PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


LA JONQUERA - El museu de l'exili de la Jonquera s'inaugurarà a l'octubre

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:26
M. VICENTE. La Jonquera

El museu de l'exili de la Jonquera s'inaugurarà previsiblement a l'octubre, segons va explicar ahir l'alcalde, Jordi Cabezas, que hi va afegir que l'Ajuntament intentarà que es pugui a fer el dia 15 d'aquell mes, coincidint amb l'aniversari de l'afusellament de Lluís Companys. El ple de l'Ajuntament va aprovar ahir el projecte del disseny interior del museu, que ha costat 770.000 euros. L'objectiu és organitzar la construcció del mobiliari i l'equipament, com ara els suports de les fotografies i els equips audiovisuals.

L'Ajuntament traurà ara a concurs públic l'adjudicació d'aquest projecte, les bases del qual es van aprovar també ahir en el ple ordinari. El període per inscriure's a la convocatòria és de dos mesos.

L'alcalde de la Jonquera i president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Jordi Cabezas, explica que les obres de l'edifici on s'instal·larà el museu estan «molt avançades» i espera que entre el maig i el juny puguin estar acabades. «Volem que la inauguració sigui a l'octubre i si pot ser que coincideixi amb l'aniversari de l'afusellament del president Companys», va dir.


http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2335932



BADALONA - Badalona obre un nou jaciment romà que recrea un jardí de l'època

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:21

La piscina romana de Baetulo es pot veure des d'ahir. Foto: J.G.
La piscina de la família de Quint Licini és el màxim atractiu de l'equipament

JORDI GONZALO. Badalona
El jardí de Quint Licini és el nou jaciment arqueològic que ahir es va inaugurar a Badalona. És la piscina que els experts creuen que hi havia al pati de la casa de la família més important de Baetulo. L'espai s'ha arranjat recreant un jardí romà i amb l'exposició de diverses peces, entre les quals destaca l'oscillum, un dels prop de 700 objectes espoliats pel franquisme l'any 1940. La resta tornaran les properes setmanes, després que es reconegués el Museu de Badalona com el seu legítim propietari.

+
La família de Quint Licini es considera com la primera gran família de Badalona. Els habitants de Baetulo van fer un pacte d'hospitalitat amb Quint Licini l'any 98 dC, recollit a la Tabula hospitalis. Aquest objecte es va trobar en l'estança d'una casa al costat de la qual es va descobrir la piscina, que a partir d'ahir es pot visitar. És per això que els experts creuen que és la piscina del jardí de Quint Licini. Aquest nou jaciment arqueològic «significa ampliar el circuit d'espais arqueològics de què disposa la ciutat de Badalona per poder conèixer el seu passat i oferir un discurs sobre l'arqueologia romana a Catalunya», va explicar Joan Mayné, director del Museu de Badalona. La museïtzació de la piscina s'acompanya d'un vídeo que recrea com era un jardí de l'època i d'explicacions sobre els arbres i les plantes que creuen que hi havia en aquell pati. També s'hi exposen diverses peces de l'època, com ara l'oscillum. L'exposició està adaptada per a persones amb disminució visual.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2335680

GRECIA - La Acrópolis proclamada mejor monumento de Patrimonio Cultural de Europa

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 17:58
La Acrópolis proclamada mejor monumento de Patrimonio Cultural de Europa

La Acrópolis ha sido proclamada como el monumento preeminente de las lista de Patrimonio Cultural Europeo de monumentos durante una ceremonia especial en Atenas el lunes.

El ministro griego de Cultura Georges Voulgarakis y su homólogo francés Renaud Donnedieu de Vabres presentaron una placa que lleva la distinción especial.

“La Acrópolis representa la civilización compartida por la gente”, dijo Voulgarakis, añadiendo que el monumento también preserva una memoria colectiva.

Respecto a la devolución de los mármoles del Partenón, enfatizó que depende del Gobierno británico en arreglar un “error histórico” y restaurar la armonía de uno de los más grandes monumentos de la Humanidad.

De Vabres, una fuerza de movimiento detrás de la iniciativa, enfatizó que “es el lugar de nacimiento de la civilización europea”, refiriéndose a la Acrópolis y a sus sitios arqueológicos que se encuentran en sus alrededores.

Más temprano, los dos ministros de la Cultura firmaron un memorando de cooperación entre los museos griego y francés para luchar contra el comercio ilícito de antigüedades y las excavaciones ilegales.

El presidente griego Karolos Papoulias y el alcalde de Atenas Niñitas Kaklamanis asistieron a la ceremonia. (Pueblo en Línea)

28/03/2007

La Acrópolis proclamada mejor monumento de Patrimonio Cultural de Europa
http://spanish.peopledaily.com.cn/31615/5532438.html


BADALONA - Badalona recupera una piscina romana milenaria

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 17:53
 La piscina romana de Badalona, horas antes de su inauguración una vez restaurada, ayer. Foto:  JOSEP GARCÍA
La piscina romana de Badalona, horas antes de su inauguración una vez restaurada, ayer. Foto: JOSEP GARCÍA
La pileta, del siglo I e inusual en Catalunya, perteneció al más poderoso de la ciudad
DAVID PLACER
BADALONA

Badalona suma a su patrimonio arqueológico una piscina romana de finales del siglo I, un tipo de obra que difícilmente se halla en Catalunya fuera de las ruinas termales.
La piscina pertenecía a un poderoso y reconocido hombre de la época, Quinto Licinio, y fue descubierta en 1957 y conservada en los sótanos de un edificio residencial en la plaza de la Assemblea de Catalunya, al lado del museo de la ciudad. El espacio fue expropiado a una finca residencial hace un año y se ha restaurado para incorporarle una llamativa producción multimedia que recrea --en latín-- el estilo de vida de la familia Licinio en el lujoso jardín.
El espacio de 13,3 por 6,3 metros servía como elemento de distracción y disfrute del que posiblemente fue el hombre más poderoso de Baetulo, la Badalona romana.
Las piscinas en termas eran comunes en la época, y a ellas se acudía a zambullirse. Pero en las casas su función era más decorativa y ornamental. "Quizás también nadaban en ella, pero era un elemento de distracción, un lujo para la época, donde el dueño leía, invitaba a los amigos y, seguramente, conspiraba", cuenta Montserrat Comas, arqueóloga del Museu de Badalona.
Unos análisis de restos de polen han permitido determinar las flores que adornaron el jardín y que son expuestas por el museo de la ciudad, junto con objetos de la época.
La obra no se puede ver completa, porque el párking de la propiedad contigua esconde una de sus esquinas. El museo no descarta, en un futuro, recuperar el otro extremo y mostrarla como en su época de esplendor: rodeada de hermosos jardines, pero donde nadie solía nadar.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=

CAS&idnoticia_PK=392630&idseccio_PK=1022


Powered by LifeType