SENSACIONS A ALGEMESÍ
14 Setembre, 2007 17:53
Publicat per josepro,
General
Les sensacions m’han portat també aquest cap de setmana a Algemesí, un poble de la Ribera del Xúquer on els dies 7 i 8 de setembre se celebren les festes en honor a la Mare de Déu de la Salut.
No sóc una fervent seguidora de les tradicions Valencianes són els vincles sanguinis el que m’ha arrastrat a anar-hi i malauradament problemes que ens han afectat com el de l’aigua , fa que molt cops no mostrem gaire simpatia per comunitats veïnes , sense això tenir res a veure, una cosa es la política i els polítics i l’altra es la gent d’apeu i els pagesos Valencians de tota la vida que saben el que realment es “cou”.
Per un cap de setmana vaig poder disfrutar de les tradicions que, datades del segle XV encara es continuen conservant, al igual que l’accent característic de la seva parla, amb un to dolç i un tant musicat....com a la nostra estimada ribera.
La Muixeranga, els bastonets, els tornejants, la carxofa, les pastoretes , els misteris, la dolçaina i el tabalet....i la Mare de Déu de la Salut, sobretot la Mare de Déu, perquè això no se’ls hi pot llevar als Valencians, son de misses i rosaris i que consti que ho dic molt amorosament , en un cap de setmana vaig veure més de quatre processons de més de tres hores de durada.... la més curta...imagineu!!
Allí ja fa temps que he descobert que els nostres Castellers tant Catalans van sorgir d’Algemesí, així ho explica almenys l’història de la Muixeranga datada del s.XV, eren les representacions que es feien als intermedis del teatre per entretenir el públic.
Algemesi el ball de la muixeranga entra a formar part del seguici de la procesó i precedia la seva imatge ya al segle XVIII, una altra cosa son els colors de les muixaranges i la història de les mateixes, els que van de blau foren els iniciadors i a les colles només hi paticipaven els homes, els de verd sorgiren després i van incorporar a les dones que fins a les hores no podien participar d’aquesta festa tant arrelada....d'entre totes les fotos per cert em quedo amb aquesta...ya veieu units tot i els colors de les Muixerangues T.G
BUTLLETINS INFORMATIUS "AL DIA , TERRES DE L' EBRE" - 14-09-2007
14 Setembre, 2007 07:53
Publicat per josepro,
General
AL DIA ,TERRES DE L ‘EBRE
La Plana Ràdio-1006-FM
2007-09-14
El primer dia del nou curs escolar al Ceip Jaume Balmes de Sta. Bàrbara es va realitzar amb tota normalitat.
De fet els professors des de el dia 3 de setembre ja s’havien incorporat a les seves tasques habituals de preparació de curs. En total aquest any hi ha 26 professors igual que l’any passat que atendran uns 313 alumnes. Els alumnes de procedència estrangera superen els 60 i la meitat d’ aquests son rumanesos. L’ altre col·lectiu mes nombrós és el dels magrebins i , segons explicava el director del Centre, Cèsar Roig , enguany fins i tot i ha un nen xinès.
Abans de l’inici de curs es va fer un repàs de manteniment d’aules, sense que hagi estat necessària cap obra important , però si que s’està pendent l’ampliació del col·legi ,desprès que ,ja a la legislatura passada, l’ Ajuntament fes donació al Departament d’ Ensenyament d’uns terrenys adjacents al centre per poder realitzar-la. Segons el director del Ceip , les obres sembla que no hagin de tenir una execució immediata .
L'associació d'empreses Aprofitament d'Energies Renovables Terra Alta (AERTA), que agrupa els promotors de centrals eòliques de la comarca, ha lliurat aquest dijous la migdia deu beques a joves estudiants de la comarca que cursaran estudis tècnics vinculats en la construcció i manteniment d'aquestes explotacions energètiques
Es tracta de la segona edició d'aquestes beques, dotades amb 4.000 euros anuals cadascuna. A diferència de la primera edició, AERTA ha destacat que ha aconseguit l'objectiu de becar deu alumnes.
El director general de Costes del Ministeri de Medi Ambient, José Fernández, s'ha compromès amb representants de l'Ajuntament de Deltebre a iniciar els tràmits administratius per tal de declarar zona d'utilitat pública els terrenys que ocupen la franja costanera del municipi.
Aquesta és una de les principals conclusions de la reunió mantinguda dilluns passat a Madrid entre Fernández i l'alcalde de Deltebre, Gervasi Aspa (ERC), el tinent d'alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Paco Callau (PSC), i diferents tècnics municipals, trobada organitzada a instàncies del senador de l'Entesa Catalana de Progrés Joan Sabaté per tractar d'obtenir el suport estatal en la protecció de la zona litoral del municipi. La previsió de l'Ajuntament és que aquesta declaració, que s'ha de portar al Consell de Ministres, es concreti abans de l'aprovació provisional del Pla d'Ordenació Municipal de Deltebre, prevista per a principis de l'any vinent.ACN
L'Ajuntament de Tortosa debatrà en el proper Ple municipal una moció conjunta dels dos grups polítics al govern, CiU i ERC, en què s'expressa el rebuig al projecte de magatzem de gas submarí que el Ministeri d'Indústria preveu instal·lar davant la costa de l'Ebre, així com a la planta de tractament de gas que hi està vinculada.
La moció, que es va entrar al registre el passat dilluns 10 de setembre, manifesta també el rebuig al reconeixement d'utilitat pública del projecte. Segons ha precisat el govern municipal en un comunicat, la moció, 'que és de suport al municipi d'Alcanar', no fa cap referència a la recent proposta feta pel senador de l'Entesa i portaveu socialista a l'oposició, Joan Sabaté, en el sentit d'ubicar la planta de tractament de gas al polígon Catalunya Sud, si bé l'equip de govern de l'Ajuntament de Tortosa manifesta la seva 'oposició a aquesta iniciativa en els termes en què s'ha presentat'.ACN
El pla d'emergències elaborat pel Govern davant la possibilitat de contaminació aigües avall de l'embassament de Flix durant les tasques de descontaminació dels llots tòxics acumulats, preveu, en cas d'accident, abastir amb cisternes d'aigua potable els municipis que no estiguin connectats a la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i no disposin d'altres alternatives.
Els municipis que beuen del transvasament, tant a les Terres de l'Ebre com al Camp de Tarragona, tindrien garantit l'abastament amb la connexió dels pous alternatius projectats al nucli de Camp-redó. El secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, ha explicat aquest matí a Tortosa a representants municipals, institucionals i agents socio-econòmics els termes d'aquest pla d'emergències davant episodis que, en cas de produir-se, ha assegurat, 'no superarien un, dos o tres dies'.ACN
L'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja ha adjudicat les obres de construcció de la nova biblioteca municipal a l'empresa Gulinves, SL per un import de 906.180,85 euros
L'acord va ser pres per unanimitat del ple el passat 23 d'agost, segons ha informat aquest dijous el consistori. La construcció de la biblioteca compta amb una subvenció del Pla Específic de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya de 277.550 euros. La resta del pressupost serà aportat per l'Ajuntament mitjançant un pla plurianual de dos anys. Les obres, segons el mateix consistori, han de començar abans de la finalització d'aquest 2007 i es preveu que estiguin enllestides al febrer del 2009.ACN
Els alumnes del Taller de Ceràmica de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa mostren, a partir d’avui, les seves obres en una exposició que porta per títol “Què hi ha?”.
A les 20.00 hores tindrà lloc la inauguració de la mostra, que es podrà visitar a la Sala d’Exposicions de l’Escola d’Art fins al proper 19 d’octubre.
Es tracta d’una recull d’obres de ceràmica que utilitzen el fang com a fil conductor, però que han estat interpretades mitjançant l’ús de diverses tècniques: el torn, l’escultura, els murals, el raku, etc. “Què hi ha” defineix el què significa per a cada alumne el contingut de l’exposició: per alguns l’embolcall podria amagar la peça en sí, per altres la peça podria amagar uns sentiments, o una interpretació d’un personatge de Lorca, o senzillament la forma i els colors dels esmalts amagarien el caràcter i la personalitat de l’alumne.
Sala d’exposicions de l’Escola d’Art . Pl. Sant Joan, 5. Tortosa
La televisió alemanya Hessisches Rundfunk TV visita Catalunya de l'11 al 17 de setembre per realitzar un programa de viatges, on inclourà la ruta literària "El Benissanet d'Artur Bladé i Desumvila", en motiu del centenari de l'escriptor i el paper de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt 2007.
El programa gravarà imatges i realitzarà una visita guiada de la Ruta Artur Bladé i Desumvila a Benissanet. Visitaran Miravet i creuran el pas de barca. Aniran a Benifallet on veuran una demostració de l'elavoració de fer pastissets i clouran el matí a Garcia on tastaran la típica clotxa de la Ribera d'Ebre i altres menges típiques. ROL
La seguretat a La Cala, ha estat una de les principals prioritats del govern de l’ Ametlla de Mar durant aquest estiu
La regidoria de Governació ha reforçat les dotacions policials durant la temporada estiuenca per tal de garantir unes vacances tranquil·les per a tothom.
L'Ajuntament de Santa Bàrbara organitza la I Jornada de
Desenvolupament Rural
Aquest divendres 14 de setembre, el municipi de Santa Bàrbara, i concretament l'Àrea de Dinamització Econòmica i el Telecentre del mateix municipi, organitzen la I Jornada de Desenvolupament Rural. Aquesta jornada té la intenció de convertir-se en un referent anual i de futur, buscant noves vies de desenvolupament i dinamització del medi rural tant en el mateix municipi com a tot l'interior del Montsià, del qual el municipi planer, n'ha de ser un referent clau per al creixement socioeconòmic de la zona.
AQUEST DIUMENGE DELTEBRE CELEBRA LA 6a FESTA DE LA SEGA DE L’ARRÒS.
LA SISENA EDICIÓ DE LA FESTA DE LA SEGA TANCARÀ EL CERCLE DE LES FESTES TRADICONALS DE L’ARRÒS DESPRÉS D’HAVER CELEBRAT LA PLANTADA I BIRBADA. ELS ACTES DE DIUMENGE COMENÇARAN A LES 10’30 DEL MATÍ AMB LA DESFILADA DELS CARROS I CARRETES DES DE L’HOTEL RULL A CÀRREC DE L’ASSOCIACIÓ 3 TOMBS DE DELTEBRE. LA FESTA ESTARÀ AMENITZADA AMB LA MÚSICA DE QUICO EL CELIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES I TERRER ROIG, TAMBÉ ES FARÀ UN DINAR POPULAR PREVIA RESERVA I FINS I TOT UN CONCURS DE JOTA IMPROVITZADA
Sant
Carles de la Ràpita omplirà aquest cap de setmana els seus carrers de grallers,
dolçainers i gegants, que seran testimoni del relleu que Calafell li passarà a
la nova Vila Grallera.
En un
acte previst a les 11.30 del matí a l’amfiteatre del Parc de Garbí, el municipi
de Calafell farà entrega de la Gralla de Plata i l’estandard a la població Sant
Carles de la Ràpita perquè es converteixi en la XVII Vila Grallera. Per aquest
motiu, el municipi del Montsià acollirà durant tot el cap de setmana la XIX
Trobada de Gegants i la IX Trobada de grallers de les comarques meridionals de
Catalunya, amb cercaviles i concerts que començaran dissabte, a les 16.30
hores, i s’allargaran fins a diumenge al migdia. Organitzada per l’Esbard
Dansaire Rapitenc i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Ràpita,
aquesta trobada pretén ser la culminació de les jornades culturals encetades a
principis de setembre al municipi.
AMPOSTA SERA LA SEU DEL V CONGRES DE BOU DE CORDA
Segons que ha informat el regidor de governació de l’ajuntament d’Amposta Josep Garriga, Amposta serà el proper any 2008 la seu del 5e. congres Estatal de Bou de corda, després de rebre el relleu de l’ajuntament de la localitat cordobesa de Carcabuey on aquest any es va celebrar el congres el passat cap de setmana .
Amposta va estar representada per més de 70 ampostins que es van traslladar a Murcia per donar a conèixer la modalitat del Bou Capllaçat típic de la ciutat i de la majoria de poblacions de les comarques del Baix Ebre i Montsià.
Segons el regidor, encara no hi data prevista i s’està treballant en l’organització d’aquest congres que podria porta fins a Amposta més de 15.000 persones d’arreu de l’estat.
El proper diumenge
30 de setembre a partir de les 11:00
del mati tindrà lloc a la llacuna de l'Encanyissada, la 17 ena festa de la sega de l’arròs i batuda a potes (separació del gra i la palla)
Aquesta singular festa , any rera any s'ha anat celebrant impulsada per un restaurador de la zona per tal de recuperar les tradicions de les Terres de l’Ebre.
Aquesta festa , que és celebrarà a les rodalies del mas de la Cuixota , al costat de la Casa de Fusta es una ocasió per a que tot hom que o vulgui pugui reviure la forma de segar l’arròs segons les costums dels nostres avantpassats quan encara no hi havia mecanització i tot es feia amb les mans del pagès.
En acabar la sega, es passejarà a tots els assistents que o desitgin amb els carros típics del territori.