PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Acaba la primera fase d'excavacions al mercat Central de Tarragona

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 12:08



 

Un moment de les excavacions a càrrec de Còdex. Foto: J.F.

 

Han trobat estructures que estarien situades fora de la muralla romana

EL PUNT.
Tarragona
L'empresa d'arqueologia Còdex ja ha donat per acabada la primera fase d'excavacions a l'entorn del mercat Central de Tarragona, durant les quals s'han descobert les restes d'estructures d'època romana que estarien relacionades amb possibles habitatges o àrees de treball.

L'excavació en extensió a la zona del mercat Central s'ha dut a terme de manera «que no afecti l'activitat comercial dels paradistes, que sigui compatible amb la vida normal del mercat però que pugui possibilitar al màxim el coneixement arqueològic de la zona», segons el consistori tarragoní.

De fet, en aquesta primera fase només s'ha excavat un tant per cent molt petit que correspon al carrer Governador González, just en un dels laterals de l'edifici del mercat. Més endavant i de manera progressiva es podran excavar zones més àmplies, quan Espimsa (Empresa de Serveis i Promocions d'Iniciatives Municipals) cobreixi la part de carrer aixecada i pugui tornar a passar-hi el trànsit rodat. Aleshores, segons el consistori, s'obrirà l'altra part simètrica del carrer per continuar treballant.

Durant aquesta primera intervenció han localitzat una depressió natural de la roca, però almenys en un dels seus costats ha estat modificada antròpicament, és a dir, per la mà de l'home. Aquesta depressió es va regularitzar intencionadament per tal de construir-hi damunt seu, on s'han descobert dos murs de contenció, que seguien direcció nord-sud i que no estan relacionats entre ells. També es va descobrir una petita evidència d'un paviment que funcionaria amb un d'aquests murs. L'última prova seria la «culmatació», és a dir, la inutilització d'aquestes estructures evidenciades per un estrat de gran potència que de moment –a falta d'un estudi més exhaustiu– datarien al segle IV dC.

Els arqueòlegs confien que l'obertura de la segona fase «ens pugui aproximar a la funcionalitat d'aquestes estructures, que es troben a extramurs de la muralla romana, ben a prop de la Via Augusta (cal tenir en compte que a la plaça Ponent hi havia un portal d'accés a l'interior de les muralles de la ciutat per on passava la Via Augusta)». Per tant, aquestes estructures es relacionen amb possibles habitatges o àrees de treball que encara resten per definir. La presència de la roca ha condicionat el fet de trobar poques restes i, a més, en un estat de conservació molt baix.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2500044


TARREGA - Entregan los restos hallados en la necrópolis judía de Tàrrega

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 11:27

 

Tàrrega - Josep Bertran  2007-07-31


Bajo la estricto control y vigilancia del rabino Kalmanovitz, experto internacional sobre rituales funerarios en aquellos casos en que los cementerios no están en uso, como es el caso de la necrópolis judía de Tàrrega, ayer por la tarde el Ayuntamiento , a instancias de la Generalitat , entrego las 158 cajas que contenían los restos del cadáveres exhumados en el yacimento arqueológico del Maset.

Una delegación de la Comisión del patrimonio de la Comunidad Judía de Barcelona y Catalunya se personó en el Museu Comarcal donde les esperaba el alcalde, Joan Amézaga, el responsable de arqueología del Departament de Cultura de la Generalitat a Lleida, Josep Gallart, el director del Muesu Jaume Espinagosa y el responsable de arqueología, Oriol Saula.
En primera instancia se celebró una reunión para comprobar toda la documentación y posteriormente se procedió a la carga en un camión de las 158 cajas que contenían los restos encontrados. Uan vez estén en Barcelona serán enterrados en el cementerio judío de Collserola con el ceremonial propio como si su muerte fuese reciente y no de hace más de 500 años.
Según la portavoz de la delegación, Dominique Tomasov, “para nosotros el rito de dar sepultura a nuestros muertos es muy importante y es pera siempre. El reposo eterno no puede violarse nuca”. Señaló el “disgusto” de los sefadís cuando saben de las excavaciones de cementerio donde reposan sus antepasado”.
Durante todo el acto estuvieron presente los arqueólgos que extrajeron los cuerpos y mostraron su desacuerdo por la entrega, que impedía estudiar a fondo y terminar las investigaciones
El alcalde dijo que se cumplía el requerimiento de la Generalitat y que las excavaciones continuarán siguiendo los convenios establecidos con la comunidad judía con aquellos cuerpos que vayan apareciendo.

 

http://www.lamanyana.es/web/html/lanoticia.html?id=74057&seccio=Comarcas&fecha=
2007-07-31&sortida=03:00:00

 

 



CHINA - Recuperan más de 300 piezas de porcelana de antiguo barco chino hundido

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:22

 
Arqueólogos han recuperado más de 300 piezas de porcelana de un antiguo barco hundido en el mar del Sur de China, frente a la costa de Guangdong.

Se cree que estos objetos de porcelana, principalmente tazones, platos, ollas y botellas fueron producidos durante la Dinastía Ming (1368-1644), dijo el doctor Wei Jun del Instituto de Arqueología de Guangdong (IAG).

Según el IAG, el barco --que llevaba una cantidad considerable de porcelana de la Dinastía Ming, o sea decenas de miles de piezas-- fue probablemente construido durante la Dinastía Ming.

Los arqueólogos de Guangdong utilizaron localizadores GPS para ubicar el barco hundido a principios de junio. El barco, llamado Mar Sur de China II, tiene de 17 a 18 metros de longitud y yace a una profundidad de 20 metros.

Un estudio preliminar del barco hundido muestra que pudo haberse hundido hace 400 años después de chocar con un escollo.

El barco hundido fue encontrado apenas unos días después de que China inició las operaciones de rescate del Mar del Sur de China I, cuya existencia se remonta hasta la Dinastía Song (960-1279).

El Mar del Sur de China I, descubierto en 1987, fue el primer buque antiguo descubierto en la "Ruta Marítima de la Seda" en el mar del Sur de China.

Wei dijo que el descubrimiento del Mar del Sur de China II proporcionará mayor evidencia sobre la "Ruta Marítima de la Seda" y ayudará al estudio de la navegación, construcción de barcos y manufactura de cerámica de la antigua China.
(Xinhua) 16/07/2007
 
http://spanish.peopledaily.com.cn/31615/6216275.html
 
 

Powered by LifeType