PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SERINYA - Declaren les coves de Serinyà bé cultural d'interès nacional

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:11
Ja són 111 els jaciments catalans que reben aquest tipus de protecció

ARANTZA HERNÁNDEZ.
Serinyà
El govern va aprovar ahir la declaració de les coves prehistòriques de Serinyà com a bé cultural d'interès nacional, en la categoria de zona arqueològica. Aquestes coves conformen el parc arqueològic de Serinyà (Pla de l'Estany), integrat per quatre abrics oberts en un talús de roca de travertí. Aquest parc és uns dels pocs llocs de l'Europa occidental on es pot veure l'evolució humana des del neandertal fins a l'home modern. Comptant Serinyà, ja són 111 els jaciments amb aquest tipus de protecció.


+ Una imatge de la campanya d'excavacions del 2006 a Serinyà. Foto: LAURA PORTAL

Josep Antoni Ramon, alcalde del municipi de Serinyà, va rebre ahir amb molta satisfacció l'anunci de la declaració de les coves com a bé cultural d'interès nacional. «La declaració contribuirà a una major difusió de les coves i això representarà probablement un increment del nombre de visitants», va dir Ramon. Per altra banda, Jordi Xargay, president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, que gestiona el parc, veu aquesta declaració com «un reconeixement a la feina que hi ha portat a terme el consell comarcal durant aquests dotze anys. Des de sempre ha estat un projecte en què hem confiat, tot i no disposar de gaires recursos per tirar-lo endavant».

El conjunt de coves, obert en un talús de roca travertínica, es va començar a excavar el segle XIX, per iniciativa del farmacèutic banyolí Pere Alsius (1839-1915). Després, altres investigadors com ara Josep Catà, Edouard Harlé, Josep Bosoms i Josep Maria Corominas van reprendre les excavacions a les coves en diferents períodes. Actualment estan obertes al públic les coves del Reclau, nucli del parc: la cova de l'Arbreda, la de Mollet, la d'en Pau i la del Reclau Viver. A més, al voltant del municipi de Serinyà hi ha altres coves, encara de propietat privada, i per això Ramon afirma que «un dels objectius que tenim per aquest any és ampliar el nombre de coves per visitar. Volem aconseguir la propietat de la cova de Bora Gran, on s'han realitzat els descobriments més importants». Xargay reconeix que aquesta nova declaració «aportarà recursos per tirar endavant projectes diversos que tenim pensats per al parc; ara el que cal és valorar quins són els que primer s'han de portar a terme». També subratlla que «les coves són un lloc únic i simbòlic per descobrir l'evolució humana des del neolític fins a l'home modern».

A Catalunya hi ha un total de 1.978 elements patrimonials –entre els quals hi ha 1.820 monuments històrics– declarats bé cultural d'interès nacional i altres 235 que es troben en procés de ser declarats.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2709567

 



Cent anys de la Junta de Museus

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:09
R. MAIGÍ. Barcelona
En ple debat sobre les novetats que pot aportar al sector el pla de museus, més d'un centenar de professionals es van retrobar ahir de nou al MNAC en l'acte institucional per inaugurar el centenari de la Junta de Museus. L'organisme nascut de l'efervescència social i cultural de la Catalunya noucentista, responsable de l'inici del sistema de museus del país, vol recuperar ara protagonisme i proximitat. El lema escollit és Fent museus, fent país, i l'aportació més important serà l'exposició commemorativa del centenari, els mesos de juliol i setembre al Palau Moja. La mostra repassarà el recorregut històric de la institució i els seus protagonistes, a més del seu paper en la preservació dels béns patrimonials i la configuració dels museus catalans. També es publicarà un llibre. Carme Clusellas, presidenta de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC), explica que estan treballant perquè tots els museus del país s'impliquin en el centenari i organitzin actes propis. Els premis de l'AMC, que es lliuraran el 15 de febrer al Museu d'Arqueologia de Catalunya, reconeixeran precisament la trajectòria de la Junta de Museus. Una de les tasques a realitzar aquest any serà replantejar les funcions de l'ens, les seves competències, el grau d'autonomia i si ha de ser només un organisme consultiu. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va prendre ahir el compromís de donar més protagonisme a la Junta de Museus. Una altra iniciativa és un cicle de pel·lícules, en col·laboració amb la Filmoteca, en què un museu juga un paper important en la trama. L'arquitecte Oriol Bohigas va fer la conferència inaugural, sobre l'evolució dels museus de la tradició cap a la modernitat.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2709328

TARRACO - Un documental ressegueix el rastre de la Via Augusta a Catalunya

Estrenat ahir a Tarragona, es difondrà a través de la Xarxa de Televisions Locals

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'empresa Ars Livia va estrenar ahir a la seu de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, a Tarragona, el documental La Via Augusta a Catalunya, un film de 23 minuts de durada que dóna la seva visió personal del temps de la creació d'aquesta important via de comunicació i de les seves tècniques constructives. La pel·lícula es difondrà a través de la Xarxa de Televisions Locals, segons va dir ahir Héctor González, màxim responsable de l'audiovisual, que va destacar el seu caràcter didàctic.


+ Estrena del documental, ahir, a la seu de l'ICAC a Tarragona. Foto: C.F.

La Via Augusta, l'eix principal de l'arc mediterrani, que portava de Cadis a Roma en prop de 2.800 quilòmetres, és una de les grans empremtes que els romans, mestres de l'enginyeria, van deixar a Catalunya. Com es va construir, quan, amb quins materials i en quin context històric són algunes de les qüestions que troben resposta en el documental que ahir es va estrenar a la seu de l'ICAC, a Tarragona.

La Via Augusta a Catalunya és una producció d'Ars Livia, amb la col·laboració del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, la fundació I2cat, El Punt i la Xarxa de Televisions Locals, a través de la qual es difondrà el documental, segons va dir ahir Héctor González, un dels seus principals impulsors.

El film situa l'espectador en el marc històric i cultural en el qual va néixer aquesta important xarxa de comunicació impulsada per l'emperador August, mostrant-ne alguns dels trams, com el del Perelló, un dels pocs que es conserven. De fet, tal com va destacar Adam Manyé, director territorial de Cultura a Tarragona, la seva conservació és tan minsa precisament pel fet que «era tan perfecta, que s'ha aprofitat per construir-hi a sobre les carreteres actuals».

La pel·lícula també explica les tècniques i els materials emprats en la construcció d'aquestes vies que tenien una amplada aproximada d'entre 5 i 8 metres. «Si el terreny era pendent, s'anivellava, i si era pantanós es drenava», s'apunta al documental per mostrar la important tasca dels enginyers de l'època a l'hora de traçar la principal via de comunicació.

En el rodatge del documental hi han pres part els grups de reconstrucció històrica Iber Calafell i Legio I Germanica, especialitzats en la recreació rigorosa dels vestuaris, les tècniques militars i la vida quotidiana dels romans. A més, l'assessorament històric ha estat a càrrec de Gemma Hernández i Magí Miret.

En el film es poden veure diversos elements de Tàrraco i el seu entorn, com la pedrera del Mèdol, des d'on s'extreia la pedra per a les construccions de l'època. L'audiovisual es clausura amb una referència a la cuina de l'època romana, «base de la nostra gastronomia», segons Héctor González. El responsable del documental destaca el seu caràcter didàctic: «Està adreçat al públic general, per tal que s'hi enganxin», va dir ahir en la presentació del treball.

D'altra banda, isabel Rodà, directora de l'ICAC, va destacar que amb l'acte d'ahir s'estrenava la sala d'actes de l'institut per a usos culturals.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2709694


TARRAGONA - Rosa Rossell: «Hi haurà retard en el trasllat del MNAT a la Tabacalera, però es farà»


Per la regidora de Tarragona, la decisió del ministre de paralitzar el traspàs del museu «és independent» del seu canvi de lloc

CARINA FILELLA.
Tarragona
La decisió del ministre de Cultura, César A. Molina, de paralitzar el traspàs de la titularitat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona a la Generalitat de Catalunya obre el dubte sobre si aquest fet frenarà també el trasllat de l'equipament al complex de la Tabacalera, tal com està previst. La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, es mostra «optimista» i apunta que la decisió del ministre causarà «un retard» en el trasllat del MNAT «però es farà». D'altra banda, les reaccions que ha provocat el pla de museus de Catalunya, que ahir va presentar el conseller Joan Manuel Tresserras, tampoc no s'han fet esperar. Els directors dels museus de Montblanc i Amposta veuen amb bons ulls la proposta, que integra els dos equipaments en la nova Xarxa de Museus d'Etnologia.


+ El canvi de lloc del Museu Arqueològic de Tarragona no s'impulsarà fins després de les eleccions generals. Foto: EL PUNT

El director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Francesc Tarrats, va declinar ahir fer cap comentari sobre la decisió del ministre de Cultura, César Antonio Molina, de paralitzar el traspàs d'aquest equipament a la Generalitat de Catalunya: «No em toca a mi prendre posició; és des de l'espai polític que s'han fet les negociacions i des d'on s'han de fer les declaracions», va dir. Sí que es va pronunciar la regidora de Patrimoni de Tarragona, Rosa Rossell, que es va mostrar convençuda que el fre en el traspàs de la titularitat no suposarà cap entrebanc en el trasllat del MNAT des de la plaça del Rei fins al complex de la Tabacalera, tal com està previst. «Una cosa és independent de l'altra», va dir ahir la regidora, pocs minuts després d'haver-se posat en contacte telefònic amb el director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Carreté, per demanar-li explicacions sobre les possibles conseqüències de la decisió del ministre. Per Rossell, «hi haurà un petit retard» en el canvi de lloc, però «continua existint el compromís del ministeri d'impulsar i finançar el trasllat del museu de la plaça del Rei a la Tabacalera». Tot i amb això, la regidora reconeix que «fins després de les eleccions [del 9 de març] és estèril parlar del trasllat» del MNAT. En aquests moments, el projecte urbanístic previst en el complex de la Tabacalera es troba en fase d'exposició pública i, segons Rossell, «d'aquí a uns vint dies l'antiga fàbrica de tabacs serà ja formalment propietat de l'Ajuntament».

D'altra banda, el candidat d'ERC per Tarragona a les eleccions generals, Lluís Aragonès, va qualificar la paralització del traspàs del MNAT «d'enèsima burla i incompliment de l'executiu de Zapatero amb Catalunya».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2709685


IRLANDA - Hallada tumba antigua en el sitio de una autopista irlandesa (*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:36


 

La piedra fue descubierta dentro de una pronta souterrain medieval, una estructura subterránea que puedan haber sido utilizadas por los habitantes locales a defenderse contra invasores vikingos, el equipo de excavación.

  Citas a todo el siglo 10 dC, la souterrain probablemente fue construido usando el roto megalith como material de construcción.

  "Los constructores souterrain robado la piedra de cantera o de un neolítico [Fines de la Edad de Piedra] monumento", dijo Deevy.

  "Souterrains son comunes en México, y no es inusitado que se piedras de los monumentos anteriores reutilizados en ellos", añadió.

  El arte rupestre finalmente ir en exposición pública, de acuerdo con Deevy, que describe el sitio Lismullin como "100 por ciento excavados".

El sitio fue entregada a los constructores de carreteras el 18 de diciembre, con las obras de construcción prevé iniciar en breve.

Los activistas que quieren la carretera desviado lejos de la Colina de Tara zona han atacado la decisión.

"Importantes daños ya se ha hecho", dijo Vincent Salafia con sede en Dublín, de protesta TaraWatch grupo.

"Pero hasta que la carretera se construye en la parte superior del sitio, supongo que aún hay esperanzas."

Uno de los "Top Descubrimientos"

  Los ciudadanos irlandeses opuestos al proyecto de carretera se encuentran actualmente sobre el terreno de asesoramiento jurídico con el fin de obtener una orden judicial para detener la construcción, dijo el militante.

La Comisión Europea ha criticado al Gobierno irlandés por no evaluar de forma adecuada el impacto del proyecto de carretera después de las ruinas del templo al aire libre fueron descubiertos el año pasado.

En virtud de la legislación europea, debería haber el descubrimiento desencadenó una denominada evaluación del impacto ambiental, Salafia dijo.

Si bien el sitio fue declarado monumento nacional ", esta no ha hecho ninguna diferencia en absoluto", añadió.

 Al alza de 40 sitios arqueológicos se han descubierto a lo largo de la ruta de la carretera, dijo Salafia.

"El mayor argumento de que está en juego es que Lismullin está conectado a todos los otros 40 sitios, y que todos ellos son parte integrante de un único gran monumento nacional, que es la Colina de Tara complejo", dijo.

  "Si una nueva evaluación del impacto ambiental fueron realizados, que es lo que se muestra, y que la autopista debe ir fuera de ese complejo en lugar de directamente a través de él."

Lismullin madera del recinto sitio fue recientemente nombrada una de las diez principales descubrimientos de 2007 por la revista Archaeology, publicado por el Instituto Arqueológico de América.

"La construcción de la nueva autopista M3, destinado a aliviar la congestión del tráfico en torno a Dublín, amenaza no sólo a la Colina de Tara es atemporal calidad, pero también los sitios arqueológicos recientemente descubiertos en el valle que rodea", dice la revista.

 

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/01/080114-tara-ireland.html

Powered by LifeType