bosch Parer és fill de Bàscara i un apassionat de la història del seu poble, al qual es van annexionar Calabuig i Orriols el 1845, any en què ha posat fi als tres llibres que ha publicat fins ara: Mil anys de domini episcopal a Bàscara (817-1845), editat el 2002, i L'antic municipi de Calabuig i L'antic municipi d'Orriols, que van sortir fa pocs mesos.

Carles Bosch ha passat moltes hores a l'arxiu diocesà i a l'arxiu històric de Girona, on ha trobat pergamins que deixaven constància de visites episcopals i cartes dels bisbes, en el primer cas, i protocols notarials –a Bàscara, un poble històricament molt ben comunicat, des de la Via Augusta a l'N-II, va arribar a haver-hi quatre notaris–, en el segon arxiu. Bosch ha acumulat una gran quantitat d'informació, entre la qual hi ha 21 documents que li han permès situar l'antiga església de Calabuig, a uns 500 metres de l'actual: una troballa que ha estat avalada pel prestigiós historiador Joan Badia i Homs, que de seguida va trobar en el lloc indicat per Bosch fragments de ceràmica i trossos d'ossos de l'antic cementiri, i va recomanar a l'alcalde de Bàscara que s'hi fessin excavacions arqueològiques. L'església parroquial de Sant Feliu i el priorat benedictí de Sant Nicolau de Calabuig, que depenen del monestir de Sant Esteve de Banyoles, apareixen citats per primera vegada el 1115, en el testament d'un membre de la família propietària del castell del lloc, però Bosch creu que aquesta església era molt anterior. La primera constància documental de l'existència d'Orriols data del 921 i la de Calabuig, del 893.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2608272


EMPURIES - Oh, Esculapi!

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:28

 

 

 L'estàtua, un cop restaurada, en l'exposició inaugurada
ahir a Barcelona. Foto: RITA LAMSDORFF  


L'estàtua grega, que ha recuperat els braços, s'exposa al Museu d'Arqueologia abans que la traslladin a Empúries

RAÜL MAIGÍ.
Barcelona
Un any i mig després de l'inici de la restauració, l'Esculapi ha tornat al Museu d'Arqueologia de Catalunya en una exposició que situa l'escultura en el context del centenari de les excavacions arqueològiques d'Empúries, on va ser trobada. La reintegració dels braços a l'estàtua és l'actuació més destacada d'un procés que ha permès estudiar a fons la que es considera l'escultura grega més important de la Mediterrània occidental. L'obra s'ha netejat a fons i s'hi han restituït uns 85 petits fragments de marbre. També s'exposarà a Badalona i Mataró, i al març viatjarà a Empúries. El conseller Tresserras –que aposta per reforçar Empúries i Tarragona com a principals seus arqueològiques del país– va reafirmar ahir que l'Esculapi tornarà a l'Empordà «indefinidament».

El Museu d'Arqueologia de Catalunya va inaugurar ahir al migdia enmig d'una gran expectació l'exposició L'Esculapi, el retorn del déu, que suposa la culminació d'un exhaustiu procés de restauració que ha permès, d'una banda, estudiar a fons l'escultura i, de l'altra, recuperar-ne l'esplendor que tenia en l'última etapa de la colònia grega d'Empúries. L'Esculapi torna a tenir braços i s'hi han restituït fins a 85 petits fragments de marbre que estaven dispersos en caixes dels magatzems dels museus de Barcelona i Empúries. Un veritable trencaclosques. Després de mesos de treball, Àlex Masalles, restaurador del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que ha dirigit el procés, reconeixia ahir que se li havien posat els cabells de punta en el moment de presentar la imatge al públic. «He passat moltes hores de solitud amb l'Esculapi i això crea un vincle molt important amb l'escultura», admet. L'estudi va començar amb la digitalització completa de l'estàtua en 3D, que va permetre abordar d'una forma més còmoda i fàcil el volum i l'encaix dels braços de forma virtual, i les gammagrafies van mostrar restauracions realitzades ja en l'antiguitat. L'eliminació d'elements d'intervencions passades (com ara peces de metall) i la neteja dels dipòsits que enfosquien la peça, van precedir la restitució de les diferents peces, que ara ha permès dotar l'estàtua de major definició. «Hi hem retornat la nitidesa i la contundència de volums pròpia dels escultors de l'antiguitat», opina Masalles.

L'Esculapi va estar enterrat durant dinou segles, la qual cosa va permetre que es mantingués inalterada des de l'antiguitat. Es va trobar en dues parts, amb els braços també separats, amb altres peces de la mateixa època que ara formen part de l'exposició, com ara un cap d'Apol·lo, una cornucòpia i uns peus calçats amb sandàlies. També es pot contemplar un retrat femení en bronze (Dama Flàvia) i una làpida amb una inscripció bilingüe en llatí i grec. Pel que fa als braços, els restauradors confirmen que el dret estava trencat i encaixava perfectament amb el cos, i l'esquerre provenia d'una altra peça, tot i que ja en l'antiguitat formava part del conjunt de l'Esculapi. S'ha retirat, però, el fragment de serp que abans acompanyava la base de l'escultura, atès que s'ha determinat que no s'enroscava sobre un bastó sinó sobre si mateixa. Existeixen tres fragments de serp diferents i s'especula que cadascuna d'elles podria haver estat en un temple diferent.

L'exposició, que significa el tret de sortida de la celebració del centenari de l'inici de les excavacions a Empúries, situa la troballa de l'Esculapi l'any 1909, amb elements com el diari d'excavacions, i mostra també les diferents fases de la restauració. Els diferents espais condueixen el visitant fins al punt culminant de l'estàtua, que s'exhibeix sola, amb il·luminació directa en una sala fosca, en la qual sona música que vol imitar els càntics de l'època i també amb l'olor característica d'un temple grec, obtinguda a partir dels productes que s'hi ofrenaven segons Plutarc: mel, resina, mirra, vi, sarments, cardamom, llentiscle, ginebró, encens... Acompanya l'estàtua la inscripció grega Coneix-te a tu mateix, que dominava el temple d'Apol·lo a Delos.

L'estàtua tornarà a Empúries el 23 de març de l'any que ve. Abans, però, passarà pels museus de dues antigues ciutats romanes: Badalona (Baetulo) i Mataró (Iluro).



INCÒGNITES QUE PERDUREN
El projecte i la restauració –que han tingut un cost de 63.000 euros– han confirmat que l'escultura és una obra grega de l'últim quart del segle II aC, que va arribar a Empúries provinent d'algun taller de la Mediterrània, possiblement de l'illa de Delos. No s'ha pogut resoldre, però, la identitat de l'obra: Esculapi-Asclepi (déu de la medicina), Serapis (divinitat protectora egípcia) o un sincretisme de tots dos.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2608180


LA SELVA DEL CAMP - Restauren el castell del Paborde de la Selva del Camp.

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 12:20



+ Restauren el castell del Paborde de la Selva del Camp. Foto: X. JURIO
 
Els selvatans va inaugurar ahir la primera fase de les obres de restauració del castell del Paborde. L'Ajuntament de la Selva va organitzar una jornada de portes obertes, durant la qual es va poder veure el celler major, ara convertit en una sala d'actes dotada amb un equip audiovisual d'última tecnologia digital. A més de restaurar les façanes i les escales, el sòl exterior ha estat empedrat i s'ha dotat l'espai d'uns serveis sanitaris.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2608178

- Sigue siendo descubierto en un entierro Welsh montículo (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:53
ATE Pembrokeshire

 foto: http://www.army.mod.uk/ate/public/castlemartin.htm 

  
El Brownslade Barrow Proyecto 2004-06, dirigido por la South Pembrokeshire Rangos de la Grabación Grupo Consultivo (País de Gales), descubrió un monumento arqueológico de la Edad de Bronce un entierro montículo.

. Más de 1.000 fragmentos de hueso, algunos de ellos humanos, fueron encontrados en el sitio. En la actualidad están siendo analizados por especialistas de la Universidad de Lampeter, Ceredigion.


     . Brownslade Barrow sobre Castlemartin Rango de edad de bronce es un entierro montículo designado como Scheduled Ancient Monument.  En el año 2001 personal de rango observado huesos humanos sobre el terreno cerca de la rueda, que había sido perturbado por tejones que viven cerca del monumento.  Datación de carbono reveló que estos huesos provenían de un cementerio que data de comienzos de la época medieval.  Es preciso adoptar medidas para prevenir nuevos disturbios a este recién descubierto cementerio y para poner fin a la tejones llegar a la zona protegida.


      El proyecto trabajó para realojar a la población general tejón y, a continuación, la organización de los arqueólogos para llevar a cabo la excavación del sitio.  Trabajo en el sitio continúa y tejón prueba vallas se han erigido para salvaguardar los daños y preservar las zonas de importancia a nivel nacional padre.  La supervisión continua de este sitio se proporcionará información para los propietarios de tierras y otros administradores que cuidar de los lugares arqueológicos importantes.


      Pembrokeshire el grupo ganó el premio de plata nutria por sus esfuerzos, que fue presentado en una ceremonia de premios en el Museo Imperial de Londres.  "El proyecto fue muy bien planificada y ejecutada. Es particularmente interesante para aprender lo que la excavación puso al descubierto, gratificante ser capaz de proteger este importante monumento y la satisfacción de saber que los tejones se asentaron en condiciones de seguridad en su nuevo hogar ", dijo Lt Col Johnny Rogers, Presidente del grupo.

Source: Western Telegraph (18 October 2007) Fuente: Western Telegraph (18 de octubre de 2007)

 http://www.stonepages.com/news/archives/002579.html


Powered by LifeType