PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


ULLDECONA - L'IPHES extreu més de vint mostres de les pintures d'Ulldecona per datar-les

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:15

 

+ Detall d'un dels abrics d'Ulldecona en què es
recrea una escena de caça. Foto: EL PUNTs


El procés és analitzar l'oxalat i és la primera vegada que es fa servir en art rupestre català

R. ROYO.
Ulldecona
L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha extret més de vint mostres dels principals abrics del conjunt d'art rupestre llevantí d'Ulldecona per datar-hi cronològicament les pintures prehistòriques. Aquestes mostres s'enviaran al laboratori químic de Texas de Marvin Rowe, o al laboratori d'Alan Watchman, a Austràlia, per tal d'extreure'n la matèria orgànica que contenen els oxalats i poder fer la prova del carboni 14. És la primera vegada que es fa aquest tipus d'anàlisi amb oxalats en pintures rupestres a Catalunya i es preveu que es puguen tenir els primers resultats fiables d'aquí a un any.


Fins ara s'ha dit que les pintures rupestres d'Ulldecona, com les de gran part de l'art rupestre llevantí, es van pintar fa entre 8.000 i 4.000 anys. Una afirmació que es basa en les restes arqueològiques que han aparegut a l'entorn de les pintures, però que científicament no s'ha pogut comprovar. Les mostres que el mes de desembre passat tècnics de l'IPHES van extreure dels abrics 1, 2, 5 i 8 d'Ulldecona serviran per fer-ho. «Cada mostra presa són uns pocs mil·límetres de la roca que suporta les pintures, i s'extreu sense tocar-les; es mira d'agafar restes que es veu que estan per sota de les pintures i per sobre», explica Ramon Viñas, un dels màxims especialistes del país en art rupestre i el membre de l'IPHES que dirigix el projecte de datació de les pintures rupestres d'Ulldecona. Aquestes restes de roca contenen oxalats o capes de sal que poden contenir matèria orgànica, i és després de fer la prova del carboni 14 a aquesta matèria orgànica que es podrà donar una data més precisa de l'edat de les pintures rupestres. «Es tracta d'un mètode d'anàlisis molt nou i que, tret d'algun intent fallit, no s'ha aplicat mai a Catalunya d'una manera seriosa, mentre que sí que ha donat resultat a l'abric de Tio Modesto a Castella la Manxa», va dir Viñas.

Ara les mostres d'Ulldecona s'enviaran al laboratori químic de Texas de Marvin Rowe, o al laboratori d'Alan Watchman, a Austràlia. Les previsions són que es puguen tenir resultats d'aquí a un any. «Es tracta d'un procés molt complex i car», va dir Viñas. Així només analitzar cada mostra pot costar entre 400 i 600 euros i es corre el risc que no hi haja matèria orgànica a l'oxalat. Si no n'hi ha, no es pot fer la prova del carboni 14 i per tant no es poden obtenir resultats. Ara bé, si el mètode funciona, la idea de l'IPHES és aplicar-lo a la resta de pintures rupestres de Catalunya dins el projecte Els mitjans de comunicació gràfica entre les societats paleolítiques de Catalunya.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3460305



LLEIDA - Tècnics del Museu de Lleida recuperen una mènsula romànica del segle XIII de l'antiga església de Sant Joan

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 05:40

Segrià Lleida (ACN).- Tècnics del Museu de Lleida: diocesà i comarcal han trobat en un passadís soterrat i en desús de l'església de Sant Joan de Lleida una mènsula romànica del segle XIII, procedent de l'antiga església de Sant Joan de Lleida, construïda uns metres més enllà de l'actual i que va ser enderrocada l'any 1868 a causa d'unes reformes urbanístiques. Aquesta mènsula, que han trobat en un espai mort entre l'església i el mur de contenció del Canyeret, es restaurarà per tal de poder-la exposar al públic. El Museu de Lleida actualment conserva de l'antiga església de Sant Joan, quatre capitells i, amb aquesta troballa, sis mènsules. Concretament aquesta última la van trobar cap a l'octubre o el novembre del 2008.

 

http://www.directe.cat/acn/tecnics-del-museu-de-lleida-recuperen-

una-mensula-romanica-del-segle-xiii-de-lantiga-esgle/imprimir



PERU - Ciudadela de barro “Chan Chan”, en emergencia por invasiones

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:04

 

 

La UNESCO expresó en su último informe, presentado el año pasado, la posibilidad de desposeer

a la ciudadela de barro del título de Patrimonio de la Humanidad.

 

 

Lima, 24 ene (EFE)

 La ciudadela de barro de Chan Chan, la más grande de este tipo en América y con más de 500 años de antigüedad,f ue declarada en emergencia por las autoridades peruanas debido a la invasión de pobladores y la amenaza de fuertes lluvias.


Se trata de una decisión tomada esta semana por el consejo regional de La Libertad, departamento 400 kilómetros al norte de Lima, donde se encuentra este monumento, y que busca solucionar los problemas de la ciudadela y con ello solventar la amenaza de la UNESCO de retirarle el título de Patrimonio de la Humanidad.


"No es solamente por las lluvias, la declaración de patrimonio depende de las invasiones, del avance de los agricultores en las zonas monumentales, y de que nadie se preocupa de que sean sacados de ese lugar", afirmó hoy a Efe el director de la Unidad Ejecutora 110, encargada de la conservación de Chan Chan, Cristóbal Campana.


Chan Chan, en las cercanías de la norteña ciudad de Trujillo, fue la capital del reino Chimú, que logró su esplendor en el siglo XV, periodo previo al Imperio Inca, albergando hasta 60,000 habitantes en un área de 1,400 hectáreas, que comprendía plazas, viviendas, depósitos, talleres, laberintos, murallas, caminos y templos.


En 1986, la ciudadela recibió el título de Patrimonio de la Humanidad y, prácticamente desde entonces, fue declarada en peligro por la misma UNESCO debido, según el Instituto Nacional de Cultura (INC) peruano, al daño que el agua, viento y sol causa en el barro.


Este año, según Campana, "han llegado lluvias imprevistas, que se esperaban en diciembre y lo han hecho en enero", lo que ha empeorado la situación hasta dejar "muchos lugares al borde del colapso".


Sin embargo, para Campana, el principal problema no son las lluvias, sino la recurrente invasión de pobladores en zonas protegidas, un problema similar al que el pasado martes causó la muerte de dos policías que participaban en el desalojo del Bosque de Pomac, también en el norte peruano.


El escenario varía de una reserva natural a una histórica ciudadela de barro, pero el motivo es el mismo, campesinos que ocupan un territorio protegido y que luego rehusan desalojarlo.


"Una buena parte (de Chan Chan), sobre todo la del norte, es la que está ocupada por campesinos que están construyendo y haciendo acequias, abriendo sus chacras (tierras de cultivo), eso es lo que más hace peligrar", alertó Campana.


La declaración de emergencia, que incluye una partida de 1,2 millones de soles (300,000 dólares) servirá para paliar en parte este problema, pero el de las invasiones parece más complicado.


"La atención para las invasiones está a cargo del INC, ellos son los encargados", aseguró Campana, quien reconoce tener las manos atadas en esa materia.

 

 

http://www.eldictamen.org/ver_nota.php?noticia=1375&

seccion=Ciencia%20y%20Tecnologia&year=2009


Powered by LifeType