10 afirmacions sobre les vegueries.

07 Febrer, 2010 10:30
Publicat per csala, General

1a.- Les vegueries no són, ni de lluny, un problema que preocupi als ciutadans. Però sembla que ara sigui l'únic problema de Catalunya. Fins i tot el President Montilla, que quan hi ha problemes s'amaga, ha tret el cap en aquest debat de les Vegueries. N'ha parlat perquè s'hi juga massa.

2a.- Els que ens dediquem a la política si preocupem al ciutadà, i incrementant càrrecs públics (hi haurà molts més Consellers de Vegueries que Diputats Provincials) no millorem aquesta imatge negativa, al contrari. De la mateixa manera afirmo, que canviant la Llei Electoral no s'arregla la corrupció. La corrupció necessita d'altres cures pal·liatives, i la imatge dels qui ens dediquem a la política precisa de reformes profundes que ningú està disposat a afrontar, i quan dic ningú, és, ningú.

3a.- Les Vegueries proposades per ERC són una contrapartida a l'aprovació de la Llei de l'Àrea Metropolitana proposada pel PSC. Amb la diferència que l'Àrea Metropolitana veurà la llum immediatament i les Vegueries serà el propi Partit Socialista (a Madrid) qui les aturarà al no modificar la legislació necessària -alguna cosa ha dit ja al respecte el Ministre Chaves-. Ep!, això si no les atura abans el Tribunal Constitucional (algun any hi haurà Sentència). Ho reconec, els del PSC amb aquestes coses són uns professionals, i els d'ERC, uns aficionats.

4a.- Abans que les Vegueries, era bàsic aprovar la Llei dels Governs Locals. Aquest avantprojecte de Llei amb 300 articles, que ha estat elaborat per la Universitat de Tarragona resta a hores d'ara amagat en un calaix de la Conselleria de Governació des de desembre de 2008. La Llei de Governs Locals era el marc genèric i natural d'estructuració de les Administracions Locals a Catalunya, tant des del punt de vista polític, com competencial. 

5a.- Abans que les Vegueries, també era bàsic aprovar la Llei de Finances Locals. Els Ajuntaments no necessiten més Vegueries, necessiten diners per despesa ordinària.

6a.- Començar per les Vegueries i l'Àrea Metropolitana, és començar per la teulada. Començar per la Llei de Governs Locals i per la Llei de Finances Locals era començar pels fonaments. Per cert, competencialment, el text actual del Projecte de Llei de Vegueries i a diferència del que es preveia a l'Avantprojecte de Llei dels Governs Locals, no s'assoleixen competències que si obté l'Àrea Metropolitana (p.e. Urbanisme, Medi ambient...).

7a.- Sortirà més car. No cal ser molt intel·ligent per entendre que 7 Vegueries, i la seva configuració política i organització de les seves estructures administratives sortirà molt més car que 4 Diputacions. Montilla ha mentit. Jo no m'oposo a les Vegueries, però si a estructurar-les sense racionalitzar abans l'entremat de la resta d'Administracions de tot tipus que conviuen en aquest petit pais.

8a.- Vegueria de Tarragona. Jo no li faig fàstic a l'expressió "Camp de Tarragona", el que em fa fàstic són les maniobres tan poc naturals que molts fan per obviar el terme "Tarragona". Quan diuen tan sols "El Camp" queda tan artificial i ridícul. Però les cabrioles encara resulten més patètiques quan diuen "comarques meridionals" aleshores ja no puc evitar enfotre-me'n a la cara. Res, ara més que mai, Vegueria de Tarragona i Universitat de Tarragona.

9a.- Diàleg inexistent. No sé si és incapacitat o mediocritat, però coneixia que s'havia tirat endavant aquest Projecte de Llei sense haver consultat les Diputacions, però desconeixia que ni tan sols s'havia parlat amb Madrid sobre el mateix. Els canvis de límits provincials és una temàtica de competència estatal, això ja ho sabem tots, i per tant, no tenir pactat aquests canvis prèviament incrementa substancialment les possibilitats de fracàs, i per tant són uns irresponsables per haver provocat de forma insensata enfrontaments territorials que han obert importants ferides, difícils de cicatritzar. 

10a.- S'enfonsen. Les formes d'aquest Govern per aprovar aquests Projectes de Llei (Vegueries + Àrea Metropolitana), em recorden molt i molt a la forma en com s'improvisen les coses aquests mesos a Madrid. Tots els símptomes d'un Govern que s'enfonsa en la mediocritat de la seva actuació. Les Vegueries i l'Àrea Metropolitana, són dos instruments pensats, a hores d'ara, no per servir els ciutadans, sinó per servir als militants i càrrecs dels partits. ERC necessita aquestes Vegueries, i el PSC precisa l'Àrea Metropolitana,. Ras i clar, unes Institucions que serviran per a que alguns puguin salvar el "cul" si venen temps difícils.

P.E.: Ja em disculparan alguna expressió ofensiva, però resulta tan gràfica con inevitable.  


Comentaris | 0 RetroenllaçOs