PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


VALLS - Troben un esquelet de més de 2.000 anys en una excavació a Valls

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:28
És una troballa insòlita perquè en l'època dels ibers els cadàvers s'incineraven

A. ESTALLO. Valls
Fa uns mesos, els arqueòlegs van trobar al CEIP Eugeni d'Ors el que podria haver estat la muralla defensiva del poblat ibèric del Vilar i ara hi han localitzat un esquelet de més de 2.000 anys d'antiguitat. Una troballa insòlita, ja que les restes òssies se situen en l'època dels ibers, un poble preromà que tenia per costum incinerar els cadàvers.


+ L'esquelet va ser trobat a l'espai encerclat per la cinta que es veu a la imatge. Foto: A.E.
La notícia va transcendir dimarts quan els arqueòlegs es van decidir a retirar meticulosament les restes òssies i els alumnes que tornaven al centre escolar després de les vacances de Nadal van ser testimonis de la troballa. L'esquelet, però, havia aparegut pels volts de Nadal i els tècnics l'havien protegit de la visió de possibles curiosos fins al moment de la seva retirada. L'esquelet pertany amb tota probabilitat a un individu que va viure en l'època dels ibers i que ocupava una estança habitable dins el poblat ibèric del Vilar. Els arqueòlegs de l'empresa Àrea, que realitza les excavacions, el van trobar en un espai habitable. «No és habitual trobar un esquelet dins d'una zona habitable», comentava Maite Miró, arqueòloga territorial. Fins ara, tot són suposicions, però els tècnics creuen que una hipòtesi molt probable és que «potser el cos va quedar sepultat per un enderroc», apuntava Maite Miró. La troballa és insòlita ja que, a més d'haver-se localitzat en una zona habitable, els ibers tenien per costum incinerar els cossos dels difunts, «llevat dels infants, als quals enterraven i, de vegades, ho feien a les mateixes cases», explica Maite Miró. L'esquelet tenia molt a prop restes de ceràmica i va ser trobat en posició de boca terrosa amb el cap inclinat. Els arqueòlegs saben que pertany a l'època preromana perquè damunt hi havia totes les capes del subsòl d'aquesta època. Els ossos han estat traslladats a un dipòsit provisional on un antropòleg realitzarà l'estudi de les restes humanes. «La investigació permetrà determinar el sexe, l'edat aproximada i les patologies o malalties que va tenir aquest individu», assenyalava Maite Miró. Els resultats podrien tardar entre tres i sis mesos. «El poblat ibèric del Vilar està datat entre els segles IV, III i II abans de Crist», explica l'arqueòloga territorial, i no existeixen precedents coneguts de cap esquelet d'un individu adult d'aquest període. «Aquest esquelet té bastant d'interès perquè el ritual d'enterrament dels ibers era la incineració i dipositaven les cendres en urnes funeràries; per tant, era difícil trobar restes humanes d'un adult», sentencia Maite Miró. Després de l'estudi, aquest material i tota la resta que ha estat trobat podria ser dipositat al Museu de Valls. L'esquelet va aparèixer quan es feien prospeccions en la zona on s'haurà de construir el segon edifici del CEIP Eugeni d'Ors i on hi haurà la cuina, el menjador, el gimnàs i els vestidors, un recinte de 400 m² que s'havia de construir uns metres més a l'oest, una opció que es va descartar perquè en aquell espai es va localitzat una muralla defensiva del poblat.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2695072

TARRAGONA - Els pergamins surten de l'arxiu

L'Arxiu Històric de Tarragona inaugura una exposició amb setze valuosos pergamins segellats

CARINA FILELLA.
Tarragona
Fets amb material resistent (pell de vedell, ovella o cabra especialment preparada com a suports per a l'escriptura), l'Arxiu Històric de Tarragona custodia prop de 2.100 pergamins documentals, datats entre 1056 i 1783. Ara exposa una petita part d'aquest valuós material en un muntatge que es va inaugurar ahir a la seu de la delegació territorial de Cultura a Tarragona, on es podran veure fins al dia 1 de febrer. La selecció dels pergamins il·lustra, per exemple les formes (circular i ogival) i les tècniques d'impressió que s'utilitzaven, la iconografia religiosa i dels diversos monarques catalans i els emblemes heràldics.



+ Inauguració de la mostra de pergamins, ahir, a la seu dels serveis territorials de Cultura a Tarragona. Foto: RITA LAMSDORFF

«Són autèntics objectes de museu». Així ho va dir ahir Ricard Ibarra, director de l'Arxiu Històric de Tarragona (AHT), en la inauguració de la mostra de pergamins segellats que formen part del seu fons. Entre els exposats, s'hi pot veure la confirmació de privilegi per a l'infant Ramon Berenguer (Tortosa, 1331), el reconeixement d'un donatiu per a Pere III el Cerimoniós (Tarragona, 1353), segells comuns de Pere III i d'Alfons IV el Magnànim, un segell de la cort comuna dels veguers de Tarragona (segle XIV), una butlla del papa Benet XIII i la llicència del prior de la Cartoixa a favor del monestir d'Escaladei. Són només setze dels prop de 2.100 segells i pergamins documentals, d'entre els segles XIII i XVII, que custodia l'Arxiu Històric de Tarragona, i que fins al dia 1 de febrer s'exposen als serveis territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. «L'exposició posa en relleu el patrimoni documental de Tarragona, una ciutat que té tant patrimoni arqueològic que fa que a vegades es pugui oblidar el documental», va dir ahir Adam Manyé, director dels serveis territorials de Cultura de Tarragona.

Deixant de banda el contingut dels documents, la mostra il·lustra, segons els organitzadors, sobre les formes, les tècniques d'impressió, les maneres d'aposició del segell pendent, la iconografia religiosa i dels successius monarques catalans, i els emblemes heràldics.

L'arxiu tarragoní ha dut a terme en els últims temps una important tasca de protecció dels 79 pergamins més solemnes –procedents de les cancelleries reial i pontifícia, de les cúries arquebisbal, del vicariat i de l'oficialat o de la cort dels veguers–, que encara conserven penjant del doblec inferior o plica, el segell (sobre cera escalfada, plom o cera sota paper), el característic element de validació i autenticació. «Els segells tenen una importància especial; són com la signatura electrònica de l'època», va indicar Ibarra. Els 79 documents van ser tractats entre els anys 2005 i 2006 per la restauradora Anna Espanyol, amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

La procedència dels pergamins que guarda l'AHT, i que es troben «en força bon estat de conservació», és molt diversa. La majoria, segons va recordar la regidora Rosa Rossell, provenen del fons de l'Ajuntament de Tarragona (uns 700, que fa poc han estat digitalitzats en la seva totalitat i amb el catàleg en procés de revisió). També pertanyen al fons patrimonial de la família Moragas (236), de la comunitat de preveres i els senyorial dels comtes de Santa Coloma (uns 620 i 290, respectivament). També se'n localitzen de la vall Ferrera (Pallars Sobirà), vinculats amb la família Castellarnau (31); d'algunes poblacions dels Camp de Tarragona (1000), i del monestir de la Cartoixa d'Escaladei, ingressats arran de la desamortització.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2695069 



CHINA - Reflotan barco chino de 800 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:52

Grúa que sacó al Nanhai Número Uno del fondo del mar
 
La nave recuperada será exhibida en un estanque da agua salada.
 
Redacción BBC Mundo
 

Un equipo arqueológico logró reflotar el viernes en el Mar Meridional un barco hundido hace más de 800 años con un cargamento de miles de artefactos de gran valor de porcelana, oro y plata.

 

  En una compleja operación, una gigantesca grúa elevó la nave del tesoro, conocida como Nanhai Número Uno.

"El barco del Siglo XIII y su cargamento de aproximadamente 70.000 artefactos, desde porcelana china de gran calidad, hasta monedas de cobre, oro y plata, en este momento descansa sobre una gigantesca barcaza", señaló desde la isla de Hailing el periodista de la BBC, Quentin Sommerville.

Se cree que el barco fue construido durante la dinastía Song, que gobernó China desde el año 960 hasta el 1269.

"Los arqueólogos han señalado que este es uno de los hallazgos más importantes de la historia antigua. Nunca antes se había logrado recuperar un barco tan antiguo y tan grande de forma intacta", agregó. Sommerville.

Lea también: Edificio enterrado en una tumba

Gigantesco estanque

La nave será trasladada a un gigantesco estanque de agua salada para ser exhibida en un museo especialmente construido para ese propósito.

"Al estar empapado en el mar el barco se ha vuelto muy frágil", dijo a la agencia noticiosa estatal china Xinghua el jefe del proyecto arqueológico, Wu Jiangcheng.

 

"Para nosotros será un reto proteger relíquias culturales, como artículos de madera, que han estado en el mar durante mucho tiempo"
 
Feng Shaowen, funcionario cultural de Yangjiang

   
Los visitantes podrán observar mientras los arqueólogos trabajan para recuperar el tesorodesaparecido hace ocho siglos.

"Tenemos muy poca experiencia en excavaciones subacuáticas en que basarnos. Para nosotros será un reto proteger relíquias culturales, como artículos de madera, que han estado en el mar durante mucho tiempo", señaló a Xinghua el jefe de la oficina cultural de la ciudad de Yangjiang (provincia de Guangdong), Feng Shaowen.

Las autoridades chinas desembolsaron US$40 millones para recuperar el barco en su primer gran proyecto autónomo de arqueología subacuática.

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/misc/newsid_7157000/7157095.stm

Powered by LifeType