BLOC IMNOVA-PSC


"1970: Bienvenido Mr.....; 2009: No s'en vagi, Sr. Atom?" (22/03/2009)

POLÍTIC — Publicat per imnopsc @ 21:08

39 anys..., tota una vida en zona nuclear. Si ho recordem la cosa va començar, primer amb enganys (la fàbrica de xocolata), desprès amb protestes populars, i es va acabar la la imposició del Règim. El 1984, va començar a operar la Central Atòmica Ascó I, i dos anys desprès Ascó II.

Els anys de construcció de les dues centrals van ser anys de glòria, d'abundància...efímera. Ho recordo perfectament. A casa teníem un negoci familiar que hem va permetre veure el nivell de despesa, i per tant adquisitiu, de les famílies en aquell temps..., molt alt!!. Però una vegada les empreses contractistes de la construcció de les centrals van anar marxant..., el poble es va anar buidant, i la gent es va quedar sense feina...,el nivell adquisitiu va baixar fins i tot a nivells més baixos que en l'època pre-nuclear.

Que havia passat?, on eren les promeses de indústries que vindrien a la Ribera gràcies a un Kwh. més barat?, o gràcies als ajuts que rebrien els municipis nuclears?, com és que amb unes centrals nuclears a ple rendiment, la comarca no arrancava?. Dels Polígons Industrials de la Ribera, solament el de Móra la Nova va créixer, però bàsicament amb empreses locals, (excepte el SuperMercat).

Tenim uns espais naturals, i uns recursos històrics que en altres llocs portarien molt més turisme. Actualment la indústria turística a la nostra comarca és testimonial.

riu ebre

Preguntem-nos que passa?, perquè no hi tenim indústria, turisme...??... Una teoria podria ser l’excessiva acumulació d’indústries potencialment perilloses a la nostra comarca. L’empresa que pugui escollir entre una zona nuclear, com la nostra, i qualsevol altra que no tingui aquest problema, i a més segurament millor comunicada, no ho dubteu... no escollirà la nostra comarca!, i pels que dubteu rés millor que anar a veure l’estat d’ocupació del polígon d’Ascó. Respecte al sector turístic, a banda que no existeix una infraestructura comarcal adequada, el turista, encara que sigui de forma inconscient, ja no contemplarà com a destinació una comarca amb problemes ambientals, més si són d’origen radioactiu.

Amb aquesta argumentació, podem dir que tot i que l'ANAV ha inundat de subvencions aquesta comarca, ens interessa acollir més indústria nuclear?..., o bé ens interessa desenvolupar altres tipus de indústries, i anar abandonant el model NUCLEAR??.
Doncs si llegiu el títol d'aquest article, bé la segona part del títol, sembla que actualment hi ha molta gent amb capacitat d'influir sobre la societat, que s'apuntat al dit "Lobby Nuclear", alcaldes, dirigents sindicals, delegats de govern...., gent que, no contents amb l'actual situació de desequilibri energètic, de desequilibri solidari, i de desequilibri de desenvolupament en que es troba la nostra comarca, una comarca que és la que té el PIB més alt de Catalunya i a la vegada és la quarta en nivell de pobresa de les famílies, deia que no contents amb això, ara s'han apuntat a l'intent d'encolomar el "Magatzem Temporal Centralitzat" o altrament dit "Cementiri Nuclear" a la nostra comarca, o a la del Baix Camp, dit d'altra manera de col·locar-lo a la zona nuclear d'Ascó o a la de Vandellòs. Per això lo del "no s'en vagi Sr. Atom?" (en clau irònica, es clar!), doncs si aquest lobby nuclear s'en surt, aleshores serem nosaltres els que no ens en sortirem. Això si, no caldrà treballar per viure, solament cobrant el que ens toqui de la subvenció podrem anar passant...quina vida oi?.

No sé vosaltres, però jo prefereixo lluitar i fer-me el meu propi futur, fent crèixer “Positivament” la nostra comarca, que viure de subvencions, i acabar d’enterrar la Ribera.

Sembla una reflexió negativa, derrotista, però que vol encoratjar a la gent, per afrontar aquest temps difícils que ja tenim a sobre, perquè no es deixin convènçer per promeses de feina i diners fàcils, però que solament representaran allò de pa per avui, i gana per demà.

 

Ernest Blanch

IMNOVA-PSC

 


Powered by LifeType