PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Montblanc -S'esfondra un tram de la muralla de Sant Jordi de Montblanc sense causar cap ferit - El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:45
L'incident ocorre pocs dies després que l'actuació de rehabilitació rebés prop de 300.000 euros de l'1% cultural

N. ROCA. Montblanc
Un tram de la muralla de Sant Jordi de Montblanc va esfondrar-se ahir al matí sense causar cap ferit. El tros de muralla que va caure fa una llargada d'entre 30 i 40 metres i precisament la setmana que ve s'havien d'iniciar les obres de rehabilitació, ja que es tracta d'un tram especialment degradat. L'arquitecte municipal ja havia alertat que la seva estructura amenaçava perill d'ensorrament perquè la paret s'estava bombant. Aquest tram de muralla, que neix al Portal de Sant Jordi i va en direcció al barri de les Arcades, va ser un dels primers trams a reconstruir-se. Es dóna el cas que aquest incident ha ocorregut pocs dies després que Foment i Cultura atorguessin una subvenció d'uns 300.000 euros provinents de l'1% cultural per rehabilitar el recinte emmurallat.

+ Els tècnics van encarregar-se d'acabar d'enderrocar un petit tram de l'estructura per motius de seguretat. Foto: N.ROCA
 (Segueix)

ALCANAR - Els contactes entre indígenes i fenicis van ser constants a l'Ebre i a l'Empordà -El Punt

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 09:37
El simposi d'Alcanar constata que Catalunya és clau per explicar el moment de màxima esplendor fenícia a la península

ROSER ROYO. Alcanar
A la península Ibèrica la presència dels fenicis s'ha documentat sobretot al sud peninsular, on hi havia els nuclis principals i els assentaments colonials. Per contra, la zona de Llevant i Catalunya ha estat sovint «menystinguda» perquè està geogràficament allunyada dels nuclis principals. Ara això comença a canviar tal com es va fer evident en el simposi Contactes, que ahir es va inaugurar a Alcanar. Francesc Gracia, director del departament d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB), va destacar que els materials trobats en els jaciments indígenes de les Terres de l'Ebre i l'Empordà indiquen que el contacte comercial entre indígenes i fenicis va ser constant i «mostra perfectament el moment de màxima esplendor del comerç fenici a la península».

+ Imatge de la conferència inaugural a la Cisterna, a càrrec de Francesc Gracia, del departament d'Arqueologia de la UB. Foto: R.R.
 (Segueix)

Powered by LifeType