Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Les altres eleccions

erdrag | 05 Novembre, 2006 16:22

Avui es celebren unes altres eleccions. Avui es celebren eleccions presidencials i legislatives a Nicaragua. Es calcula que acudiran a les urnes uns 3 milions de nicaragüencs, dels més de 5 milions d’habitants del país.
Pel que fa a les presidencials, es presenten 5 candidats: Daniel Ortega pel FSLN, José Rizo pel PLC, Eduardo Montealegre per ALN, Edmundo Jarquín pel MRS i Edén Pastora per AC.

Les eleccions nicaragüenques es defineixen sempre per un eix dreta-esquerra, com a tot arreu, juntament amb “l’amiguisme” o no dels EEUU. Els partits de dretes són els amics-aliats dels estats units i la seva política intervencionista a la zona. Els partits d’esquerres (d’ideologia sandinista) són temuts per la Casa Blanca, ja que defensen una Nicaragua lliure sense intervencions forànies, juntament amb la política d’esquerres, que no sol agradar als governs de Washington.

Daniel Ortega és el candidat amb més opcions. Daniel va ser un dels líders de la revolució sandinista de l’any 79, que derrocà 3 generacions seguides de dictadura. Ortega i el Frente ja no són allò que eren durant els anys 80. Ha plogut molt des de llavors, tot i així, continuen representant alguns ideals molt lloables.

El MRS és una escissió del FSLN, amb la mateixa ideologia, però crítics amb alguns procediments interns i amb diferents actuacions del partit, especialment amb el manteniment del mateix líder durant tants anys. El candidat del MRS era l’ex-alcalde de Managua, Herty Lewites, mort recentment. Això produí que el candidat a vice-president passés a candidat presidencial, i que el cantautor Carlos Mejía Godoy ocupés el número 2. Curiosament, Godoy és l’autor de l’himne del FSLN.

A la dreta hi trobem el PLC, una fusió de diferents partits lliberals i conservadors, propers a Washington, que governa des de la fi de la revolució sandinista l'any 1991 amb Violeta Chamorro i la UNO.

Aquest cop, però, també s’ha repartit el vot de la dreta, amb l’aparició d’Eduardo Montealegre, qui, també té opcions de guanyar. És la primera vegada que el candidat del PLC no és un dels favorits.

Això és només un curt i ràpid resum sobre el que els nicaragüencs podran votar avui, que no té en cap moment pretensions de ser rigurós ni d'anàlisi. Per la xarxa corren diferents articles molt més clarificadors, amb un acurat anàlisi de la realitat política del que es diu ser el país més pobre de centreamèrica.

Una cosa curiosa, i que he descobert avui xafardejant per la xarxa, és que també corren per la xarxa els vídeos electorals dels candidats. Aquí en teniu alguns:

La setmana passada vaig començar, a la part de dalt a la dreta del bloc, una secció on cada setmana hi aniré posat una cançó diferent. alguna cosa que em vingui de gust, alguna cosa d'actualitat, o senzillament depenent del meu estat d'ànim.

Avui hi he volgut posar l'himne del "Frente Sandinista de Liberación Nacional", en motiu de la curiositat de que el seu autor sigui, avui, candidat a vice-president per un altre partit.
I, també, perquè a partir d'avui Nicaragua torni a ser sandinista. Ja sigui amb el FSLN o amb el MRS.

Viva Nicaragua sandinista !
Visca Catalunya lliure !

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb