La vegueria de Tarragona.

08 Desembre, 2009 17:24
Publicat per csala, General

Llegeixo amb interès el darrer número de NotíciesTGN  i en especial la seva editorial sobre la futura Llei de Vegueries que el Govern català vol aprovar en la primera reunió de l'any 2010. Estic a favor de les vegueries, però m'oposo explícitament a que "provisionalment" tan sols s'aprovi la vegueria de Tarragona i la de Terres de l'Ebre, deixant la resta de l'espai territorial català tal i com està en l'actualitat. O tots o ningú, personalment entenc que no s'ha ni tan sols de parlar que Tarragona sigui la base experimental de la nova divisió territorial. Més quan sembla que la nova Llei de Governs Locals ha quedat arxivada en un calaix. Anem doncs a començar la casa per la taulada.

Dit això, i després de la baralla pel nom de l'aeroport, proposta rebuda amb actituds certament beligerants i amb algunes reaccions certament decepcionants vindrà ara la baralla pel nom de la vegueria.

La Llei 1/1995 per la que s'aprova el Pla Territorial General de Catalunya, a l'article 2, parla de diferents àmbits, el de Ponent; el de les comarques Gironines, l'àmbit metropolità, ..., el del Camp de Tarragona, però em sembla evident que el nom d'algunes de les futures Vegueries seran més simples, la Vegueria de Lleida, la Vegueria de Girona... però, i la de Tarragona?, com es dirà?, la Vegueria del Camp (de Tarragona)?. Com molt bé diu en Manel Sanromà a l'Editorial del noticies TGN "...La vella Tarraco, fundada pels germans Escipió en el turó que tots coneixem i trepitgem, ha tingut bons i mals moments en la seva història, però mai ha perdut aquest nom. Abans que Espanya s’hagués inventat, ja es deia Tarragona; abans que Catalunya hagués aparegut com a nació, ja es deia Tarragona; abans que els àrabs l’haguessin convertit en territori de ningú ja es deia Tarragona. Han passat els segles, els mil·lennis; i la vella Tarraco es va convertir en capital de la Tarraconense; va esdevenir seu arquebisbal primada i metropolitana; capital d’una província espanyola; capital econòmica, intel·lectual i cultural del Sud de Catalunya. Sempre Tarragona. Mai ningú havia gosat treure-li el nom, un dels més antics d’Europa.

I ara venen uns senyors i ens diuen que allò que sempre s’ha conegut per Tarragona, és a dir, les terres sobre les quals exerceix la capital la seva influència, es dirà el Camp. Bé, primer li diuen Camp de Tarragona, per desprès quedar-se en el Camp. I nosaltres diem que no, que de cap manera. Allò que durant més de vint-i-dos segles s’ha dit igual, ara no pot dir-se el Camp: es diu Tarragona".

2 Comentaris | 0 RetroenllaçOs