DE QUI ETS

18 Ago 2006

Amb "Čija si" (el títol en català seria "De qui ets?"), el cantant macedoni Toše Proeski va assolir un èxit musical que l'ha portat a ser un dels cantants de referència dels Balcans d'aquest començament del tercer mileni.

Toše Proeski és macedoni, però el mercat potencial musical macedoni no arriba a superar els dos milions de parlants. Així doncs, també ha tret alguna cançó en anglès, encara que a més del macedoni, la seva especialitat és cantar en serbo-croata, com és el cas de la cançó que presentem avui, "Čija si".

El 2003, l'últim any en que es va celebrar el Beovizija (una mena de fèstival de la cançó de Sèrbia) sense que formés part de la presel·lecció dels representants serbis per a la final per escollir el representant per Sèrbia i Montenegro al Festival d'Eurovisió, Toše Proeski va presentar aquesta balada tirant a cançó lleugera, i va triomfar amb aquest "De qui ets?". Aquí teniu el video de l'actuació de Toše en aquella ocasió, amb la instrumentació que s'ha presentat en la versió discogràfica:

Per als que volgueu una versió en video amb més qualitat, teniu aquesta actuació en directe (encara que la veu i la imatge no estan ben sincronitzades, no és pas un play back), però on es troba a faltar el corus femení de la versió original:

Ja teniu disponible a continuació la lletra original i la seva traducció... Com no, una altra història de banyes, je je....

 (Segueix)