PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - L'Ajuntament de Tarragona es planteja reobrir la necròpoli amb motiu de l'any jubilar 2008

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:40
M.F.N.. Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona es planteja obrir la necròpoli amb motiu de l'any jubilar 2008, un esdeveniment que incrementarà l'afluència turística a casa nostra. Si bé no hi ha xifres estimatives dels visitants que pot generar, es preveu que vinguin «famílies, joves i també molts curiosos», va explicar l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros. És per això que el consistori es planteja fer activitats paral·leles a les de l'any jubilar, com es va fer a Santiago de Compostel·la, on es van organitzar macroconcerts. A més de potenciar les visites als museus i monuments de Tarragona, es volen posar al servei dels visitants rutes turístiques com la del cister, el vi i l'oli del Priorat i el modernisme de Reus. De fet, el consistori ja va tenir una trobada amb el gremi de l'hostaleria la setmana passada per quantificar l'oferta de llits que hi ha a la ciutat i plantejar la possibilitat d'oferir paquets turístics.

Mentrestant, l'Ajuntament estudia com pot obrir al públic la necròpoli paleocristiana. El director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Francesc Tarrats, té un projecte per repensar l'espai i tornar a les tombes la distribució originària, amb l'objectiu d'explicar la cultura de la mort de les èpoques romana i cristiana. «Entre aquest programa de màxims i obrir provisionalment durant l'any jubilar hi ha un gran recorregut», va dir Ballesteros. El conjunt del museu i la necròpolis paleocristiana de Tàrraco, el conjunt més important de l'Estat, va tancar les portes l'any 1994 per problemes de seguretat i la seva reobertura s'ha anat ajornant per la manca d'inversió.

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2550433



ULLASTRET - Troben al jaciment iber d'Ullastret milers de llavors d'ordi del segle V aC

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:34

També hi han localitzat dos carreus de gres ornamentats de finals del segle V aC i principis del IV aC

LAURA PORTAL.
Ullastret
Els treballs arqueològics al poblat iber d'Ullastret han tornat a donar resultats molt fructífers. La campanya d'aquest any ha permès localitzar milers de llavors d'ordi carbonitzat del segle IV aC. A més, també s'han trobat dos carreus de gres ornamentats de finals del segle V aC i principis del IV aC, que confirmarien la monumentalitat d'Ullastret.
 
 
+ A dalt, restes de l'ordi carbonitzat. A baix, un detall dels ornaments del carreu de gres. Foto: L.P.
 

La directora del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) d'Ullastret, Aurora Martín, mostrava ahir satisfeta les troballes d'aquest any. Martín va estar acompanyada del director general del MAC, Pere Izquierdo, del delegat territorial de Cultura, Miquel Sitjar, i de l'alcalde d'Ullastret, Josep Miquel Gatius.

La campanya ha donat, doncs, dues troballes molt significatives però n'hi ha hagut d'altres. El codirector de les excavacions Gabriel de Prado va explicar que s'havia excavat fins a trobar els nivells fundacionals de l'anomenada zona 14 del puig de Sant Andreu i va ser aquí on van trobar fins a 65 ofrenes fundacionals. En aquests rituals se sacrificaven animals i els arqueòlegs han localitzat uns 80 individus, la majoria xais, però també una ofrena de malacologia. A més, en aquesta àrea també es va trobar una petita llàntia de ceràmica àtica.

En un altre sector, el 28, s'ha pogut aconseguir una seqüència continuada de l'ocupació d'un edifici des de la segona meitat del segle VI aC fins a l'abandonament del poblat, al segle II aC. Al sector 28 es van trobar les restes d'ordi carbonitzat. Però l'altra troballa estel·lar, la dels carreus de gres, és la que dóna més indicis de com hauria estat el poblat. Els blocs, trobats en un edifici de la zona 25, tenen unes sanefes en relleu. La seva posició fa pensar que s'haurien reaprofitat com a materials constructius, però que provenien d'una construcció anterior. Això fa confirmar que a Ullastret a finals del segle V aC o a principis del segle IV aC ja hi havia un edifici monumental decorat amb relleus escultòrics d'influència grega.

La campanya d'aquest any ha tornat a tenir la col·laboració de dues institucions occitanes, la Universitat de Pau i el Centre Ausonius de la Universitat de Bordeus. A més, l'Institut Arqueològic Alemany de Madrid va fer a Ullastret, el novembre i desembre passats, una campanya d'exploracions geofísiques que han permès delimitar la planta del poblat.

D'altra banda, aquest diumenge es farà una jornada de portes obertes, d'onze a dues del matí, amb visites comentades amb els directors de les excavacions.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2550299 
 



FIGUERES - Estudien unes restes trobades a les obres de l'Aigüeta de Figueres

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:33

JOSEP PUIGBERT. Figueres

Els serveis d'arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat estudien unes restes trobades a les obres que es fan a l'entrada de Figueres per la carretera vella de Vilabertran, que es reconvertirà en l'avinguda Aigüeta, i que podrien ser del túnel que es diu, encara que no n'hi ha constància oficial, que enllaçava el convent dels Caputxins i el monestir de Vilabertran. Tot i la troballa les obres han continuat en normalitat.

Aquestes restes, que estan situades davant del carrer Compositor Coll, s'afegeixen a les que es van trobar mesos enrere de l'època romana i que podien pertànyer a un tram de la Via Augusta. Els primers indicis del tros de mur que s'ha trobat darrerament és que són restes més recents i, per aquest motiu, es vinculen al túnel subterrani del segle XVIII que alguns historiadors assenyalen que podia haver-hi hagut entre el convent dels Caputxins, del carrer Rec Arnau, i el monestir de Vilabertran. «És un indici més del que ja diem fa temps i que exigiria una investigació seriosa com és l'existència d'aquest túnel. Fa anys en el mateix sector, al carrer Vicens Bou, ja es van trobar algunes mines d'aigua que podien ser galeries del túnel, del qual consta l'entrada al Caputxins», explica Albert Tomás, que és membre del Patronat de Santa Maria de Vilabertran.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2550298

 



CALAFELL - Revalorizar el patrimonio

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:28

El único poblado ibérico reconstruido en el Estado. Un castillo medieval. Asentamientos romanos. Un refugio paleolítico. Sin embargo, la promoción del patrimonio de Calafell había tocado techo. Ahora se hará un estudio con las actuaciones que serían necesarias para poner en valor ese potencial histórico.
por josé M. baselga |

Redefinir un proyecto global de recuperación e investigación, pero también de promoción del patrimonio histórico de Calafell, será una de las principales actuaciones que esta temporada impulsará el organismo autónomo municipal (OAM) de Amics del Patrimoni, que vela por la protección y divulgación de esa riqueza.


Cada año el organismo centra los esfuerzos en una actuación, y según se ha podido saber ahora será la de redefinir todo el potencial de la localidad, las intervenciones a realizar y cómo ofrecerlo como una marca de atractivo turístico y cultural.

Este año se han incorporado al organismo, como miembros de reconocido prestigio en el mundo de protección del patrimonio, los catedráticos Joan Santacana y Xavier Hernández. Serán ellos los que elaborarán un informe de actuación que, de hecho, recupera el convenio que firmaron el Ayuntamiento y la Universidad de Barcelona (UB) para poner en valor todo el patrimonio histórico de la localidad.

El propio catedrático de historia de la UB, el arqueólogo Joan Santacana, que fue el impulsor de la excavación del poblado ibérico de la localidad, señaló que el trabajo estará acabado a finales de año.

¿Qué queremos ser?

«Primero se trata de definir hacia dónde queremos ir», pero también se aportarán las intervenciones que deberían hacerse en cada uno de los vestigios y yacimientos», y también cómo ofrecerlo como atractivo para un turismo cultural, según explicó Joan Santacana. La elaboración del estudio ya cuenta con la aceptación del Ayuntamiento, como se presentó en la reunión del organismo autónomo municipal.


«A pesar de toda la realidad histórica que tiene Calafell y de tener un poblado ibérico que se ha excavado con arqueología experimental, todavía no estamos en una red europea de patrimonio», señaló Santacana. «Se busca que Calafell esté en ese mapa europeo de asentamientos históricos y de tratamiento de los diferentes yacimientos».

Ello llevará a definir actuaciones, excavaciones y rehabilitaciones con un presupuesto que deberá ser aprobado por el Ayuntamiento y fijados en un calendario de actuaciones.

Entre ellas está desde mantener las excavaciones en los entornos del poblado ibérico hasta rehabilitar el entramado de calles del entorno del castillo medieval o las prospecciones en los asentamientos romanos y de la época paleolítica como el de la Balma de la Graiera con 20.000 años.

El poblado ibérico no es la única de las riquezas históricas de Calafell, pero posiblemente sí la más conocida. El inicio de su excavación tiene más de 30 años. Desde entonces se ha descubierto un asentamiento y se han recuperado calles y viviendas. Su reconstrucción se ha hecho mediante arqueología experimental. Todos los elementos se han levantado siguiendo las técnicas y materiales de la época. Cualquier elemento está documentado históricamente. Incluso se inició un intento de regresión genética en unas viñas para elaborar vino lo más parecido posible al de la época. Los restos encontrados en los silos han permitido conocer también la dieta de los pobladores y que la cerveza era una de las producciones más elaboradas. Se bebía caliente y con miel que se añadía como conservante, ya que el producto servía para comerciar con otros pueblos de más allá de los mares.

 

http://www.diaridetarragona.com/dtgn/noticia.php?id=21382&sec=1


BARBERA DE LA CONCA - El govern català licita la tercera fase de la rehabilitació del castell de Barberà de la Conca

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:36
EL PUNT. Barberà de la Conca

L'Institut Català del Sòl, en el marc de l'acord entre els departaments de Política Territorial i Obres Públiques i el de Cultura i Mitjans de Comunicació, ha iniciat el procés de licitació de la tercera fase de les obres de rehabilitació del castell de Barberà de la Conca.

Amb un pressupost de 270.455 euros i un termini d'execució de set mesos, l'actuació permetrà adequar l'interior de l'edifici com a museu i, a l'exterior, recuperar el mur existent i adaptar-lo perquè sigui accessible com a torre de guaita. Concretament, la tercera fase consisteix en l'estucat de la façana nord de l'edifici; l'excavació arqueològica per recuperar el mur que tanca el recinte; la col·locació d'una porta corredissa; l'eliminació de la vegetació existent a l'exterior de l'edifici i l'adaptació de la torre de guaita com a mirador. A l'interior, es restauraran les escales existents i se'n construiran de noves; es reforçarà l'estructura dels sostres; i, a la segona planta, es construirà un balcó i s'obriran finestres a la façana nord.

L'obra es basa en un projecte d'Adell Associats Sant Cugat. L'Incasol i l'Ajuntament en finançaran l'actuació al 50%.

Durant tot el segle XI, el castell de Barberà va ser una de les fortaleses més importants de la marca establerta pels comtes de Barcelona i d'Urgell. El castell va ser la segona donació que van rebre els templers a Catalunya, el 1132, dels comtes Ramon Berenguer III i Ermengol VI d'Urgell. El recinte del castell és un solar delimitat per la muralla dels recintes del segle XI i del segle XII, en què destaca la base de la torre cilíndrica.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2550432

 



SIRIA - Encuentran restos humanos de 6.000 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 12:39

 
 Agencias

Un grupo de arqueólogos descubrió en Siria fosas con osamenta que revelan que docenas de jóvenes murieron en el lugar en un sangriento enfrentamiento que tuvo lugar hace seis milenios.

De acuerdo con la investigación publicada en la revista Science, el grupo que resultó victorioso puede haber realizado un festín de carne de vacuno tras la lucha en la que participaron.

El descubrimiento se realizó en el noreste de Siria, cerca de Tell Brack, una de las ciudades más antiguas que se conoce.

Del lugar se tienen noticias desde hace 30 años, pero es ahora cuando se descubre la sofisticación y complejidad del asentamiento.

Investigaciones realizadas por arqueólogos británicos y estadounidenses, publicadas en las revistas Science y Antiquity, indican que Tell Brak era un próspero centro urbano al mismo momento que otras ciudades del sur de Irak que son más conocidas.

 
Un tercer artículo sobre el hallazgo, que será publicado en la próxima edición de la revista Irak, ofrece detalles sobre los entierros en Tell Majnuna, a medio kilómetro del centro de Tell Brack.

En el lugar se excavaron dos fosas fúnebres. Hasta el momento, en la primera se han descubierto los huesos de 34 adultos jóvenes y en la segunda, al menos 28 individuos.

Pero eso es sólo una pequeña porción. "Podría haber cientos, incluso miles de cadáveres", dijo Augusta McMahon, arqueóloga de la Universidad de Cambridge, en el Reino Unido.

Según datos forenses, al menos dos de los cráneos tienen heridas que pudieron ser la causa de la muerte a esas personas.

La ausencia de los huesos de los pies y las manos, y el hecho de que muchos de los cráneos aparentemente se separaron de los cuerpos cuando fueron lanzados a la fosa, indica que se descompusieron antes de que se realizara el entierro.

Sobre los restos también se encontraron objetos de cerámica, en su mayoría jarras para beber, y huesos de vaca. Para los expertos, esto evidencia la realización de un gran festín tras el combate.

"Necesitamos, por lo menos, otra temporada para entender qué pasó", afirmó Joan Oates, otra de las arqueólogas de la Universidad de Cambridge y directora del proyecto de investigación. La especialista estima que el incidente ocurrió alrededor del 3.800 a.C.

El lugar es una especie de montículo arqueológico de 40 metros de altura y 1 kilómetro de longitud localizado en lo que fue el norte de Mesopotamia. 

 

 http://www.lostiempos.com/noticias/01-09-07/01_09_07_vyf1.php


Powered by LifeType