PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Els pressupostos de l'Estat inclouen una partida de 300.000 euros per a la muralla de Tarragona -EL PUNT-

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 21:06
El grup d'Esquerra al Congrés dels Diputats ha aconseguit un acord amb el grup del PSOE per incloure una esmena als pressupostos generals de l'Estat pel 2007 destinada a la rehabilitació i el reforç de la Muralla de Tarragona, que és patrimoni de la humanitat des de l'any 2000. Cal destacar que una part del mur es va esfondrar a causa dels aiguats que es van produir avui tot just fa un any. En concret, unes filtracions d'aigua van provocar que caiguessin 20 metres d'un tram comprès entre el Fortí Negre i la torre de l'Arquebisbe, a la part interior de la muralla i que dóna a l'hort de l'Arquebisbe. Tot i que el tram esfondrat no va a parar al passeig arqueològic, molt visitat per turistes, aquest va quedar tancat durant una setmana per precaució.
 (Segueix)

TARRAGONA - El Museu d'Història de Tarragona enllesteix la revisió del catàleg municipal de béns protegits- EL PUNT-

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 21:02
Alguns detalls es coneixeran avui durant unes jornades sobre cases històriques

CARINA FILELLA.
Tarragona
En el marc de la commemoració del sisè aniversari de la declaració de Tarragona com a patrimoni mundial, l'Ajuntament ha organitzat les Jornades sobre protecció i usos d'edificis històrics, que tindran lloc avui i demà i que se centraran en les lleis de protecció d'aquest patrimoni. Serà durant aquestes jornades que es coneixeran alguns detalls de la revisió del catàleg municipal de béns protegits, que en aquests moments ja ha enllestit el Museu d'Història de Tarragona i que inclou unes 700 fitxes.

+ Casa Canals, un edifici recuperat fa poc pel consistori tarragoní. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

Organitzades conjuntament amb la Fundació de Cases Històriques i Singulars, en les jornades, que tindran lloc a la sala d'actes de l'ajuntament, hi participaran els responsables polítics de la gestió del patrimoni, com ara Josep Maria Carreté, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, i Enrique Sáiz Martín, director general de Patrimoni i Béns Culturals de la Junta de Castella i Lleó, «la comunitat autònoma amb més patrimoni declarat bé d'interès nacional i local i que aplica les lleis europees més noves», segons va destacar la regidora Mercè Martorell. Però també hi prendran part els propietaris d'algunes cases singulars, com Carme Caprile, propietària de l'hotel Torre de Ruesga (Santander).

 (Segueix)

Besalú prepara la seva candidatura a patrimoni de la humanitat -EL PUNT digital-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:51
S'han començat les gestions per presentar un primer informe amb vista a principis de l'any que ve

LAURA PORTAL. Besalú
La vila comtal de Besalú aspirarà a ser candidata a patrimoni de la humanitat. El seu alcalde, Lluís Guinó, així ho va explicar ahir a aquest diari i hi va afegir que tot just estan en els primers passos d'un llarg procés per aconseguir aquest reconeixement per a la vila. Abans que s'acabi aquest any es vol haver constituït la comissió tècnica de la candidatura, sota la direcció d'una especialista, Carmen Polo, la mateixa que ha assessorat la candidatura transfronterera de les Alberes. La candidatura parteix de l'excepcionalitat del patrimoni jueu de Besalú amb els banys rituals únics a l'Estat i la sinagoga medieval, única a Catalunya.
+ Una recreació de com seran la sinagoga i el micvé, un cop acabades les obres. (Segueix)

Descubren en Francia piezas de armaduras españolas del siglo XVI - [terraeantiqvae]

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:46
Un total de 400 piezas de armaduras del siglo XVI, probablemente españolas, fueron descubiertas recientemente en Valenciennes, al norte de Francia, y son "la más importante colección" del tipo descubierta en este país, confirmaron arqueólogos este martes.
Una de las piezas encontradas en Francia
Foto: Una de las piezas encontradas en Francia. Por François lo Presti. El arqueólogo francés Arnaud Tixador sujeta una de las 400 piezas de armaduras españolas del siglo XVI descubiertas en la localidad gala de Valenciennes.
"Es un descubrimiento único en Francia, por su número y por la calidad de conservación de las piezas", declaró Arnaud Tixador, arqueólogo contratado por el ayuntamiento local.
Además de las partes de corazas -petos y espaldares, la mayor parte- de más de cuatro siglos de antigüedad, que podrían equipar a unos 200 hombres, los arqueólogos también descubrieron 150 mecanismos de arcabuces (arma de fuego de la época), que datan del siglo XVII.
Este tesoro, que perteneció a una compañía de soldados españoles, según estas fuentes, fue encontrado en excavaciones realizadas previamente a la construcción de un edificio. Las piezas de armaduras estaban en una fosa cuadrada, que parecía un escondite. Según los arqueólogos, podrían haber sido guardadas por soldados franceses que pretendían usarlas posteriormente.
 (Segueix)

México. Hallazgos en cueva La Morita corroboran presencia prehispánica en Nuevo León -[terraeantiqvae]

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:12
Cerca de 28 mil restos de lítica, hueso y concha, algunos de ellos con una antigüedad de 12 mil años, confirman la presencia prehispánica en territorios del estado de Nuevo León, y ponen fin a la idea de que se trataba de un lugar inhóspito donde sólo habitaban salvajes sin ningún tipo de cultura.
Para el arqueólogo Moisés Valadés destacó que la evidencia documental y arqueológica permite reconocer qué territorios de esa entidad estuvieron ocupados por indígenas que subsistieron de la caza, la pesca y la recolección de vegetales y animales, hasta su desaparición total, a fines del siglo XIX.
El especialista del Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), en Nuevo León, recordó que la cueva La Morita se localiza a 100 kilómetros de la ciudad de Monterrey, entre las poblaciones de Villaldama y Sabinas Hidalgo, al norte de Nuevo León, al pie de un cerro con un alto frente rocoso, oquedades y covachas.

Para ubicar los restos, expuso, se ascienden unos 30 metros hasta la caverna de origen cárstico, la cual tiene dos entradas principales que acceden a una cámara en algunos puntos considerablemente reducida y oscura.
 (Segueix)

Powered by LifeType