POBLES .- VICENS BIETE

06 Juliol, 2008 11:00
Publicat per anforsa, POBLES

 1.  NOTA.- Fa uns dies, vaig trobar a pàgina d'Internet aquesta joia. No em vaig resistir a copiar-la, per poder-la possar en l'apartat de POBLES. Penso i m'emociona que a tots us agradarà llegir aquest curt panegíric dedicat al sr. Vicenç Biete. S'ho mereix. Jo no el conec perconalment - ja vaig dir que eixos llibres me'ls havien facilitat els amics Vicenç Abad i Roser llecha -. Però el que jo he llegit en tals llibres és excepcional, es surt de totes les regles per son treball curós,documentat i difícil de dur a terme, a demés de la profunfitat, extensió i magnitud. Es clarivident, no es deixa res per l'endemà.
 2. Tots, crec, hem de felicitar-nos de poder tastar aquest pastís inacabable per molt que el posem a la boca, em sembla que encara creix més, és una pedra preciosa que ens han posat a les mans per gaudir d'ella. Clar, em felicito i agraeixo el bé que ha fet al poble de Cabacés. Des d'aquest raconet que hi vé la gent a buscar, voldria que trobessin en lloc preheminent el més sincer agraiment, i expreso des de la meva insuficient capacitat el HAVER POGUT PUJAR A EIXA PRODIGIOS MUNTANYA, plena de sorpreses com és dita obra. Mai pagaré el que m'ha donat al tenir la sort de llegir,lo, fer-li preguntes i ell contestar, és a dir tenir una eina de valor incalculable que et fa de monitor, mestre, conseller, amic. Aquest és el meu noble homenatge al llibre i al seu autor. Gràcies de cor. Anton 5 - 7 - 2008 La Torre de l'Espanyol.
 3. Ressenya de P. Alegre  : 
  pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4
 4. Vicenç Biete : Cabacés, un poble al peu del Montsant. Cabacés: Ajuntament de Cabacés, 1991; 402 pp. Pròleg d'Albert Manent. ISBN 84-606-0087-4
 5. Caldria considerar els capítols del 52 al 59 [281-332], en un context d'estudi geogràfic, com la conclusió de la recerca: els trets cabdals de la societat estudiada i del gènere de vida que l'ha caracteritzada a les èpoques més recents. Però el llibre no acaba pas aquí. Trobareu encara un darrer bloc de capítols, del 60 al 64 [333-366], en els quals Biete ens descriu alguns dels referents culturals, potser antropològics, de la societat de Cabacés els quals, i malgrat les singularitats evidents, la relliga indestriablement amb la comunitat catalana en general. D'aquest darrer apartat vull destacar, en especial, la dedicació de Biete per apropar-nos a l'ús local de la llengua, del refranyer, de la toponímia...
 6. Sovint, en tancar el llibre per iniciar la seva ressenya em ve la temptació de copiar, quan hi figura, la presentació del mateix autor o bé el pròleg del convidat de torn. Com haureu pogut comprovar, així ho he fet en diverses ocasions. No és pas mandra d'escriure o menysteniment per l'autor o l'autora. Malgrat haver llegit l'obra i haver-ne extret els seus trets essencials per a estructurar la ressenya, sempre em sembla que no ho diré pas tan bé com ho trobo escrit a la introducció o al pròleg. En aquest cas, però, he volgut evitar expressament aquesta temptació. Ben senzill: no m'he llegit el pròleg d'Albert Manent. D'haver-ho fet, estic convençut que l'hauria transcrit íntegrament.
 7. Així doncs, sense mitjancers de cap mena, i no sé si m'expresso prou bé, voldria manifestar la meva admiració per la qualitat i la sensibilitat que Vicenç Biete ha sabut donar a la seva interpretació del terrer i la gent de Cabacés.
 8. Pàgina preparada el
  9 de setembre de 2002
   
  pau alegre · fecit · MCMXCIX
 9. Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi
 10. Societat Catalana de Geografia
  Casa de Convalescència
  Carrer del Carme, 47
  08001 Barcelona
  1. NOTA:_ Fa uns dies vaig trobar
    
   @
  2. dies vais trobar

Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

technorati tags: , ,