Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

La Víbria de Reus i els 100 anys del Foment.

erdrag | 28 Novembre, 2006 20:40

Ahir, dilluns, vaig assistir a la Comissió de Protocol de l'Ajuntament de Reus per a presentar la maqueta del que serà la Víbria de Reus, un nou element del seguici festiu de la ciutat. La Víbria és un animal format amb parts d'àliga, de drac i d'escurçó, tot i que la mitologia també la classifica com la femella del drac, fins i tot sembla que Sant Jordi no matà un drac sinó una víbria.

És un animal mitològic clarament lligat a la cort catalana. Apareix a l'escut dels reis Pere el Cerimoniós i Jaume I, i actualment forma part de l'emblema oficial del País Valencià. Fins i tot sembla que el dibuix pogué evolucionar cap a un rat penat, obtenint així l’origen de la importància del rat penat en la simbologia valenciana.

La incorporació d'aquest nou element en el bestiari festiu i de foc de la ciutat s’emmarca en la celebració dels 100 anys de la creació del casal del Foment Nacionalista Republicà de Reus, entitat fundadora d'ERC, que n'esdevingué la secció local a la ciutat. Evidentment, no pretén, però, ser l'element d'Esquerra, sinó que la colla de portadors de la víbria serà una entitat totalment independent formada per persones que puguin tenir, o no, relació amb l'entorn d'Esquerra a la ciutat.

Actualment el Casal Foment, hereu del centenari Foment Nacionalista Republicà, pretén evolucionar més enllà de la seu local d'un partit polític, a partir de noves i diverses iniciatives, ja que entenem que Esquerra és i ha de ser molt més que el concepte tradicional de partit polític: ha de ser un punt de trobada, un punt de reunió, d'intercanvi d'idees, un punt de partida de nous projectes per a la ciutat, un punt, en definitiva, de trobada i de treball per a la gent que vol que la nostra ciutat i el nostre país siguin un lloc on tots hi tinguem cabuda i on cadascú hi aporti aquell granet de sorra que es necessita.

En aquesta línia, des de fa un parell de mesos s’estan duent a terme unes trobades lingüístiques o grups de conversa per a que gent nouvinguda al nostre país, o no, que vol conèixer molt millor la llengua pugui tenir un espai on practicar-la, afegint-nos a les diferents ofertes ja existents a la ciutat.

Amb el mateix objectiu s’estan fent les obres per a traslladar-se de local, una casa al centre de la ciutat on als baixos les JERC hi estem preparant el que serà el primer casal cultural Tio Canya de les comarques del Camp, un espai on s’hi podran fer diferents actes lúdico-culturals i que funcionarà com a taverna del jovent independentista.

La nova Víbria, així com altres projectes en funcionament o futurs s’afegiran a totes aquestes iniciatives, que no pretenen competir amb res ni amb ningú, sinó que tan sols pretenen sumar esforços i augmentar l’entorn de l’esquerra nacional i independentista a Reus i al Baix Camp.

Podeu consultar el programa d’actes del centenari del Foment a www.casalfoment.cat

Sense comentaris (2a edició)

erdrag | 28 Novembre, 2006 19:57

Certament, m'ho he empassat. M'he empassat aquest tall de RAC 1 com una entrevista real a un responsable de RENFE. Fa uns dies que m'havia arribat i fins avui no ho he pogut penjar.
Ara podria dir allò de "ja m'ho semblava a mi que..." però vaja, crec que no cal remenar més la perdiu.

Crec que, però, si molts ens ho hem empassat, ens ha fet molta ràbia però no n'hem tingut dubtes de la seva veracitat és perquè la possiblitat de que això passi, de que un responsable de quelcom important (empresa, institució, partit polític, etc.) faci aquestes declaracions és real. És a dir, que tal i com estan les coses en aquest país, és molt fàcil que algú de fora, o no, digui, i es cregui, barbaritats com aquestes.
Trobo molt encertada la comparació que han fet alguns blocaires amb el que va fer Orson Welles als anys 30.

I, pel que fa al que se m'ha dit en un comentari en relació a l'esperit crític he de dir que no hi trobo la relació, i que si s'ha llegit alguns dels escrits que he posat en aquest bloc, pot saber perfectament que, si d'una cosa fallo és per tenir massa esperit crític.

Salut !

Sense comentaris

erdrag | 28 Novembre, 2006 15:08

Avui us vull posar aquesta entrevista radiofònica a un responsable i representant de RENFE.
Sense més comentaris, jutgeu vosaltres mateixos:

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb