PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El mapa prueba Australia descubierta portuguéa: libro nuevo (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:17

 (Segueix)

EGIPTO - Misión egipcio-española halla en Luxor cántaros y flores de más 3.500 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:13

Una misión arqueológica egipcio-española ha descubierto un conjunto de cántaros y ramos de flores de más de 3.500 años de antigüedad en la tumba de un capataz de la época de la reina faraónica Hatchepsut (1482-1502 a.C) en Luxor, en el sur de Egipto.


Según informó hoy la agencia oficial de noticias egipcia MENA, los sacerdotes y los familiares del jefe de los obreros, identificado como 'Gihuti', habían dejado los objetos, que se componen de 42 cántaros de cerámica y 42 ramos de flores, en la ceremonia funeraria del muerto.

El hallazgo fue realizado durante los trabajos de limpieza que realizaba la misión arqueológica conjunta en el patio de la tumba, localizada en la zona de Zeraa Abul Naga, en la ribera oeste del río Nilo.

Además, fueron encontrados los restos de uno de los muros de la tumba, que medía unos 6 metros.

Según el director del Departamento de Egiptología en el Consejo Supremo de Antigüedades, Sabri Abdelaziz, a quien cita MENA, los rituales funerarios están inscritos en uno de los muros de la tumba de 'Gihuti'.

Allí se puede ver a los sacerdotes, los familiares y los amigos del muerto mientras llevan los cántaros y las flores en su funeral.


Terra Actualidad - EFE
-


CASTELLO D'EMPUREIS - Busquen restes d'antigues esglésies en el subsòl de la basílica de Castelló

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:57

M.V.. Castelló d'Empúries

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries ha encarregat una prospecció del subsòl de la basílica de Santa Maria amb l'objectiu de trobar restes de les antigues esglésies que hi havia hagut als segles X i XI, en època preromànica i romànica. Les prospeccions, que es fan amb un sistema de georadar per evitar haver de fer excavacions directament, s'han dut a terme entre ahir i avui i van a càrrec de l'empresa especialitzada SOT Prospeccions Arqueològiques. Un cop es tinguin els resultats de les restes constructives localitzades –de moment ja s'ha trobat un mur en un lateral– un equip dirigit per l'arqueòloga Anna Maria Puig datarà les troballes. A banda de les feines fetes a la catedral, també s'ha analitzat el subsòl del Palau dels Comptes, on ara hi ha l'ajuntament.

L'alcalde de Castelló, Xavier Sanllehí, va dir que el cost d'aquesta actuació ha estat d'entre 3.000 i 4.000 euros.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2325926

-

 (Segueix)

TARRAGONA - El MNAT mostra restes de rituals funeraris prehistòrics

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 18:20
El MNAT mostra restes de rituals funeraris prehistòrics

Les peces, excepcionals, es van trobar a Menorca

EL PUNT.
Tarragona
Les extraordinàries troballes prehistòriques de les coves des Càrritx i des Mussol, a Menorca, considerades les més importants de l'Estat espanyol dels últims 30 anys, s'exposen fins al 26 d'agost al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Uns espeleòlegs van descobrir fa deu anys les peces (úniques a la conca mediterrània) de 3.000 anys d'antiguitat.

+ Una imatge de l'exposició del MNAT. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ

L'exposició Pentinar la mort. Rituals de vida i mort en la prehistòria de Menorca mostra peces com ara una pinta, talles de fusta que representen divinitats i restes de cabells tenyits, que han permès als investigadors conèixer rituals funeraris ignorats fins ara. Les dues coves es feien servir amb finalitats cerimonials funeràries entre els anys 1.600 i 800 aC.

La cova des Càrritx va ser un cementiri durant sis segles, i els arqueòlegs hi van trobar 35.000 fragments d'ossos, que corresponien a les més de 200 persones enterrades al llarg dels anys. Entre les troballes més importants sobresurt un conjunt d'estris que han permès reconèixer una cerimònia funerària desconeguda. Un cop el difunt era a la cova, es preparava un tint amb el qual se li tenyien els cabells de color vermell; després se'n tallaven i es col·locaven en petits contenidors de fusta o de banya de vaca, que es deixaven al costat del mort. L'exposició mostra peces singulars, com ara una pinta de fusta i les restes de cabells que s'han conservat.

 

-


 (Segueix)

Powered by LifeType