PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TORROELLA DE MONTGRI - Tornen a restaurar, al cap de vint-i-un anys, el castell del Montgrí

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:04
 
 

+ Vista del castell del Montgrí des de Torroella. / 
Foto: A.V.Per primer cop se'n rehabilitarà la cisterna externa

ALBERT VILAR. Torroella de Montgrí
El castell del Montgrí, que és del segle XIII, serà objecte aquesta primavera d'una restauració integral per millorar la seva preservació. L'actuació, a càrrec de l'Ajuntament de Torroella i amb el suport de la Diputació de Girona, vol consolidar aquest patrimoni artístic, d'interès nacional, que ja va ser restaurat ara fa 21 anys. A més, aquest cop, a part del castell també es vol consolidar la cisterna externa, en què no s'ha actuat mai, i senyalitzar les pedreres de la fortificació militar inacabada.


«És la nostra obligació moral i patrimonial tenir-ne cura», va afirmar a aquest diari el regidor de Cultura, Josep Maria Rufí, per justificar el projecte de consolidació i neteja del castell del Montgrí i la seva cisterna externa. El projecte ha estat adjudicat a l'empresa Duplextil SL per uns 112.000 euros. La Diputació hi aporta 70.000 euros, i de la resta se'n fa càrrec el consistori. L'adjudicació del projecte es va fer el passat mes d'octubre, però la seva execució s'ha decidit fer-la de cara al bon temps. Així, es preveu que es realitzi durant els mesos de maig i juny, segons va recordar Rufí. «Aprofitem que el dia és més llarg», va dir el regidor torroellenc.

L'actuació al castell preveu la reposició d'alguns elements de protecció, especialment les baranes; l'extracció de la vegetació de les parets, amb el rejuntat adequat per evitar-ne la reproducció i el cosit d'algunes fissures i la reposició del parallamps. Es consolida l'actuació que ja es va fer l'any 1988, en què destacava el fet que el material es transportava en helicòpter, també amb diners de les dues administracions, i que aleshores va costar 150.000 euros.

Des del 1988 s'han anat fent algunes obres de manteniment dels elements de protecció i la substitució dels capitells originals per unes còpies a causa del robatori d'una de les peces.

Ara, a més, l'actuació també incideix en l'entorn, especialment en dos elements que complementen la fortificació: la cisterna externa, que és un rectangle de grans dimensions mig encastat al terra, i les pedreres. «I valorar-los», va recordar el regidor de Cultura. L'actuació en la cisterna es concretarà en la reposició dels carreus de pedra i la instal·lació d'una barana de protecció en tot el seu perímetre, i també en les escales d'accés al seu interior. Sense oblidar la protecció dels dos sorrals que fan de decantadors de l'aigua. També una senyalització de l'element; una senyalització que també es farà en les pedreres i al mateix castell. La majoria són indicadors de direcció, tot i que també n'hi ha d'informació. «Cal fer-hi actuacions periòdiques per evitar la seva degradació», va afirmar Rufí, que va recordar que és l'obligació de les administracions vetllar pels elements històrics del territori.

 MÉS PATRIMONI


El regidor, en aquesta línia de preservació del patrimoni històric local, va explicar que el consistori ja fa temps que hi treballa. Així, va fer esment dels treballs fets per preservar i donar a conèixer els masos fortificats i torres contra els saquejadors que hi ha a la plana, especialment entre els pobles de Torroella i l'Estartit.

Però també, i aprofitant el fons estatal d'inversió local del govern de Rodríguez Zapatero, s'ha decidit fer una sèrie d'actuacions per rehabilitar edificis patrimonials.

Així, es preveu un seguit de millores al convent dels Agustins, al cine Petit, a la capella de Sant Antoni, a el cinema Montgrí i a la sala i l'antiga biblioteca municipal. La inversió que hi ha programada en tots aquests espais és pels volts dels 330.000 euros i les obres s'executaran, com a condició de l'ajut, durant aquest mateix any.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3544173


Perú , Hallan tumba de hace 2.500 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:29

 

Tumba hallada en el barrio de Miraflores.  Foto de Archivo.
 
En agosto del año pasado se encontraron restos de más de 1.000 años de antigüedad en Lima.

 

 Un equipo de arqueólogos en el norte de Perú descubrió una tumba que contenía los restos óseos de un niño de tres años enterrado hace 2.500 años.

El hallazgo -en la región de Lambayeque- se produjo a unos 500 metros del templo de Venado Cautivo, un sitio arqueológico de más de 4.000 años de antigüedad, considerado uno de los más antiguo del continente.

Allí, señala el corresponsal de la BBC en Lima Dan Collyns, los expertos encontraron junto con los restos del niño, tres vasijas de cerámica. Una de ellas con un búho pintado, ave que según las culturas pre incaicas de la zona, son las responsables de guiar a los muertos en su trayecto al otro mundo.

Si bien los sacrificios rituales eran comunes hace 2.500 años, añade Collyns, los restos no muestran indicios de una muerte violenta y se han conservado en muy buen estado a pesar del paso del tiempo.

Hallazgo fortuito

Ignacio Alva, arqueólogo responsable del descubrimiento, informó que los restos pertenecen a la cultura Gallinazo que habitó en esta región del norte peruano entre el año 200 a.C. y 350 d.C. y de la cual se sabe muy poco.

Alva espera que el hallazgo contribuya a dilucidar la secuencia de culturas en esta zona, considerada la cuna de la civilización pre incaica.

Como ocurre con muchos de los descubrimientos arqueológicos, éste se produjo de manera fortuita cuando pobladores de la zona comenzaron a excavar la tierra para construir viviendas y hallaron una de las piezas de barro que formaba parte de la tumba, dijo Alva.

El padre de Alva, Walter Alva, el arqueólogo que descubrió la famosa Tumba Real del Señor de Sipán (bautizado el Tutankamón de las Américas) hace poco más de 20 años en la misma región, destacó la importancia del hallazgo porque podrá aportar mayor información sobre los desarrollos culturales de Lambayeque.

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_7901000/7901442.stm

Powered by LifeType