Proximitat, el gran actiu de Ballesteros

01 Juny, 2007 12:20
Publicat per bego, Publico

(Article publicat al Diari de Tarragona, 1 de juny 2007) 

“El que m’agrada de Ballesteros, és que si me’l trobo pel carrer li podré parlar amb llibertat, explicar-li que em preocupa sense tallar-me. No em fa por atansar-m’hi i això és una gran cosa”. Aquesta frase, pronunciada per una amiga fa pocs dies valorant el resultat de les eleccions municipals, resum al meu entendre un dels principal actius del nou alcalde de Tarragona, la proximitat.  És una de les claus del perquè va rebre la confiança majoritària dels electors el 27 de maig. Però, com s’ha forjat el seu lideratge? Quines són les raons del tomb electoral tan radical que s’ha produït a Tarragona i que obre pas a una nova etapa a la ciutat?

Després d’unes eleccions, es parla habitualment de la causa de les derrotes, només cal repassar l’hemeroteca dels darrers dies, però crec que també és necessari reflexionar sobre els èxits. És important saber com es concerten les adhesions a un projecte i a un lideratge. Ambdós, projecte i líder, són inseparables i quan es produeix una bona combinació és quan hi ha possibilitats d’èxit real. I un dels factors clau és que tots dos han de ser creïbles.

En el cas de la ciutat de Tarragona, la combinació, el “pack”, ha funcionat clarament. El projecte de canvi, en els formes i en els continguts, responia a una demanda social que a la campanya de les eleccions municipals de l’any 2003 ja va ser la base del projecte presentat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i es va comunicar bé a la ciutadania. El resultat final, 10 regidors per CiU i 9 pel PSC (cal afegir el de la resta de forces polítiques) van demostrar que el camí estava ben encetat.

En aquell moment, però, faltava que el líder, Josep Fèlix Ballesteros, poc conegut a aleshores, es consolidés. Per fer-ho, havia de treballar intensament i ajustar els missatges. I ell, que ho tenia molt clar, va iniciar un intens camí de quatre anys cap al objectiu final. Durant tot aquest temps, el treball de Josep Fèlix s’ha definit amb diferents accions que es poden resumir en quatre aspectes i que, en la meva opinió, expliquen els resultats assolits el passat diumenge.

El primer, ha estat la dedicació intensa, amb allò que molts anomenem “la seva obsessió per la proximitat” que s’ha expressat de forma molt diversa: ha dormit a tots els barris, ha parlat directament amb milers de persones, ha visitat totes les entitats de Tarragona, etcètera. En segon lloc, la llista electoral amb la que ha concorregut a les eleccions ha estat d’ampli espectre, representativa de diversos sectors socials i superant les fronteres del partit. 

Com a tercera acció important, cal destacar que durant aquests quatre anys ha utilitzat totes les eïnes comunicatives al seu abast per donar-se a conèixer, explicant molt quina és la seva personalitat, fins i tot els aspectes relacionats amb la seva forma de ser, les seves creences, els seus motors vitals.

I en quart lloc, s’ha identificat com ningú amb els problemes de cadascú de nosaltres, s’ha posat a la nostra pell, ha fet seus els anhels i les il·lusions personals i col·lectives desvetllant la passió per millorar la vida a nivell individual i també de Tarragona en general. Ha aconseguit que els tarragonins i tarragonines veiéssim en aquesta proximitat allò que ha acabat essent una il·lusió ciutadana.

Aquests valors, credibilitat, treball incansable, projecte clar, empatia, capacitat de generar il·lusió i, sobretot, proximitat són els que ara també marcaran de ben segur la seva etapa com a alcalde.

Begoña Floria

Periodista i regidora electe del PSC a Tarragona

6 Comentaris | 0 RetroenllaçOs