PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


LLEIDA - Tarragona apoya que la Seu sea Patrimonio de la Humanidad

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 13:16


Lleida - L.A. Pérez de la Pinta  2009-02-07

Tarragona también quiere que la Seu sea Patrimonio de la Humanidad y así lo explicitará en una moción que el consistorio de la ciudad pretende aprobar en apoyo de las pretensiones que, para el monumento, tiene la ciudad de Lleida. A cambio, La Paeria aprobará también en su próximo pleno otra moción, ésta referida a un proyecto que, para Tarragona, tiene especial significado: los Juegos Mediterráneos que, en 2017, la ciudad quiere organizar.
 
Sobre el cruce de mociones hablaron ayer José Félix Ballesteros y Àngel Ros, alcaldes de ambas ciudades, durante una visita del primero al PCiTAL Gardeny. La visita, además de para acercar posiciones, sirvió para que el alcalde de Tarragona tomase buena nota de un proyecto, el PCiTAL, que guarda puntos de conexión con otro que la Universitat Rovira i Virgili promueve con el apoyo del consistorio de aquella ciudad: El Parc Científic de Tarragona que pretende ser para la industria química tarraconense lo mismo que el PCITAL es para la industria agroalimentaria de Lleida.

En el futuro, dijeron ambos alcaldes, los dos parques colaborarán: “Química y la Agroalimentación se complementan del mismo modo que lo hacen Lleida y Tarragona, que por historia y proximidad, deben entenderse y más ahora que, gracias al AVE, hemos acortado la distancia que separa ambas ciudades”, señaló ayer Ballesteros ante un Ros que suscribió sus palabras.
 
 
 

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=89057

&seccio=Lleida&fecha=2009-02-07&sortida=03:00:00



Catalunya exigeix «respecte» pel foc

 
 
 
 

Més de 10.000 persones van reivindicar a Berga les tradicions populars amenaçades per la nova normativa pirotècnica

MIQUEL A. LUQUE.
Berga
Respecte. Una pancarta a la plaça de Sant Pere de Berga reflectia el sentiment de les més de 10.000 persones que es van reunir per reivindicar les tradicions populars catalanes del foc, amenaçades per l'aplicació que pugui fer l'Estat de la directiva europea 2007/23/CE que regula els materials pirotècnics. Després de la festa d'ahir, la cultura catalana ha fet un toc d'atenció al govern estatal perquè reculli les seves esmenes a la transposició que ha de presentar abans del 4 de gener de 2010. El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat, Ramon Fontdevila, va indicar que la feina tot just comença ara, ja que els pròxims tres mesos, fins a l'abril, s'hauran d'incorporar a la llei les festes tradicionals i la formació dels nens.
 
L'acte reivindicatiu va començar amb una cercavila multitudinària pel passeig de la Indústria amb centenars de colles de diables i de bestiari procedents de tot el Principat i de la Catalunya del Nord. Una vegada arribats a la plaça de Sant Pere, plena de gom a gom, va tenir lloc la col·locació de tabals. Després, el foc va fer l'aparició amb l'encesa del drac petit de Reus, dels diablons de Sant Andreu, del drac de Bestiari, del Ball de Diables de Cervera. Com no podia ser de cap altra manera, la Patum infantil i la Patum gran van fer embogir els milers d'assistents.

«Exigim que no ens toquin res del que ja tenim, exigim el que és nostre». Amb aquesta opinió el president de l'agrupació del bestiari festiu i popular de Catalunya, Sete Udina, resumia l'objectiu de l'acte d'ahir. Udina va demanar al govern de Madrid que deixi les coses com estan ara. L'alcalde Berga, Juli Gendrau, va assegurar que l'acte va aconseguir l'objectiu que pretenia que era «sensibilitzar». El president de la federació de diables i dimonis de Catalunya, Josep Enric Martí, va qualificar d'«èxit» l'acte i va assenyalar que s'han rebut les primeres propostes del govern de l'Estat espanyol. Fontdevila va assegurar que la festa d'ahir va ser un acte de «sobirania cultural» i va assegurar que la directiva no ha d'afectar les tradicions catalanes. Per aconseguir-ho, el representant de la Generalitat, que va ser xiulat durant el seu parlament, va assegurar que es posaran en joc totes les capacitats.

 

CONTRA 800 ANYS

De tot arreu, les colles de diables es van desplaçar a Berga, sense pensar en les distàncies. Segons Jordi Garcia, dels Balls de Diables de Roda de Berà, pagava la pena reivindicar que la cultura del foc són «les arrels del nostre poble». Toni Fernández, dels Diables de Granollers, va assegurar que una directiva europea no es pot carregar «800 anys d'història» i per això va reclamar a la Generalitat que «s'espavili». Sergi Muntaner, coordinador de la Patum infantil, va recordar que les festes infantils són la «llavor» del patumaire que esclatarà en el futur, perquè «la continuïtat de les tradicions passa pels nens».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3504670
 


BARCELONA - El museu de la necròpolis romana s'instal·la a la plaça Vila de Madrid

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 01:05


  1. • El petit recinte exposarà l'humil aixovar que tenien els esclaus i lliberts de l'antiga Bàrcino
  2. • La colònia de gats que viu entre les ruïnes s'haurà de mudar a un altre lloc abans de la tardor
 Una tècnica treballa en la restauració d'una de les sepultures de la plaça, dimecres passat. Foto:  GUILLERMO MOLINER
Una tècnica treballa en la restauració d'una de les sepultures de la
plaça, dimecres passat. Foto: GUILLERMO MOLINER

MÉS INFORMACIÓ

ROSARIO FONTOVA
BARCELONA

Els ciutadans més pobres de la petita colònia romana de Bàrcino eren inhumats a la vora de la via Sepulcral en una zona molsosa on creixien avellaners i salzes. Celebraven banquets al costat de les tombes en honor del seu parent i eren tan humils que en el seu últim viatge només portaven la moneda per pagar a Caront, el barquer que els portava a l'altre món. Aquestes escenes tenien lloc a l'actual plaça de la Vila de Madrid, on es treballa en la instal.lació d'un centre d'interpretació al costat dels sepulcres que queden.


La instal.lació del petit museu ja ha començat en una zona subter- rània sota la plaça i està previst que es completi a la tardor. Un problema de filtració d'aigües que no es resolia ha endarrerit uns quants anys el projecte, que mentrestant s'ha anat completant amb una investigació arqueològica del Museu d'Història de Barcelona (Muhba).



DISCURS SOBRE MORTS I VIUS
Joan Roca, el seu director, assenyala que al nou centre "es presentarà un discurs sobre el món funerari a la ciutat antiga amb incorporacions tant del centre com de la perifèria de Bàrcino fins a la Tarraconense". "Explicarem el món dels morts com a mirall dels vius", afegeix.


I abans que s'inauguri el centre, la colònia de gats que s'hi refugia des de fa molt de temps se n'haurà d'anar. Els tècnics que restauren els sepulcres i mantenen la zona fa anys que insisteixen sense èxit que no són convenients per a la conservació de la necròpolis, que deterioren. I a més a més els gats són incompatibles, a causa de les interferències que provoquen els seus moviments, amb el sistema de seguretat per sensors que s'instal.larà al nou centre.


L'actual plaça de la Vila de Madrid amb el fragment de necròpolis romana es va crear l'any 1954 quan d'una manera fortuïta s'hi van trobar les primeres tombes. Sota la direcció de Duran i Sanpere es va excavar la zona, se'n va preservar un fragment considerable i es va salvar la necròpolis de la destrucció total. L'any 2002, amb motiu de la remodelació de la plaça, es va tornar a excavar el subsòl i després es va elaborar una investigació pluridisciplinar que va incloure diversos estudis de paleoantropologia, epigrafia, arqueobotànica i anàlisis d'estudis orgànics.

LA LLEI ROMANA
Julia Beltrán de Heredia, conservadora del museu, explica que les obres tenen com a finalitat pavimentar el camí o via entre la qual transcorrien les millors tombes de la la necròpolis. La llei romana, afegeix, estipulava que els enterraments s'havien de portar a terme a fora del nucli urbà per raons de salubritat i sobretot a causa de les fumeres de les pires. La gent passejava aleshores pels afores, al jardí funerari, més o menys com a la Via Appia de Roma.


A més, s'estan restaurant les cupes o tombes i s'estan reintegrant les pèrdues produïdes per la climatologia. En el seu origen van estar decorades amb sanefes verdes i vermelles, però els pigments pràcticament s'han perdut. Les plaques que hi ha als millors sepulcres són reproduccions, ja que els originals es conserven al museu.


Quan s'obri el nou centre, s'haurà millorat la il.luminació i el públic podrà passar per un fragment de l'antiga via Sepulcral per entrar al nou centre d'interpretació, el funcionament del qual quedarà vinculat al del museu.

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=585123&idseccio_PK=1022


BARCELONA - Una radiografia del jardí funerari

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 00:45

 



MÉS INFORMACIÓ

EL PERIÓDICO

 

L'ORIGEN

La necròpolis de Vila de Madrid va ser utilitzada com a zona d'enterraments entre els segles I i III dC. Les últimes investigacions han rectificat lleugerament el traçat de la via funerària. Amb els segles va anar quedant enterrada i sobre la necròpolis es va construir un convent.

TIPUS DE TOMBES

Al jaciment es van localitzar cinc tipus de monuments funeraris. Hi ha per exemple cupae o urna, estela, túmul cònic, àmfores usades com a fèretre i, simplement, un forat a terra on es dipositava el difunt. A l'excavació del 2002 es va trobar un col.legi funerari o tomba col.lectiva (un equivalent aproximat a la mútua Ocaso) una mica allunyada de la via principal que es devia destinar a persones molt pobres.

ELS DIFUNTS

Esclaus i lliberts van ser enterrats en aquesta necròpolis. Durant l'excavació es van exhumar no només restes humanes d'adults i infants sinó també d'animals domèstics, com gossos (foto) i cavalls. No es descarta que s'enterressin amb els seus amos com una ofrena ritual. La necròpolis era en una zona enjardinada, on s'havien plantat vinyes i flors com violetes. Era una zona humida i va patir l'efecte de diverses avingudes.

ELS OBJECTES

La poca presència d'objectes denota la pobresa de les persones enterrades. L'esquelet d'un nen petit va aparèixer amb una polsera amb campaneta a l'os del canell. També es van trobar restes de ceràmica senzilla, segurament deixades allà després de les cerimònies funeràries. Es van desenterrar també petites llànties que devien contenir oli barrejat amb greix de be. En algunes tombes femenines es van recollir agulles per als cabells i pinces de depilar.

 

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&

idioma=CAT&idnoticia_PK=585125&idseccio_PK=1022



IRAN - Hallan en Irán tumba de hace 2 mil años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:29


Enero 26, 2009 by Editor 

Teherán.-Un grupo de arqueólogos iraníes ha descubierto una tumba considerada única y que fue utilizada durante el reinado de la dinastía Parta, hace más de 2 mil 100 años, informó hoy la prensa local.El hallazgo se produjo durante la segunda fase de la excavación que se lleva a cabo en el yacimiento de Nakhel-e-Ibrahimi, cercano a la localidad iraní de Hormozgan, que se asoma al de Marzo de Omán y a la costa sur del golfo Pérsico.

“En la tumba se han encontrado una decena de jarras votivas y signos de enterramiento en posición fetal, algo que no se había visto hasta la fecha en la zona”, explicó el director del proyecto arqueológico, Siamak Sarlak.

El investigador reveló, asimismo, que durante la nueva temporada se ha excavado también parte del muro norte de una fortaleza parta vecina, que con 15 mil metros cuadrados de extensión se considera la más grande de está época descubierta en Irán.

Los partos fue la tercera dinastía autóctona que controló la antigua Persia tras los medos y los aqueménidas.

Liderados por la familia Arsácida, derrotaron a los seléucidas helenizados y controlaron una vasta región que llegó hasta la costa occidental del golfo Pérsico entre el año 150 antes de Cristo y el año 224 de la era cristiana.

Durante esos tres siglos, mantuvieron diversos enfrentamientos con el imperio romano.

Agencias

 

 

http://www.portaldigital.com.mx/2009/01/26/hallan-

en-iran-tumba-de-hace-2-mil-anos/


Powered by LifeType