PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


VALLS - Nou patrimoni a protegir

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:33

L'Ajuntament de Valls ha obtingut l'autorització definitiva perquè el Pla de Millora Urbana del centre històric pugui començar a esdevenir una realitat sobre el terreny. L'autorització ha estat ben rebuda des de l'alcaldia vallenca.
per Gemma casalé | gcasale@diaridetarragona.com

Tot i això, l'alcaldessa, Dolors Batalla, ha preferit no fer declaracions, a l'espera de conèixer el contingut del document definitiu autoritzat des de la Comissió Territorial d'Urbanisme, un organisme que ja ha advertit sobre la necessitat de preservar l'edifici conegut popularment com ca la Mateueta, ja que el considera d'interès perquè és l'indret on es va gestar la fundació dels Mossos d'Esquadra.

Precisament en l'àmbit de la preservació del patrimoni del centre històric, l'Institut d'Estudis Vallencs també ha fet arribar a l'alcaldia vallenca tot un seguit de peticions perquè s'incloguin nous elements a protegir en el catàleg de patrimoni, un document que determina quins són aquells elements a preservar i també el seu grau d'empara. Entre d'altres, el document realitzat per l'Institut posa de manifest que caldria incorporar:

Refugis antiaeris . S' assenyala que cal vetllar per incorporar en el catàleg el refugi antiaeri de la plaça del Blat, que es conserva en molt bon estat, incloent-hi a la vegada can Segarra, ja que és una de les portes d'accés al refugui, així com les altres dues boques que es preserven. També es vol protegir un pas subterrani que hi ha al número 93 del carrer de Sant Antoni i que comunica amb la muralla del Castell, i que està en molt bon estat de conservació.

Immobles del XVIII i XIX . Plaça dels Alls, número 10, un dels pocs edificis de famílies benestants del XVIII que conserva la façana esgrafiada. També té la darrera capella del segle XVIII que es manté en el seu lloc original. Plaça del Pati, número 7, edifici bastit a finals del XIX, encara que la planta baixa i la seva façana han estat molt modificades. Carrer Forn Nou 11, edifici de la primera meitat del XVII, conserva la façana d'aquesta època. També, d'aquesta època, s'han localitzat immobles al número 40 del carrer del Carme o al número 1 del carrer dels Metges.

Edificis medievals . Carrer Carnisseria, número 2, immoble rehabilitat però amb aparença del XIX i estructures medievals a l'interior. També en aquest carrer s'aposta per preservar els números 11 i 13 perquè es tracta d'un immoble medieval i amb una façana amb esgrafiats.

També s'assenyala que caldria preservar el número 4 del carrer Tomàs Caylà, el número 1 del car- rer Artús, on es troba una sala gòtica, amb un mínim de dos arcs, i els números 4 i 6 de la costa del Puntarró, on hi ha dos immobles medievals, reformats ja al XVI, i on es preserven elements com per exemple arcs gòtics.

Al carrer de Santa Margarida, número 2, també es reclama preservar l'immoble, igual que l'edifici del número 2 del carrer dels Espardenyers, que conserva un arc gòtic.

Les peticions formulades des de la Comissió de Salvaguarda del Patrimoni Cultural de l'Institut d'Estudis Vallencs hauran de ser estudiades des de l'Administració municipal. És, de fet, l'Ajuntament qui tindrà la decisió, en última instància, per definir quin grau de preservació podran tenir aquests immobles, si, finalment, s'opta per incloure'ls en el catàleg municipal.

 

http://www.diaridetarragona.com/


TARRAGONA - Detectan en el subsuelo de la Catedral estructuras que podrían ser romanas

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 21:16

La construcción de la seo en los siglos XII y XIII se hizo en un solar que con anterioridad pudo albergar edificios vinculados, casi con toda seguridad, a antiguas creencias religiosas
por carles gosálbez |

Las prospecciones geofísicas realizadas por un grupo de expertos en la nave central de la Catedral y la utilización de una tecnología basada en la fotografía térmica, han evidenciado la presencia de «muchas estructuras de gran potencia en el subsuelo de casi toda la superficie estudiada», anunció ayer Pietro Cosentino, catedrático de Geofísica de la Universidad de Palermo.

El profesor italiano, junto con el Arzobispado, la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona y el Institut Català d'Arqueologia Clàssica, ha iniciado un proyecto de investigación dirigido a saber si en el mismo espacio se levantó el templo de Augusto.

Una red de electrodos distribuidos a lo largo de cincuenta metros han permitido «detectar formas geométricas que ahora deberán ser estudiadas», dijo Albert Casas, profesor de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.

 

http://www.diaridetarragona.com/


JERUSALEN - Arqueólogos descubren en Jerusalén un túnel de la época de Cristo

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:50

El túnel de la época romana descubierto en la Ciudad de David, cerca del casco antiguo de Jerusalén, en una imagen tomada el 9 de septiembre.

 El túnel de la época romana descubierto en jerusalen

Un equipo de arqueólogos ha descubierto en Jerusalén un túnel de 70 metros que data de la época de Cristo, anunció el domingo el departamento israelí de Antigüedades.

El túnel fue utilizado por los habitantes de Jerusalén para huir de la ciudad durante el asedio romano en el año 70, aunque en realidad se trataba, según uno de sus descubridores, el arqueólogo Eli Shukrun, 'del principal túnel que servía para drenar el agua en la época antigua y se cruza con la principal calle de la ciudad'.

'El túnel se encuentra en excelente estado de conservación y fue descubierto por casualidad, hace dos semanas, durante una excavación en la Ciudad de David', el casco antiguo de la capital israelí, en lo que actualmente es el barrio palestino de Silwan, explicó Shukrun a la AFP.

En algunos tramos, el túnel tiene tres metros de altura, está consolidado por piedras perfectamente alineadas y transcurre desde la piscina de Shilo hasta unos 10 metros al oeste del Muro de las Lamentaciones, último vestigio del templo judío destruido por los romanos en el año 70.

En el túnel se han encontrado monedas, lámparas de aceite y fragmentos de vasijas de la época romana. Según el historiador Flavius Josèphe, del siglo I, el túnel sirvió a los habitantes de Jerusalén para huir o esconderse durante el asedio romano.

'Lo importante de este hallazgo es que nos permitirá aumentar nuestros conocimientos sobre la vida cotidiana de la Jerusalén de aquella época', indicó el arqueólogo.

 

http://actualidad.terra.es/sociedad/articulo/arqueologos_jerusalen_cristo_

1837468.htm


Powered by LifeType