PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Comencen les prospeccions per buscar el temple d'August a Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:50

 

 

 Els especialistes van començar a aplicar dilluns les tècniques de radar al subsòl

de la catedral tarragonina. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

Els experts treballen des de dilluns a la catedral amb tècniques geofísiques

CARINA FILELLA.
Tarragona
Un equip multidisciplinari d'experts va iniciar dilluns les prospeccions geofísiques a la catedral de Tarragona per determinar si al subsòl s'hi amaga una de les grans incògnites del món romà: el temple en honor de l'emperador August, que van aixecar els tarragonins del segle I dC però del qual no s'ha trobat mai cap resta.

L'equip que treballa a la seu està format per arqueòlegs de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, membres del departament de prospecció geofísica de la Universitat de Barcelona i investigadors de la Universitat de Palerm. Segons Andreu Muñoz, un dels responsables del projecte, «tant si apareix el temple com si no, ja és un èxit poder fer les prospeccions a la catedral», que hauran de verificar o desmentir la hipòtesi, «basada en indicis fiables», que el temple és en aquest espai. Si els resultats serveixen per corroborar les teories dels arqueòlegs, posarien llum sobre un dels gran enigmes que planen en el món de l'arqueologia romana ja que, fins a l'actualitat, han coexistit altres teories que situarien el temple a l'entorn del fòrum de la colònia, a la part baixa de la ciutat.

Els quinze especialistes que prenen part en els treballs fan servir tres tècniques capdavanteres per analitzar el subsòl: radar de subsòl, cartografia de conductivitat EM (que mesura la conductivitat elèctrica) i tomografia de resistència elèctrica (ERT), que permet reconèixer els materials segons la seva resistivitat elèctrica. Estan considerades les últimes tecnologies en investigació del subsòl i permeten fer una «radiografia de les restes» que hi ha al solar de la catedral. Els mètodes no perjudicaran el paviment, perquè «no són gens agressius per a la catedral, un monument de la transició del gòtic al romànic que també és important», deia Andreu Muñoz. Les prospeccions, que permetran veure fins a deu metres de profunditat, es fan a tot el subsòl de la catedral, tot i que els especialistes pensen que el temple d'August es troba a sota de l'actual nau central. Un altre dels arqueòlegs, Josep Maria Macias (ICAC), indica que el fet que «el subsòl de la catedral estigui poc contaminat, ja que no hi ha canonades i altres elements distorsionadors», facilita els treballs. Les prospeccions, que acabaran dijous, es fan de manera que no afecti el culte i les visites al temple. Amb tot, ahir es van treure els seients per poder realitzar l'operació a la nau central de la catedral.

Els investigadors també confien a trobar restes de la catedral visigòtica que es va erigir al segle V, i que ocuparia el mateix recinte de l'actual catedral. Si es determinés l'existència de restes arqueològiques importants, es plantejaran fer prospeccions selectives i excavacions arqueològiques. Ningú no dubta que el temple en honor de l'emperador August va existir, perquè ho escriuen els cronistes de l'època i perquè es van emetre diverses sèries monetàries amb el relleu del temple, amb vuit grans columnes a la façana principal. El problema és que no se n'ha localitzat fins ara cap resta. Els estudiosos estan pendents de les dades que s'obtinguin aquests dies, que podrien servir per tancar un dels grans debats del món arqueològic.



CHINA - Tormentas de arena devoran tramo de la Gran Muralla

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:06

Un trecho de la Gran Muralla en su recorrido por el noroeste chino está a punto de desaparecer debido a las tormentas de arena que azotan la zona, advirtió un arqueólogo citado por la agencia estatal, Xinhua.

 La sección, que tenía unos 60 kilómetros en los años ochenta, fue construida principalmente con barro, en vez de ladrillos y piedras, lo que la hace más vulnerable a la erosión, explicó Zhou Shengrui, antiguo director del museo del distrito de Minqin (provincia de Gansú), donde se encuentra el tramo amenazado.

Más de 40 kilómetros han sido ya devorados por la arena y, a menos que la vegetación local se recupere y las tormentas sean contenidas, el resto sucumbirá pronto.

Según Zhou, la agricultura extensiva practicada en el área desde hace medio siglo ha agotado los recursos hídricos subterráneos y ha destruido la ecología local, ante la irrefrenable extensión del desierto Badain Jaran, que se extiende ya por más de 40,000 kilómetros cuadrados.

La desertización, que afecta directamente a 400 millones de chinos, avanza en el país a un ritmo de 1,283 kilómetros cuadrados al año y el 18 por ciento del territorio nacional, sobre todo en el norte y el oeste, es ya un área desértica, según datos de la Administración Estatal Forestal.

Una de las zonas más amenazadas es la región autónoma de Mongolia Interior (norte), donde un tercio de la superficie está afectada por el fenómeno y el desierto de Kubuqi, el noveno más grande del mundo, ha comenzado a erosionar la cuenca hidrográfica del Río Amarillo, publica hoy la agencia China News Service.

 

http://www.elsiglodetorreon.com.mx/noticia/294628.tormentas-de-arena-devoran-
tramo-de-la-gran-m.html

Powered by LifeType