PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Patrimoni aprova el projecte de conservació i restauració dels esgrafiats barrocs del claustre de Santes Creus

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:27

La Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de Tarragona ha aprovat, en la seva reunió mensual, el projecte de conservació i restauració dels esgrafiats barrocs del claustre posterior del Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus

 Està previst que aquests treballs comencin el pròxim mes d'abril i durin un mes i mig. Així mateix, també s'ha donat compte que durant aquest any es preveu encarregar un estudi històric constructiu del claustre per conèixer la seva evolució i obtenir dades suficients per a la futura redacció d'un projecte de restauració del mateix.

El projecte de restauració dels esgrafiats d'època barroca contempla la fixació del revestiment esgrafiat, l'eliminació dels pegats de morter existents, la consolidació dels esgrafiats amb silicat d'etil, la reintegració de les llacunes amb morter de calç i àrids seleccionats, i la reintegració cromàtica amb pintures minerals.

 

 

 http://www.diaridetarragona.com/camp/040491/patrimoni/aprova/projecte/conservacio/restauracio/dels/esgrafiats/barrocs/claustre/santes/creus



COLOMBIA - En Yotoco hallan restos arqueológicos de unos 2.000 años A.C.

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:20

 


En el municipio de Yotoco, por donde se construirá la doble calzada Buga-Buenaventura, se hallaron restos arqueológicos que, según los expertos, datan de unos 1.000 a 2.000 años antes de Cristo.

Los arqueólogos se encontraron con dos tumbas, con dos vasijas completas y con cerca de 3.000 fragmentos de piezas de cerámica que ahora tratarán de dibujar para reconstruirlas.

A la altura del kilómetro 98, por la parte trasera de la reserva forestal de Yotoco, descubrieron  un petroglifo, aquellas representaciones que nuestros antepasados dejaron grabadas en  las rocas. En este caso se vislumbra una interpretación del cosmo.

Hay preocupación porque la doble calzada, que será una variante a Buenaventura, pasará a 30 metros del petroglifo y la idea es preservarlo, que la gente no se baje del auto a tocarlo y en el peor de los casos, a rayarlo.

El hallazgo no es producto de la casualidad. Alexánder Clavijo, arqueólogo del Instituto para la Investigación y la Preservación del Patrimonio Cultural (Inciva), dice que a raíz de las obras levantaron un estudio de prospección  arqueológica en la zona a intervenir.

Determinaron 30 sitios, cinco de ellos clasificados como muy importantes y en diciembre pasado comenzaron con las excavaciones.

 La Ley General de Cultura establece el desarrollo de actividades de arqueología preventiva con todas las entidades que adelantan obras de infraestructura a nivel nacional.

En la Cordillera Occidental, entre los ríos Calima y Dagua, entre el 1500 A.C. y el 1600 D.C. estuvo asentada la cultura Calima de la que se han identificado tres periodos: Ilama, Yotoco y Sonso.

El arqueólogo Clavijo dice que los hallazgos hacen parte de los tres periodos. Encontraron también cuchillos, raspadores, fragmentos de una piedra donde pilaban el maíz y otra piedra para molerlo, elementos que estaban muy cercanos al sitio donde descubrieron las mesetas dedicadas a la agricultura. Lo que, según los expertos, implica que una vez cultivado procedían a moler el cereal y que hacía parte de su dieta diaria.

Otra exploración que tiene asombrados a los arqueólogos son las mesetas, una especie de terrazas precolombianas para el manejo de los cultivos. Sembraban de arriba hacia abajo, haciendo franjas de drenaje.

"Lo detectamos en el piso. De lejos se ven esas zanjas que suben de la parte más baja a la más alta porque esta zona es rica en aguas y así era más fácil drenarla", señala Clavijo.

Algunas de las piezas serán sometidas al C-14. La prueba se realizaráen Estados Unidos para determinar la cronología del sitio.

 

 http://www.eltiempo.com/colombia/occidente/en-yotoco-hallan-restos-arqueologicos-de-unos-2000-anos-ac-_7185067-1

 



ECUADOR - Visto bueno a la huella de Quilago

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 07:17

 

 

 
 

 
Una huella de pie, que podría ser de una mujer de una cultura ancestral desarrollada, es la conclusión obtenida sobre la misteriosa huella humana que se halló en las ruinas precolombinas de Cochasquí.

El estudio para conocer la procedencia de esta huella comenzó en 2008, luego que el arqueólogo Lenin Ortiz descubrió la pisada en la pirámide 13 del Complejo Arqueológico de Cochasquí.

Las mediciones de la pisada, que data de 1 000 años después de Cristo, son el largo de la impronta 24 centímetros; el ancho talón 6 centímetros; y el ancho del empeine 8 centímetros. Esta pisada se hizo en barro fresco.

Juan Acosta, director de proyectos de Procultor, destacó el descubrimiento. "Puede ser una pequeña huella, pero demuestra la presencia milenaria de los seres humanos en lo que actualmente es territorio ecuatoriano, así como el alto grado de civilización andina que tuvieron estas culturas".

La huella dado el tamaño es de una mujer. "Lenin Ortíz la denominó la Huella de Quilago (mujer solar)", que proviene de la princesa que rigió los señoríos étnicos de Cochasquí.

El doctor José Etcheverría defendió la importancia del hallazgo, afirmando que es muy extraño que una civilización acentada en este territorio impregne una huella. "Debe ser el único caso que existe en el Ecuador", dijo.

Yumac Ortíz, presidenta de Procultur, mencionó que no tener cuidado en conservar y aislar la huella, podría hacerla desaparecer. (JLV)

 

 

http://www.hoy.com.ec/noticias-ecuador/visto-bueno-a-la-huella-de-quilago-392928.html


PERU - Sería de Cultura Tallán en sus fases tempranas Hallan pirámide arqueológica en Huangalá

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:56

 

 

 

 

 

 

 Una pirámide arqueológica posiblemente de la Cultura Tallán fue encontrada en Huangalá Bajo, jurisdicción del distrito de Bellavista.

El sitio arqueológico se encuentra ubicado en la parte posterior del templo del indicado caserío a unos 130 metros sobre el nivel del mar.


De acuerdo a la opinión del arqueólogo Daniel Dávila Manrique, el sitio es un muro perimetral, tipo plaza de uso doméstico-habitacional, con una pirámide en el centro que data desde hace unos 1100 años después de Cristo, aproximadamente.
Alrededor de la pirámide se observan algunos montículos muy pequeños que son como huacas, los cuales posiblemente habrían cumplido alguna función de ritual, explicó Dávila.


Asimismo el especialista señaló que en la pirámide encontrada, y de la cual los moradores han extraído material para hacer adobe, se observa que existen varias capas ocupacionales, como son pisos, depósitos, rellenos, también hay restos de cenizas, indicó el arqueólogo. Turismo


Cabe anotar que hasta el lugar también se movilizó el regidor, Ebert Muñoz, quien junto a integrantes del Factor Tierra, están realizando un trabajo que consiste en integrar a la comunidad en la valorización de su patrimonio cultural, que es un trabajo a largo plazo para más adelante ver la posibilidad de desarrollar el turismo.

 

 http://www.lahora.pe/febrero2010/02febrero2010/noticias/regionales-sullana-1.htm



El Gran Museo Egipcio abrirá sus puertas al público a mediados de 2012

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:16

 

 

 El Cairo.- El Gran Museo Egipcio, que relatará la historia antigua de Egipto a través de 100.000 piezas faraónicas, abrirá a mediados del 2012, después de que finalice la tercera y última fase de su construcción en la meseta de las Pirámides de Guiza.

El secretario general del Consejo Supremo de Antigüedades (CSA), Zahi Hawas, firmó hoy un contrato con la compañía estadounidense Hill International que se encargará de dirigir el diseño y la construcción del edificio principal del nuevo museo, informó Efe.

Está previsto que esta última fase del proyecto, que se ha adjudicado Hill International y en la que participarán sesenta arquitectos e ingenieros, termine dentro de 26 meses.

"El museo se va a construir en una colina frente a la Gran Pirámide de Guiza para que ésta forme parte de la colección que se presentará en el edificio, ya que se podrá ver desde allí", dijo el ministro de Cultura egipcio, Faruk Hosni, en una rueda de prensa que se celebró tras la firma del contrato.

La entrada del nuevo museo estará presidida por la colosal estatua de Ramsés II, que nació en 1304 a.C. y murió en 1237 a.C, y que fue trasladada en 2006 de la céntrica plaza cairota de Tahrir a su nuevo emplazamiento antes del comienzo de las obras de construcción.

La última etapa de este proyecto monumental costará 300 millones de dólares, que han sido prestados por Japón, según señaló Hosni.

Las autoridades egipcias confían en que el museo, que se levantará en un área de 120.000 metros cuadrados, reciba cinco millones de visitantes al año, una cifra que esperan aumente a ocho millones dos años después de su inauguración.

Las primeras dos fases del museo, cuyo presupuesto total se calcula en 550 millones de dólares, han incluido la construcción de un centro internacional de estudio de la momificación y unos grandes almacenes para albergar las piezas arqueológicas.

 

 http://www.lapauta.com/a475736

 

 



MEXICO - Abrirán en junio parque eco-arqueológico “Copalita” en Huatulco

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:09

 

 El Fondo Nacional de Fomento al Turismo dijo que este es el único destino del Océano Pacífico con una zona arqueológica dedicada a la cultura mixteca y se busca que sea reconocido como centro turístico a nivel nacional e internacional.

[QWERTYUIOP.jpg]

 

Huatulco.- El Fondo Nacional de Fomento al Turismo anunció que en junio abrirá las puertas del parque eco-arqueológico "Copalita" en está localidad, siendo el único destino del Océano Pacífico con una zona arqueológica dedicada a la cultura mixteca.

En el marco del programa Renacimiento Huatulco, Fonatur decidió impulsar los trabajos del dicho parque, cuya inversión ascendió a 70.44 millones de pesos, el cual se prevé sea inaugurado por el presidente Felipe Calderón, el 30 de junio.

El delegado del Fonatur en Huatulco, Bernardo Sada, detalló que del total de la inversión 42 por ciento se utilizó en 2008, 23 por ciento en 2009, mientras que el restante 35 por ciento se aplicará en el transcurso de este año.

De esta forma, se pretende que este sitio arqueológico, al que sus habitantes llaman "la joya de la corona", sea el renacimiento de Huatulco como centro turístico a nivel nacional e internacional.

En entrevista, Pía Oberholzer Herger, gerente de la Asociación de Hoteles y Moteles de Bahías de Huatulco, explicó que este centro será único en el Océano Pacífico. Pero además, indicó será "especial y muy importante" pues abordará la cultura mixteca, de la que hasta la actualidad se sabe muy poco.

Refirió que cuando se descubrieron los primeros vestigios de este centro hace aproximadamente 15 años, se pensó que era sólo un asentamiento, pero tras investigaciones se encontró un juego de pelota, un centro ceremonial, dos pirámides y una plaza cívica.

La gente local, detalló, "sabía que había algo pero no se presto atención en ese momento", hasta que un delegado de la Secretaría de Turismo se percató y llamó al Instituto Nacional de Antropología e Historia.

Cuando llego el INAH, abundó, realizó varios estudios para determinar el tamaño, la época y ver si valía la pena invertir, pues mucho de lo que se encontró era desconocido.

"Se sabe de varias pirámides más", refirió, pero cuando se abra al publico parte del atractivo para la gente es que podrá atestiguar los trabajos, por lo que al principio, las visitas serán más controladas a fin de no lastimar las piezas o zonas de investigación.

 

 

http://www.milenio.com/node/369630
 

 



MANRESA - Marquen les restes arqueològiques trobades en les obres del col·lector de les Muralles

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 04:42

 

http://212.121.225.42/pandora/cgi-bin/med.exe/0000077042

 

Aquest divendres, es fan els últims treballs per fer les marques per identificar les restes arqueològiques trobades en les obres de les Muralles de Sant Francesc i Sant Domènec. Estan instal·lant dos tipus de senyalització: una d’horitzontal, amb una pintura especial per a paviment asfàltic molt adherent i resistent, que ressegueix tot el traçat de les restes. I una altra de vertical. S’instal·len dues estructures que s’afegeixen a la que ja hi havia a la plaça Valldaura. Un s’instal·la entre les dues bastorres trobades al sector dels Quatre Cantons i l’altra al carrer de Sant Francesc. En aquest punt no hi ha marca en el paviment perquè la part de torra trobada d’aquest portal és massa petita i la marca hagués quedat incomprensible. En els plafons o tòtems hi ha informació de les muralles medievals de la ciutat i també hi ha la referència a les restes marcades en el paviment.

Recordem que l’estudi arqueològic realitzat per l’empresa Arqueociència ha permès identificar dos portals de la muralla del segle XIV: el d’Urgell, situat davant de la plaça Valldaura, i el de Sant Francesc, que és a la cruïlla entre el carrer Sant Francesc i la Muralla. També s’ha trobat tres bestorres, que eren unes torres de defensa que no formaven part de cap portal. Dues s’han localitzat al sector de les Barreres i una altra, a la muralla de Sant Domènec.

Les restes arqueològiques que s’han trobat corresponen a construccions que sobresortien de la muralla. En aquest frontal de muralla, n’hi havia a cada 35 metres de distància com a màxim. D’aquesta manera es donava més solidesa a l’estructura del mur i es podien tenir més puts de defensa i control.

En la major part dels casos, el descobriment de restes ha obligat a modificar el traçat del col·lector per no esborrar les proves de la muralla medieval. En un sol cas, ha calgut retirar una part del mur i recol·locar després les peces de pedra en el mateix indret. La base de la torre que es va trobar davant dels Quatre Cantons estava situada just damunt de l’únic espai per on podia passar el col·lector. Va caldre desmuntar-la parcialment per poder-hi encabir el col·lector. Les pedres que es van desmuntar es van apilar posteriorment i s’han deixat en el mateix emplaçament.

Totes les restes que s’han trobat, s’han protegit amb una cobertura geotèxtil i han quedat soterrades de nou.

La visita ciutadana serà demà dissabte dia 30 de gener. Es tracta d’una proposta perquè la ciutadania conegui les profunditats de les Muralles de Sant Francesc i Sant Domènec, tant pel que fa al nou col·lector de clavegueres com a la nova informació històrica que s’ha trobat al subsòl.

Aquesta visita és la festa de cloenda de les obres de renovació de les voreres i el desdoblament del torrent dels Predicadors. Per aquest motiu, la visita compta amb el suport de les empreses que han realitzat l’obra, encapçalades pel Grup Mas, i l’empresa que ha realitzat les prospeccions arqueològiques, Arqueociència. També hi participa l’empresa municipal Aigües de Manresa, que ha fet seguiment de les obres i és la responsable del manteniment de la xarxa de clavegueres.

El grup d’espeleologia del Centre Excursionista de la Comarca del Bages col·laborarà activament en la visita, fent de guies i cuidant-se de la part de seguretat i il·luminació de cada grup de visita.

La visita està programada pel dissabte 30 però en cas que plogui, o tan sols que hi hagi amenaça de pluja, caldrà ajornar-la fins al pròxim dissabte 6 de febrer. L’horari serà de 10 del matí a 2 de la tarda.

La visita tindrà tres components:
-l’itinerari per col·lector (de la Joviat al Casino o del Casino a la Joviat)
-el taller d’arqueologia (a la plaça Valldaura)
-l’animació del personatge del Maurici, creat per les Botigues de les Muralles.

La visita començarà en els centres d’acollida. Els visitants podran triar entre dues opcions: El Centre Cultural El Casino o bé l’escola Joviat. Anant a qualsevol d’aquests dos punts es podrà realitzar el mateix itinerari en sentit contraris. L’única diferència és que les persones amb menys vocació excursionista podran fer un recorregut més curt i amb menys dificultats si comencen des de la Joviat.

En cada un dels centres d’acollida hi haurà la projecció d’un audivisual sobre les obres realitzades i la recerca arqueològica. També hi haurà un espai per equipar-se, amb bancs o cadires per seure per posar-se les botes d’aigua, el casc i els impermeables. Hi haurà botes i cascos de préstec, i també es proporcionaran lots. Es recomana als visitants que tinguin botes d’aigua i altres equipaments, que en portin per fer més àgil aquest moment de preparació dels visitants.

Els centres d’acollida també disposaran d’un espai de documentació, on les persones que arribin s’inscriuran i quan acabin la visita rebran els fulls informatius.
A la sortida del col·lector, els grups de visitants seran conduïts per una actor que representarà el personatge del Maurici. El Maurici és un soldat de les antigues muralles medievals que ha aparegut de les profunditats que s’han excavat. El personatge ha quedat molt sorprès i es pregunta el perquè de tot el que veu. Aquest és el fil argumental del concurs de narrativa que les Botigues de les Muralles proposa als nens i nenes que hi vulguin participar. El Maurici mostrarà les marques i les senyalitzacions que hi ha a les Muralles de Sant Francesc i Sant Domènec i que expliquen la història d’aquesta antiga infraestructura, i també conduirà als visitants que no hagin passat pel taller d’arqueologia.

El Maurici aprofitarà el viatge del centre de recepció al taller d’arqueologia de la plaça Valldaura per explicar qui és ell, d’on ha sortit, com era la ciutat quan ell la guardava i per presentar el concurs de redacció que ha de basar-se en el seu personatge. També donarà el fullet de presentació del concurs.

El personatge del Maurici i el concurs de redacció és una proposta de l’eix comercial de les Muralles, que volen utilitzar la imatge del Maurici com una referència de la dinamització comercial d’aquest sector de Manresa. Aquest concurs serà presentat a totes les escoles de Manresa i està pensat per provocar visites de nens i nenes a les Muralles, acompanyats dels seus pares.

A la plaça Valldaura, l’empresa Arqueociència, organitzarà un taller que consistirà d’una simulació d’un terreny de prospecció arqueològica, una exposició dels instruments de treball dels arqueòlegs i una explicació.

El taller contindrà dos sorrals: un amb una mostra de mur de torre i un segon destinat al joc dels més joves. També contindrà una simulació fotogràfica en què es representarà informació de les troballes i del procés constructiu.

Aquesta visita ciutadana es porta a terme per celebrar la finalització del projecte de renovació de les Muralles de Sant Francesc i Sant Domènec i ampliació del torrent dels Predicadors, que s’ha finançat a través del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL).

Recordem que el conjunt de l’actuació responia a dos objectius estratègics:
-completar la renovació dels espais públics del nucli Antic seguint el Pla Integral de Revitalització (PIRNA) fent visible la renovació que s’està duent a terme al centre històric al seu perímetre urbà: a les Muralles.
-i ampliar la capacitat del torrent del torrent dels Predicadors desdoblant-lo amb un nou col·lector.

El projecte
El projecte comprèn la urbanització de les Muralles des del carrer Jaume I fins a l'Hotel de Pere III. Aquesta actuació també inclou la cruïlla del carrer del Cós. La superfície total de renovació de la urbanització de les Muralles és de 5.209,10 m2.

Al tram de la Muralla de Sant Domènec (des de la carretera de Cardona fins a la plaça Valldaura) s’hi renova la calçada i la vorera del costat del Barri Antic. Al tram de la plaça Valldaura fins a l’Hotel Pere III s’hi renova la calçada i les dues voreres.

La millora de l’espai públic consisteix en la renovació de les voreres, l’ampliació de les voreres del costat del Barri Antic i la plantació de fileres d’arbres (43 lledoners).

Aquesta intervenció permet estendre els paviments i els components identificatius del barri antic en el perímetre del barri seguint la traça de les Muralles. La composició de les rajoles de granit i llambordes de la plaça Valldaura i l’entorn dels Quatre Cantons, s’estén per la vorera del costat del Barri Antic.

A banda, el tram del Torrent dels Predicadors des de la carretera de Cardona fins al riu Cardener, tot i que s’hi van fer actuacions importants de millora fa uns quants anys, presenta un traçat força pla i amb moltes ziga-zagues que li fan disminuir la seva capacitat de desguàs i provoca, en episodis de pluja molt intensa, inundacions en els baixos d’algunes edificacions.

La proposta per millorar aquesta situació consisteix en desdoblar el torrent dels Predicadors a partir del carrer del Cós. El conducte actual passa per l’interior de diferents illes del sector. El nou conducte de desdoblament passa pel mig de la calçada de les Muralles. Entre la carretera Cardona i plaça Valldaura es renova i amplia la claveguera actual –que recull les aigües provinents de la plaça Infants i la Muralla del Carme.

El conducte s’ha fet amb peces de formigó prefabricades que formen un tub quadrat, de 2,5 metres d’amplada per 2 metres d’alçada. En els laterals hi ha un conducte a cada cantó que recollirà les aigües dels edificis i carrers propers.

El pressupost de la intervenció des del carrer Jaume I fins al carrer Era d'en Coma és de 2.465.180 €. La intervenció des del carrer Era d'en Coma fins al carrer Apotecari ha anat a càrrec d'Aigües de Manresa amb un pressupost de 418.000 euros. La prolongació del nou col·lector pel carrer Apotecari fins al riu Cardener és previst que sigui executada durant el 2010 amb un pressupost de 459.000 euros.

 

http://www.ajmanresa.cat/web/detall_noticia.php?noticia=1096

 



La Generalitat impulsa vuit actuacions per recuperar patrimoni arquitectònic a l'Alt Camp

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 04:38

 

 

Text alternatiu

El castell de vallmoll és una de les actuacions dutes a terme 
delCamp.ca


Aquestes actuacions s’inclouen en els diferents acords de col·laboració en aplicació de l’1% cultural, signats pels Departaments de Cultura i de Política Territorial de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya ha impulsat, en els últims anys, un total de vuit actuacions, ja enllestides o en projecte executiu, que beneficien sis municipis de l'Alt Camp: Aiguamúrcia, Alcover, Puigpelat, Vallmoll, Vila-rodona i Valls.

Núria Segú, diputada socialista al Parlament de Catalunya, destaca que "es tracta d’un conjunt d'actuacions que, a banda de fomentar la recuperació del nostre patrimoni històric, revitalitzaran els nuclis antics del nostres pobles i ciutats amb el que això suposa també a nivell de projecció del municipi i atracció de nous contingents de visitants".

Aquest paquet d'actuacions s'inclouen en els diferents acords de col·laboració en aplicació de l'1% cultural, signats pels Departaments de Cultura i de Política Territorial de la Generalitat, i que du a terme l’Institut Català del Sòl (INCASOL). Les actuacions més destacades que s'han propulsat són la restauració de la capella de la Mare de Déu dels Dolors a l’església de Sant Joan Baptista, la rehabilitació del convent del Carme de Valls, la restauració de l’església de l’Assumpció d’Alcover, el projecte de restauració del castell de Vallmoll o la restauració del columbari romà de Vila-rodona."

A banda, cal afegir les inversions que ha guanyat la comarca en el marc de l'1% cultural que el Ministeri de Foment destina a la rehabilitació del patrimoni històric i arquitectònic del país, com la partida destinada a la rehabilitació del Convent de Santa Anna d’Alcover.

 

 

http://www.delcamp.cat/index.php?command=show_news&news_id=5689

Encuentran huesos de un oriental en un yacimiento romano de Italia

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:06

 

 Datan de hace 2.000 años y corresponden a un trabajador o esclavo

 foto

Foto: Universidad McMaster

 

Investigadores que excavan un cementerio romano en un yacimiento en Italia han realizado un descubrimiento sorprendente cuando extrajeron el ADN mitocondrial antiguo (ADNmt) de uno de los esqueletos enterrados: los viejos huesos de un varón de hace 2.000 años revelan una ascendencia materna de Asia oriental. Los resultados serán presentados en la Conferencia de Arqueología Romana en Oxford (Inglaterra), en marzo, y han sido publicados en la revista Journal of Roman Archeology.

   Según Tracy Prowse, profesora de Antropología en la Universidad de McMaster y autor principal del estudio, los datos isotópicos indican que aproximadamente el 20% de la muestra analizada hasta la fecha indica que los restos no corresponden a alguien procedente de los alrededores del yacimiento italiano de Vagnari. El ADNmt es otra línea de evidencia que indica que al menos una persona era de origen de Asia oriental.

   "Estos datos preliminares isotópicos y del ADNmt aportan pruebas de que algunas de las personas que vivieron y murieron en Vagnari eran extranjeros, y que pudieron haber llegado a Vagnari de más allá de las fronteras del Imperio Romano", dijo Prowse. "Esta investigación se ocupa de cuestiones más amplias relacionadas con la globalización, la movilidad humana, la identidad y la diversidad en la Italia romana."

   Sobre la base de su trabajo en la región, se cree que el hombre de Asia Oriental, que vivió entre los siglos primero o segundo antes de Cristo, en pleno Imperio Romano, era un esclavo o un trabajador. Los restos recuperados de su enterramiento sólo incluyen una olla, que los arqueólogos han utilizado para fijar la fecha del entierro.

   El equipo de Prowse no puede precisar cuánto tiempo hace que él o sus antepasados llegaron a Roma desde Asia oriental: podría haber hecho el viaje solo, o sus genes de Asia Oriental podrían proceder de un antepasado lejano por vía materna. Sin embargo, las pruebas de isótopos de oxígeno indican que definitivamente no era nacido en Italia y probablemente llegó desde otras partes del Imperio Romano, informa 'Science Daily'.

   Durante el Imperio, Vagnari era una finca de propiedad imperial controlada por un administrador local. Los trabajadores estaban empleados en actividades industriales en el sitio, incluyendo la fundición de hierro y la producción de azulejos y baldosas. Estas baldosas se utilizan para techos de edificios en el sitio y también fueron utilizados como cubiertas graves para las personas enterradas en el cementerio. Cuadros fragmentarios que se encuentran en este lugar y alrededores de Vagnari están marcados con el lema "Grato Caesaris", que se traduce en "esclavo del emperador.

 

 

http://www.europapress.es/ciencia/noticia-encuentran-huesos-oriental-yacimiento-romano-italia-20100202182600.html


FIGUERES - L´edifici de la Cate, declarat bé cultural d´interès nacional

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 05:36


L'administració autonòmica ha definit l'edifici del Patronat de la Catequística com un projecte emmarcat dins l'estètica del racionalisme

EMPORDA.INFO La Direcció General del Patrimoni Cultural ha acceptat la proposta del Govern municipal de declarar com a bé cultural d'interès nacional (BCIN), en la categoria de monument històric, l'edifici del Patronat de la Catequística. Així doncs, continua en marxa el procés que permetrà declarar BCIN el referent de la tradició teatral de la capital de l'Alt Empordà.

En les consideracions, l'administració autonòmica ha definit l'edifici del Patronat de la Catequística com un projecte emmarcat dins l'estètica del racionalisme, com una de les millors mostres d'aquest corrent arquitectònic i que aporta un testimoni força excepcional de l'arquitectura dels anys trenta del segle XX a la zona de l'Empordà. A més, també s'ha valorat que les intervencions que s'han fet al llarg dels anys a l'edifici per adaptar-lo a les necessitats del Patronat de la Catequística s'han fet sense alterar els elements estructurals definitoris del projecte original.

Per l'alcalde de Figueres, Santi Vila, "es tracta d'una molt bona notícia que ens ajuda a treballar per acabar les obres de rehabilitació de la Catequística aquest mateix any". Una valoració positiva que comparteix el, el president del Patronat de la Catequística, Lluís Illa, qui afegeix que "és un premi a la constància i a la tradició teatral figuerenca, disciplina que ha estat la protagonista de la Cate".

Tot i que no ha deixat de programar activitats, l'edifici del Patronat de la Catequística està en fase de rehabilitació, treballs que acabaran al llarg d'aquest any. Els pressupostos municipals d'enguany destinen 200.000 euros per acabar les feines.

 

 

http://www.emporda.info/comarca/2010/01/28/comarca-ledifici-cate-declarat-cultural-dinteres-nacional/66936.html


MEXICO - Hallazgo de tumba pudiera explicar colapso de la cultura Maya

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:06

 

Los arquelogos esperan que la tumba de 1.100 años de antigüedad de la

civilización maya, arroje alguna luz sobre lo que sucedió a la gloriosa cultura (EFE/INAH)

 

07:30 AM Tonina.- Arqueólogos mexicanos encontraron una tumba de 1.100 años de antigüedad del crepúsculo de la civilización maya que espera arroje alguna luz sobre lo que sucedió a la una vez gloriosa cultura.

El arqueólogo Juan Yadeun dijo que la tumba, y piezas de cerámica de otras culturas halladas en ella, pudieran revelar quién ocupó el sitio maya de Tonina en el sureño estados de Chiapas luego que el período clásico de la cultura comenzase a desvanecerse, informó AP.

Muchos expertos han apuntado a guerras internas entre ciudades estado mayas, o degradación ambiental, como causas posibles de la declinación maya a partir del 820 de nuestra era.

Pero Yadeun, que supervisa el sitio arqueológico en Tonina por el Instituto Nacional de Antropología e Historia de México, dijo que los objetos de la cultura tolteca halladas en la tumba pudieran indicar otra explicación. Dijo que la tumba data de entre el 840 y el 900 de nuestra era.

"Está claro que es una nueva ola de ocupación, la gente que construyó esta tumba de tipo tolteca", dijo Yadeun el miércoles. "Esto es muy interesante, porque vamos a ver promedio de los huesos quiénes eran es personas, tras el imperio maya".

Los toltecas procedían de las altiplanicies del centro de México y aparentemente expendieron su influencia a los bastiones mayas en el sur de México. Se piensa que dominaron el centro de México desde la ciudad de Tula -al norte de lo que actualmente es Ciudad de México- entre los siglos X y XII, antes que los aztecas dominasen la región.

Arqueólogos no vinculados con las excavaciones expresaron cautela acerca de llegar a conclusiones basados en un sitio, e hicieron notar que el imperio maya cubrió un amplia área y tiene una variada y compleja historia.

"Una tumba, incluso si es muy lujosa, no va a responder las grandes interrogantes de la trayectoria maya en toda la región... quizás localmente", dijo David Stuart, especialista en epigrafía maya en la Universidad de Texas, en Austian.

El sitio selvático está lleno de templos y plataformas dejadas por los mayas. La tumba recién descubierta -detectada inicialmente durante trabajos de mantenimiento en diciembre, y cavada más adelante y mostrada a reporteros el miércoles- está al pie de uno de los templos viejos.

La tumba muestra evidencia de que al menos otro grupo pre hispánico tomó posesión del lugar tras el colapso maya.

 

 

 

http://caracas.eluniversal.com/2010/01/28/int_ava_hallazgo-de-tumba-pu_28A3353091.shtml


Parlamento egipcio aprueba proyecto que abre puerta a comercio antigüedades

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:20



Según la agencia de noticias oficial egipcia, MENA, la más importante de las enmiendas a la ley permitirá a particulares y entidades privadas comerciar con piezas arqueológicas si lo notifican por escrito al Consejo Superior de Antigüedades egipcias (CSA) en el plazo de 60 días.

Otra de las condiciones es que no se saquen de Egipto los objetos arqueológicos.

La ley actual, que data de 1983, penaliza la venta, compra o tráfico de antigüedades en manos privadas.

El proyecto de ley, aprobado hoy, ha suscitado la polémica en el país.

El diputado Zacarías Azmi dijo a MENA que el deseo de los parlamentarios es preservar las antigüedades y que no se trafique con ellas.

"Nos ha sorprendido el secretario general del CSA, Zahi Hawas, con su ataque al proyecto de ley en los periódicos, al decir que el Parlamento está vendiendo la arqueología de Egipto, yo le pido que dé aclaraciones ante la Cámara", señaló Azmi.

Por su parte, en declaraciones a la agencia egipcia, Hawas valoró el trabajo de la Cámara y de Ezz, y aseguró que todo lo publicado por la prensa egipcia sobre sus críticas al proyecto de ley es "inexacto" y que carece de toda base.

"Cuando participaba en un foro me preguntaron sobre el proyecto de ley y lo defendí, dije que Ezz tenía buena intención -afirmó Hawas-. No existe ningún malentendido entre nosotros".

Asimismo, el ministro de Cultura egipcio, Faruk Hosni, otro de los críticos a las enmiendas a la ley, según algunos medios, indicó que no hay nadie contra los intereses del país. EFE

 

 

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=257379&titulo=Parlamento+egipcio+aprueba+proyecto+que+abre+puerta+a+comercio++antig%FCedades


El Castell de la Trinitat de Roses, una fortalesa de costa completament rehabilitada d'aquí a sis mesos

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 05:17

 

 


El Castell de la Trinitat de Roses estarà completament rehabilitat d'aquí a sis mesos. Es tracta d'un exemple d'una fortalesa d'artilleria de costa que data del 1.544. Tot i que el gruix de les obres de restauració d'aquest espai es va completar entre el 2002 i el 2007, faltava una partida de 400.000 euros per enllestir-les i fer-lo visitable al públic. L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha explicat que el Ministeri d'Habitatge ha aportat els diners que serviran per completar la rehabilitació tant de l'exterior com de l'interior del castell. Casamitjana detalla que les obres estan licitades, adjudicades i ja han començat. Per tant, preveuen que en mig any puguin donar-les per acabades.

El castell de la Trinitat corona la punta de la Poncella per damunt del far de Roses. Aquesta construcció militar, que data de l'any 1544 (s. XVI), va ser edificada sota el regnat de l'emperador Carles I. Té forma d'estel de cinc puntes, amb arestes angulars pronunciades per defensar-se dels projectils enemics. Tenia tres terrasses per a bateries de canons, obusos o morters per defensar el port i la costa. La guarnició era de dos-cents homes com a màxim.

'Servirà per explicar la història de Roses i, sobretot, la de la Guerra del Francès', ha afirmat Casamitjana que detalla que durant aquesta guerra, el castell va quedar pràcticament en ruïnes. Per aquest motiu, ha explicat que un cop hagin enllestit les obres, faran jornades de portes obertes perquè el públic i sobretot els veïns de Roses puguin conèixer la història del castell on 'des de petits jugaven a pirates'.

Per aprofitar l'entorn privilegiat del castell, Casamitjana ha explicat que estan estudiant instal·lar-hi un bar o un restaurant. Però l'aposta principal del municipi serà per la investigació i es posaran en contacte amb la Universitat de Girona per endegar línies d'estudis per fer recerca sobre el patrimoni d'aquesta fortalesa de costa.


ACN

 

 

http://www.9diari.es/index.php/gent-i-oci/gent-i-oci-cultura-i-espectacls/8071-el-castell-de-la-trinitat-de-roses-una-fortalesa-de-costa-completament-rehabilitada-daqui-a-sis-mesos


GIRONA - Excavacions a Sant Feliu

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:45

L'entorn de l'església de Sant Feliu de Girona serà objecte pròximament d'una campanya d'excavacions amb l'objectiu de fer un estudi arqueològic de l'antiga canònica, la que va ser la primera catedral de la ciutat. Els treballs s'emmarquen en el projecte Sopra e sotto. La città europea, un projecte conjunt de la capital gironina, la ciutat italiana de Bríndisi i Tolosa, que té com a objectiu la recerca comuna de solucions per part de ciutats amb patrimoni arqueològic urbà amb problemes similars derivats de la configuració enrevessada dels teixits urbans dels nuclis antics.

 

Per la banda gironina, en aquest projecte hi prenen part l'Ajuntament i la Universitat de Girona (UdG) per mitjà del Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria (LAP). Un dels objectius finals del projecte Sopra e sotto és l'ampliació de l'oferta cultural de les ciutats, després d'una feina de prospecció que permeti millorar el coneixement i l'accessibilitat del patrimoni existent. En aquest sentit, les excavacions de l'antiga col·legiata gironina permetran aportar un major coneixement d'aquesta part de la ciutat. El projecte serà presentat demà sobre el terreny amb la presència de l'alcaldessa, Anna Pagans; la tinenta d'alcalde de Cultura, Lluïsa Faxedas; el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el vicerector de la Universitat de Girona Joaquim Maria Puigvert.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/130104.html

 

 



Era glèisa d'Arres se reformarà enguan

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:33

 

  • imatge

 


Er Ajuntament e eth Departament de Politica Territoriau accedissen ara peticion deth govèrn aranés

 

En matèria de reconstruccion e conservacion des glèises araneses, eth Conselh Generau d'Aran a arribat a un acòrd damb er Ajuntament d'Arres e era Generalitat tà començar de manèra immediata es trabalhs de recuperacion dera glèisa de Sant Joan


En un acòrd conjunt tà sajar de melhorar eth patrimòni religiós dera Val d'Aran, eth sindic, Francés Boya, hège a conéisher er acòrd prenut ena session ordinària deth Conselh de Terçon de Lairissa, que se hec en Arres.  Administracions e Bisbat d'Urgelh collaboraràn entà apariar er estat deficient dera bastissa. Es trabalhs, que consistiràn ena restauracion deth losat, era vòuta e es henerècles de Sant Joan d'Arres, son previsti entad aguest ostiu.


Es nombroses umitats, que maumenten tant er interior coma er exterior der edifici, an mercat eth besonh d'ua actuacion urgenta tà evitar méter en risc aguest valor patrimoniau e singular. Es òbres consistiràn en rehèr era cubèrta, cóser es parets e efectuar un drenatge tà trèir es umitats. Eth pressupòst totau assignat ei de 152 mil èuros.


Arres de Sus e Arres de Jos, que compartissen temple, poiràn tornar a recuperar un des valors istorics e culturaus des dus pòbles, representadi ena sua glèisa". 


 

 

http://www.lamalla.cat/infolocal/noticies/article?id=328996

 


Powered by LifeType