BUTLLETINS INFORMATIUS "AL DIA , TERRES DE L' EBRE" - 24-09-2007

24 Setembre, 2007 07:42
Publicat per josepro, General

AL DIA ,TERRES DE L ‘EBRE

La Plana Ràdio-1006-FM

2007-09-24

 

 

DOS RAPITENCS I L’EMPRESA ANGULES I MARISCOS ROSET PREMIATS AMB ELS GUARDONS DE LA PESCA CATALANA 

EL GOVERN DE LA GENCAT VA ACORDAR DIMARTS LA CONCESSIÓ DE LA MEDALLA I LA PLACA DE LA PESCA CATALANA A DIVERSES PERSONES I INSTITUCIONS QUE, AMB EL SEU ESFORÇ I LA SEVA DEDICACIÓ, HAN CONTRIBUÏT AL DESENVOLUPAMENT DEL MÓN DE LA PESCA.

DELS 4 PREMIATS AMB  LA MEDALLA DE LA PESCA CATALANA  DESTAQUEN ELS RAPITENCS  VICENT BALAGUÉ I CARTES, PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE CONFRARIES DE PESCADORS DES DE L'ANY 2000, I ENRIQUE PUIGCERVER GOMBAU, EXSECRETARI DE LA CONFRARIA DE PESCADORS DE SANT CARLES DE LA RÀPITA, PEL SEU CARÀCTER CONCILIADOR I GENERÓS QUE L'HA DUT A COMPARTIR AMB ELS PESCADORS DE DELTEBRE L'EXPERIÈNCIA ACUMULADA DURANT TRENTA ANYS DE DEDICACIÓ AL MÓN DE LA PESCA. PER LA SEVA PART, L’EMPRESA DE  DELTEBRE ANGULAS Y MARISCOS ROSET SL, DE TRADICIÓ FAMILIAR DEDICADA DES DE FA CINQUANTA ANYS A LA PRODUCCIÓ, TRANSFORMACIÓ I COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES DE LA PESCA, HA OBTINGUT LA PLACA DE LA PESCA CATALANA PER LA SEVA ACTIVITAT A FAVOR DEL FOMENT DE LA PESCA A CATALUNYA

 

Entre 300 vehicles, segons els Mossos d'Esquadra, i prop de 500, segons l'organització, han protagonitzat aquest diumenge una marxa lenta per la carretera N-340, en contra del projecte que preveu construir un dipòsit submarí i una planta de tractament de gas a Vinaròs.

 L'acte de protesta ha començat a les deu del matí a Alcanar i s'ha dirigit en direcció sud fins el terme municipal de Vinaròs. Des d'allà, i per la mateixa N-340, els manifestants s'han dirigit a Sant Carles de la Ràpita, en sentit nord. Han entrat al nucli urbà del municipi per tornar a canviar de sentit i cloure la marxa lenta a la una del migdia a Alcanar. Els vehicles s'han desplaçat a una velocitat mitjana d'entre 25 i 30 quilòmetres per hora. Malgrat el temps que s'ha ocupat la via, els Mossos d'Esquadra no han registrat afectacions viàries destacades, a excepció d'un petit tall a l'alçada de la Ràpita. acn

 

 La víctima mortal en el xoc entre dos vehicles aquest dissabte al migdia a Tortosa, i no a Amposta com havia informat inicialment la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, era un veí de Vila-seca (Tarragonès).

Segons els Mossos d'Esquadra, el xoc ha tingut lloc al voltant de les dues de la tarda al quilòmetre 1.076 de la carretera N-340 quan han col·lidit dos turismes i, com a conseqüència, el conductor d'un dels vehicles, Mustafa D.T. de 27 anys i nascut a Senegal, ha perdut la vida. El conductor i l'acompanyant del segon turisme han resultat ferits lleus. En el sinistre han intervingut quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat i dues patrulles dels Mossos d'Esquadra. acn

 

 Joves d'Esquerra Verda (JEV), la branca juvenil d'ICV, ha anunciat avui que presentarà al·legacions per forçar la retirada del decret que regula l'autorització excepcional per a la captura de tords en barraca que, precisament, ha estat promoguda pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, controlat pels mateixos ecosocialistes.

El coordinador nacional de JEV, David Cid, ha anunciat aquest divendres la decisió tot adduint que la cacera amb vesc que és un 'sistema prohibit de fa temps a la Unió Europea i a l'Estat Espanyol en no ser selectiu, i per tant perillós per a molts ocells protegits i que fins i tot, en els casos més greus, el Codi Penal pot considerar delictiva'. La mesura de recórrer el decret, fins i tot, ha rebut el suport del secretari general d'ICV, partit que des del Departament de Medi Ambient ha el·laborat la normativa i ha defensat activament, a les Terres de l'Ebre, el manteniment d'aquesta pràctica.

 

L'entitat Ecologistes en Acció ha denunciat aquest divendres al migdia que les concentracions de mercuri que hi ha a l'aire 'superen ampliament' els límits permesos en els entorns de la plantes de clor d'Ercros, a Flix, i a la de Solvay, a Martorell.

En unes medicions fetes al juny, es va detectar fins a 4.763 nanograms per metre cúbic d'aquestes substància a Flix, i 3.890 ng/m³ a Martorell. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) situa aquest límit en els 1.000 ng/m³, mentre l'Agència Americana de Protecció del Medi Ambient (EPA), considera que la concentració de mercuri en l'aire és perillosa si supera 300 ng/m³. El delegat d'Ecologistes en Acció a les Terres de l'Ebre, Miquel Llop, considera que 'l'administració haurà de prendre mesures més estrictes' pel que fa als controls d'emissions en aquestes fàbriques i considera que és 'molt important' que les plantes productores de clor deixin d'emprar el mercuri per al seu tractament i optin per tècniques més sostenibles.

 

 El Pavelló Firal de Móra la Nova va acollir ahir diumenge dia 23 de setembre la primera edició de la FIRA DE BROCANTERS.

Una fira que pretén posar a l’abast de tothom tota mena d’objectes antics i donar a conèixer la figura del brocanter, com la persona encarregada de recuperar i arranjar tota mena d’objectes antics.
En aquesta Fira, organitzada per l’Ajuntament de Móra la Nova, s’hi podrà veure, admirar i comprar tota mena d’objectes antics, mobles, llibres, postals, segells, monedes, medalles, eines, maquines, articles curiosos i també d’entranyables, objectes que fan molts anys que no hem vist i que inevitablement ens portaran molts records.

 

 L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha quantificat en 1.700 els alumnes que han inciiat aquest setembre el curs escolar en centres de la població.

Pel que fa als col·legis, el CEIP Lluís Vinyes compta enguany amb 366 alumnes. La novetat d'enguany és el nomenament Josep M. Almolda com a director del centre. El col·legi Santa Teresa (privat concertat) compta aquest curs amb 328 alumnes.

Pel que fa a les llars d'infants, l'escola bressol municipal La Morera ha assolit una matrículació de trenta alumnes de 0 a 3 anys. Cal destacar que encara hi ha places per a cobrir de les edats compreses entre 0 i 1 anys, i entre 1 i 2 anys. D'altra banda, la llar d'infants Xicalla (provada) compta amb 61 nens inscrits, d'entre 6 mesos i 3 anys. L'institut d'ensenyament secundari Julio Antonio ha augmentat en una quarantena el nombre d'alumnes matriculats. Enguany, són 649 els inscrits al centre D'altra banda, 33 alumnes acudiran aquest curs al Centre d'Educació Especial Jeroni de Moragues. Finalment, l'Escola de Música i Dansa de Móra d'Ebre compta amb més de 200 alumnes inscrits

 

 
Una família de Prat de Comte troba un antic alambí de més de 200 anys d’antiguitat

La peça trobada és un alambí tipus alquitara i s’ha confirmat que és el que va provocar la mort de dos veïns a l’incendiar-se.

La família propietària de l’alambí ha confirmat que l’aparell que han trobat va pertànyer als seus avantpassats i afirmen que havien sentit parlar de la història de l’accident però que fins ara no havien vist mai aquesta destil·ladora.
Arran d’unes obres de rehabilitació d’una antiga casa que servia de magatzem agrícola la família Bes Riba va trobar la peça, i tot i que presenta un estat de conservació prou bo caldrà restaurar-la. Es dona la circumstància que aquest aparell és la que va provocar la mort de dos veïns que estaven destil·lant quan va incendiar-se. La tradició oral que ha arribat als nostres dies conta que l’elaboració d’aiguardent es va perdre a Prat de Comte arran d’aquestaccident que va tenir lloc a mitjans del segle XIX.

 

 

El DPTOP ha licitat 2 actuacions de millora de la xarxa viària a les Terres de l’Ebre per un import de prop de 760.000 euros.

Es tracta de projectes de reforçament del ferm de la calçada i dels sistemes de seguretat, per tal de millorar les condicions del trànsit a la zona.

 Millora de la travessera de Riba-roja d’Ebre                             539.700 euros

 La carretera T-741 connecta els municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre. Al seu pas pel centre urbà de Riba-roja d’Ebre, aquesta via presenta trams sense voreres que dificulten el pas dels vianants per la zona. Per tal de millorar la seguretat del veïnat i conductors i facilitar el trànsit dels vehicles, el DPTOP ha impulsat el condicionament general d’aquesta via.

 Ara, aquest projecte ha fet un pas endavant, en iniciar-se el procés de licitació dels treballs, amb un pressupost de 539.700 euros. Es preveu que les obres s’iniciïn abans de finals d’any, amb un termini d’execució de 5 mesos.

 
Reforç de ferm a la travessera d’Aldover                                  220.056 euros

 Els treballs consistiran en la renovació superficial del ferm a la carretera N-230a, al seu pas pel nucli urbà d’Aldover. L’actuació se centrarà en un tram d’uns 700 metres de la travessera i es preveu que es duguin a terme amb un termini de 5 mesos.

 El projecte també inclou el condicionament general d’aquest tram. Es formarà una nova secció de la calçada en forma de V, amb una rigola al mig per recollir les aigües de pluja. A més, el projecte inclou la renovació de la senyalització. Les obres s’han licitat ara per un import de 220.056 euros.

 

La companyia catalana Dreams Teatre a marcat aquest  cap de setmana l´inici de la temporada 2007 / 2008 de La Xarxa a Ulldecona

Segons l’ organització la temporada va començar amb un teatre ple de gom a gom d’espectadors del propi municipi, del Baix Maestrat, El Montsià i El Baix Ebre.

 D’aquesta manera l´organització posa en marxa de nou una llarga temporada que arribarà als mes de maig de l´any vinent, per tal d´oferir unes propostes teatrals d´arts escèniques variades i en continguts lúdics i alhora didàctics adreçats al públic familiar.

 Un dels contes mes populars del escriptor francès Charles Perrault, La bella dorment a estat la primera funció de la programació.

 

 
El director general de Recerca, Ramon Moreno, presenta el curs de la UETE-URV “Present i futur del canvi climàtic”.

 El director general de Recerca, Ramon Moreno, aquest dilluns, 24 de setembre, el curs “Present i futur del canvi climàtic” de la UETE-URV, acompanyat del director del Campus Terres de l’Ebre, Azael Fabregat, que donarà inici a l’Escola Universitària de Tortosa.

D’altra banda, Moreno, també aprofitarà la seva estada a les Terres de l’Ebre per visitar l’Institut de Recerca i Tecnologia Agraolimentàries (IRTA) a La Ràpita i l’Observatori de l’Ebre a Roquetes.

Durant el matí, el director general de Recerca es reunirà a la mateixa seu de l’IRTA amb els membres de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics (UEA), Carles Ibáñez, i de l’Institut, el director general, Josep Tarragó i, la directora del Centre Nacional d’Aqüicultura, Dolors Furones. Mentre que a la tarda es reunirà amb el director de l’Institut de recerca de l’Observatori de l’Ebre, Joan Miquel Torta.


Ja s’ha obert el termini per inscriure’s al IV concurs de pintura ràpida Joan Lahosa i Valimanya de Prat de Comte,

El concurs  es durà a terme el divendres 12 d’octubre i  serà uns dels actes de la Festa de l’Aiguardent. Qui ho desitgi pot apuntar-se per correu electrònic a pintura@aiguardent.com o per telèfon al 977.42.82.82 fins el 10 d’octubre. La pàgina web www.aiguardent.com conté les bases, que es poden descarregar i imprimir.
Enguany els tres premis s’han incrementat i la dotació s’ha fixat en 650, 450 i 200€. En aquesta edició s’han acotat les mides de les obres, però s’ha mantingut la llibertat d’estil i tècnica dels artistes.
El veredicte del jurat es coneixerà el mateix dia 12 d’octubre a les sis de la tarda i durant. Les obres quedaran exposades fins després de Nadal i les que no hagin estat premiades podran ser venudes.

 
El proper divendres, 28 de setembre, a les 10 de la nit, a la Sala Multiús de l’EMD de Jesús, tindrà lloc la presentació del llibre “Guia de les Terres de l’Ebre” de Vicent Pellicer i Ollés.

La presentació anirà a càrrec de l’escriptor i coordinador del Centre de Lectura de Tortosa, Jesús Tibau.Aquesta guia ens invita a gaudir de l’atractiu de les Terres de l’Ebre. Ens convida a conèixer el potencial turístic de les comarques que tenen el riu Ebre com a vertebrador del seu desenvolupament.


El planer Manel Arasa guanya el descens urbà: Tortosa Down Town.

Altres dos planers Marc Llasat i Jaume Montero, van quedar segon i tercer respectivament a la categoria Èlit.
El biker planer Manel Arasa s’imposà diumenge 16 de setembre en el segon descens organitzat per l’Ebrebike Tortosa Down Town, per davant de Lluís Capafons i Carlos Sala. El temps total emprat per Manel en completar el circuit fou d’un minut i dos segons, el que el va convertir en el participant més ràpid del descens.
En el descens hi participaren un total de 108 bikers amb una nodrida participació de Santa Bàrbara.Per una altra banda, a la categoria d’èlit els també planers Marc Llasat i Jaume Montero, assoleixen la segona i tercera posició.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs