PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Parlamento egipcio aprueba proyecto que abre puerta a comercio antigüedades

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 21:20



Según la agencia de noticias oficial egipcia, MENA, la más importante de las enmiendas a la ley permitirá a particulares y entidades privadas comerciar con piezas arqueológicas si lo notifican por escrito al Consejo Superior de Antigüedades egipcias (CSA) en el plazo de 60 días.

Otra de las condiciones es que no se saquen de Egipto los objetos arqueológicos.

La ley actual, que data de 1983, penaliza la venta, compra o tráfico de antigüedades en manos privadas.

El proyecto de ley, aprobado hoy, ha suscitado la polémica en el país.

El diputado Zacarías Azmi dijo a MENA que el deseo de los parlamentarios es preservar las antigüedades y que no se trafique con ellas.

"Nos ha sorprendido el secretario general del CSA, Zahi Hawas, con su ataque al proyecto de ley en los periódicos, al decir que el Parlamento está vendiendo la arqueología de Egipto, yo le pido que dé aclaraciones ante la Cámara", señaló Azmi.

Por su parte, en declaraciones a la agencia egipcia, Hawas valoró el trabajo de la Cámara y de Ezz, y aseguró que todo lo publicado por la prensa egipcia sobre sus críticas al proyecto de ley es "inexacto" y que carece de toda base.

"Cuando participaba en un foro me preguntaron sobre el proyecto de ley y lo defendí, dije que Ezz tenía buena intención -afirmó Hawas-. No existe ningún malentendido entre nosotros".

Asimismo, el ministro de Cultura egipcio, Faruk Hosni, otro de los críticos a las enmiendas a la ley, según algunos medios, indicó que no hay nadie contra los intereses del país. EFE

 

 

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=257379&titulo=Parlamento+egipcio+aprueba+proyecto+que+abre+puerta+a+comercio++antig%FCedades


El Castell de la Trinitat de Roses, una fortalesa de costa completament rehabilitada d'aquí a sis mesos

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 05:17

 

 


El Castell de la Trinitat de Roses estarà completament rehabilitat d'aquí a sis mesos. Es tracta d'un exemple d'una fortalesa d'artilleria de costa que data del 1.544. Tot i que el gruix de les obres de restauració d'aquest espai es va completar entre el 2002 i el 2007, faltava una partida de 400.000 euros per enllestir-les i fer-lo visitable al públic. L'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, ha explicat que el Ministeri d'Habitatge ha aportat els diners que serviran per completar la rehabilitació tant de l'exterior com de l'interior del castell. Casamitjana detalla que les obres estan licitades, adjudicades i ja han començat. Per tant, preveuen que en mig any puguin donar-les per acabades.

El castell de la Trinitat corona la punta de la Poncella per damunt del far de Roses. Aquesta construcció militar, que data de l'any 1544 (s. XVI), va ser edificada sota el regnat de l'emperador Carles I. Té forma d'estel de cinc puntes, amb arestes angulars pronunciades per defensar-se dels projectils enemics. Tenia tres terrasses per a bateries de canons, obusos o morters per defensar el port i la costa. La guarnició era de dos-cents homes com a màxim.

'Servirà per explicar la història de Roses i, sobretot, la de la Guerra del Francès', ha afirmat Casamitjana que detalla que durant aquesta guerra, el castell va quedar pràcticament en ruïnes. Per aquest motiu, ha explicat que un cop hagin enllestit les obres, faran jornades de portes obertes perquè el públic i sobretot els veïns de Roses puguin conèixer la història del castell on 'des de petits jugaven a pirates'.

Per aprofitar l'entorn privilegiat del castell, Casamitjana ha explicat que estan estudiant instal·lar-hi un bar o un restaurant. Però l'aposta principal del municipi serà per la investigació i es posaran en contacte amb la Universitat de Girona per endegar línies d'estudis per fer recerca sobre el patrimoni d'aquesta fortalesa de costa.


ACN

 

 

http://www.9diari.es/index.php/gent-i-oci/gent-i-oci-cultura-i-espectacls/8071-el-castell-de-la-trinitat-de-roses-una-fortalesa-de-costa-completament-rehabilitada-daqui-a-sis-mesos

Powered by LifeType