Ara que tinc 20 anys... Llei 6/87 de 4 d'abril d'organització comarcal de Catalunya.

03 Abril, 2007 18:47
Publicat per csala, General

El dia 4 d'abril de 1987 va aprovar-se la Llei 6/1987 de l'organització comarcal de Catalunya. Han estat molts des d'aleshores, els intents per a redefinir el mapa territorial català. De la mà han anat intents i fracasos, llevat en l'aprovació del nou text estatutari, on els Consells segueixen existint, tot i la necessària redifinició, que caldrà desenvolupar legislativament del paper dels ens Comarcals.

No obstant, de ben segur que podrem cantar la versió de l'ara que fa 20 anys que tinc 20 anys allà pel 2027... oi que m'enteneu?, perquè els Ajuntaments, més que la Generalitat han fet útils i necessaris els Consells. Els Ajuntaments, especialment els petits i mitjans han trobat una eina per a mancomunar serveis importantíssima en la jove institució comarcal.

I dic que els Ajuntaments han cregut més en els Consells que la Generalitat, perquè fa anys, però molts anys, que no existeix cap nova delegació de gestió de competències cap a la institució local, però de caràcter supramunicipal.

El principi de subsidiarietat, que tan sols es trenca quan hi manca l'eficàcia no l'ha tingut en compte el Govern, ni els darrers Governs de l'època Pujol, ni molts menys ara que les delegacions de gestió que s'anuncien tan sols les fan pensant en els Ajuntaments, sense tenir en compte que en alguns casos, l'esmentada delegació podria realitzar-se de forma molt més eficient utilitzant aquest instrument intermig que són els Consells.

L'única modificació que s'ha operat, al llarg d'aquest anys, ha estat la fòrmula en com s'han d'escollir els consellers, l'ingeniòs i urgent intercanvi de l'elecció dels consellers comarcals en base a 1/3 dels consellers per número de regidors i 2/3 per número de vots tan sols responia a estratègies de partit, i a la voluntat d'alguns de guanyar pes polític.

Al llarg d'aquests anys cada Consell Comarcal, ha desenvolupat el seu paper d'una forma heterogènia, doncs és ben cert que les necessitats en cada territori han estat diferents, i si bé és cert que convé un canvi en la fòrmula de gestió política, jo avui tan sols vull aprofitar aquest espai per llençar un ¡¡¡¡Moltes Felicitats Consells Comarcals, que per molts anys!!!!.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs