PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Les prospeccions a la catedral de Tarragona per intentar localitzar el temple d'August s'iniciaran dilluns

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 11:48


Les prospeccions es faran a la nau central. Foto: J. FERNÀNDEZ

C. FILELLA. Tarragona

Un equip d'especialistes internacional portarà a terme entre dilluns i dijous que ve les prospeccions geofísiques al subsòl de la catedral de Tarragona. L'objectiu és recollir dades que seran processades i analitzades al llarg del pròxim curs acadèmic, amb l'objectiu d'identificar els possibles vestigis conservats en el subsòl de la seu metropolitana. De fet, una de les incògnites que es podrien resoldre amb aquestes prospeccions és la localització del temple en honor de l'emperador August que van aixecar els tarragonins del segle I dC i del qual no s'ha trobat mai cap resta.

La intervenció és fruit del convenis signats entre l'arquebisbat de Tarragona (capítol de la catedral) i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), i la Universitat de Barcelona i l'ICAC.

Segons els organitzadors, la realització d'aquests treballs, que necessitarà un complex procés d'implantació dels equips electrònics que es portaran expressament a Tarragona, es farà respectant al màxim l'activitat quotidiana de la seu metropolitana.



LA HISTÒRIA


L'historiador Tàcit esmenta que l'any 15 després de Crist una representació de tarraconenses van demanar a l'emperador autorització per aixecar un temple de culte al seu antecessor August. L'emperador August havia mort un any abans i va ser qui va atorgar a Tarraco la capitalitat de la província Hispania Tarraconensis, la més gran de l'antic imperi, i qui va instaurar la teocràcia com a nou règim polític. L'emperador va romandre dos cops a la ciutat i hi va promoure importants reformes urbanes. Els arqueòlegs responsables de la intervenció indiquen que el temple de Tarragona podia haver estat el primer que se li dedicà fora de Roma. Així ho indiquen les fonts clàssiques: «In omnes provincias exemplum». Posteriorment, cap a finals del segle V o inicis del VI, es va edificar la segona catedral de Tarragona.La investigació arqueològica actual coincideix a creure que sota la seu medieval es troba el temple romà, si bé no es mostra tan unànime en relació amb l'indret ocupat per la catedral visigoda.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2545088

RUMANIA - Descubren el capitolio romano dedicado a Júpiter

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:01

Arqueólogos del Museo Nacional de Historia de Transilvania han descubierto el Capitolio romano construido en el Siglo II después de Cristo, dedicado a Júpiter, en la antigua capital de los reyes dacios y luego de la provincia romana de Dacia Félix.

Hemos tenido la alegría de confirmar las sospechas que teníamos desde hace 25 años de localizar el más importante templo de la Dacia Romana, el Capitolio", declaró a la prensa el director del museo y coordinador de las exploraciones, Ioan Piso.

Piso explicó que la importancia de este descubrimiento para la historia dacia es atestiguar que en el año 150 después de Cristo en Dacia se introdujo de modo oficial el culto a Júpiter y a la tríada capitolina, integrada por Júpiter, Juno y Minerva.

Conforme con las fuentes, la fecha de la dedicación del templo a Júpiter se convirtió en la máxima fiesta de Dacia, el 23 de mayo, según el calendario juliano.

El Capitolio, situado en el oeste de Rumanía, se extiende por cientos de metros cuadrados y tiene muros gruesos de dos metros, con bases muy fuertes hechas de bloques de roca.

"La estatua de Júpiter debía situarse muy alta para poder ver desde su trono los muros de la ciudad que defendía, según explicaba el gran arquitecto romano Vitruvio", añadió Piso.

Según el modelo de Roma, en todas las capitales de las provincias conquistadas se construyó un templo parecido, señaló el arqueólogo.

El descubrimiento de Dacia Félix, Sarmizegetusa Ulpia Trajana, está considerado por los expertos como muy importante para el estudio de la civilización de los dacios, los antepasados de los rumanos.

Los antiguos dacios eran monoteístas y adoraron a un dios único del cielo, Zalmoxis, antes de pasar directamente al cristianismo, convertidos por el apóstol Andrés.

 

http://www.elsiglodetorreon.com.mx/noticia/293545.descubren-el-capitolio-romano-

dedicado-a-jupi.html



La Generalitat vol digitalitzar els fons documentals de text dels arxius comarcals

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:51

L.P.. Girona.
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha posat a licitació, a través del Diari Oficial de la Generalitat, la digitalització dels fons documentals de text dels arxius comarcals de Catalunya. Entre els arxius gironins afectats hi ha diferents lots de fons documentals municipals i privats, premsa històrica i protocols de la Garrotxa, la Selva, l'Alt Empordà, el Baix Empordà i el Ripollès, amb un termini d'execució fins al dia 30 de novembre.
 
El mateix departament també ha tret a concurs la restauració de protocols notarials que estan custodiats en diversos centres de la xarxa d'arxius comarcals. La restauració inclou els llibres de protocols enquadernats, manuals d'acords municipals i altres llibres i pergamins. En aquest cas, els arxius gironins afectats són els de les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès, i també l'Arxiu Històric de Girona. La data de termini d'execució també acaba el 30 de novembre d'aquest any.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2544913

Powered by LifeType