CURIOSITATS DE LA HISTÒRIA

17 Gener, 2008 17:00
Publicat per josepro, Gent d'Aquí

En aquesta intenció de presentar-vos a tots els col·laboradors que formen part de la nostra emissora municipal, avui parlarem d’història, aquesta assignatura que de vegades és un poc difícil d’assimilar però que nosaltres la oferim als oients en petites dosis i d’una manera divertida per a que mitjançant la ràdio pugen aprendre i divertir-se a la vegada (ingredients que molts cops no acaben de lligar)....

Jo recordo que quant el nostre “professor radiofònic” va començar,  ens lliurava  en capítols,  la història dels Maquis a les nostres terres , un tema que l’apassiona i en el que ha aprofundit tant, que fins i tot va participar en la confecció del llibre “ MAQUIS EL PUÑO QUE GOLPEO EL FRANQUISMO, AGLA “ entre altres.

Llicenciat en Història  és membre del centre d’estudis planers i va començar a col·laborar amb nosaltres fa més de 8 anys quan va entrar com a regidor al poble, ara aparcada la tasca política continua venint a la nostra modesta emissora per parlar-nos de histories curioses de la història una manera de gaudir i a la vegada aprendre.

Us he de confessar que jo no sóc cap entesa en la matèria ( que voldria més ) però poc a poc amb els seus programes he anat aprenent....ara bé també he d’explicar-vos que quant al principi de tot enregistràvem els programes  de la història del Maquis, més d’un cop vaig perdre el fil .....eren tantes les coses que ens explicava que  hem vaig esfumar entremig de les muntanyes  passejant amb “la pastora”...tot i això la meva recomanació és no predre-us  l’espai en el que tots els matins de dilluns ens acompanya i ens descobreix curiositats històriques, si voleu escoltar en Joan Carles Lleixà el trobareu perdut entremig dels llibres vivint mil aventures a les 10’15 del matí .....per aprendre història tot fent ràdio.....Tere Giné

Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

BUTLLETINS INFORMATIUS "AL DIA , TERRES DE L' EBRE" 17-01-08

17 Gener, 2008 07:58
Publicat per josepro, Al dia Terres Ebre

 

AL DIA ,TERRES DE L ‘EBRE

La Plana Ràdio-1006-FM

17- Gener 2008

 

Santa Bàrbara celebra aquest cap e setmana la festa e Sant Antoni
Un any mes la població es prepara per celebrar aquesta tradicional festa que enguany tindrà el seu dia gran el diumenge dia 20.El actes començaran amb la missa de les 9 del mati on assisteixen els Amics dels Cavalls i els alumnes de Segon d’ Eso de l’ Institut de la localitat , alumnes que desprès son els encarregats de repartir les típiques coques de panoli.A les 11 i mitja esta previst que comenci la tradicional desfilada de carruatges pels carrers del poble on l’ Associació d’ Amics dels Cavalls exhibeixen cavalleries i carruatges , alguns antics ,  recuperats i restaurats per la mateixa associació.
La desfilada i el repartiment de coquetes de sagí acaba desprès de la 1 de la tarda , hora en la que es procedirà a la benedicció d’ animals i cavalleries.
La festa continuarà per la tarda a partir de les 19’30 h. amb l’ exhibició de balls típics que ofereixen cada any també els  alumnes de 2on d’ Eso recuperant danses com El punxonet, el ball de Plaça o el Cap de Ball ,acompanyats pel grup local de Dolçainer “Toquem tots ¿” i els cremallers.
Redacció

El Govern es reuneix a Tortosa el dia 22 de gener
El proper dimarts 22 de gener, el Govern de la Generalitat es reunirà a Tortosa. La sessió, presidida pel president de la Generalitat, José Montilla, tindrà lloc a la seu de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre, al carrer Montcada 23 de Tortosa, a les 10.00 hores.
Aquesta és la primera vegada del mandat que el Govern celebra la seva reunió setmanal fora Barcelona. Tot i això, amb anterioritat el Govern s’ha reunit altres vegades fora del Palau de la Generalitat, concretament el 28 de març de 2006 ho va fer a Girona i el 16 de març de 2004 a Tarragona. La primera reunió fora de la ciutat comtal va ser el 26 de setembre de 1982. La trobada es va fer a Cervera per commemorar les Corts de 1359, que van instituir la Diputació del General, que més tard adoptaria el nom de Generalitat.
Redacció

La Mancomunitat de la Taula del Sénia ha presentat una sol·licitud al Pla d'Obres i serveis de la Generalitat Catalana amb la finalitat d'establir uns "nous serveis de neteja viària als municipis catalans de la Mancomunitat".

Aquesta petició la van plantejar conjuntament els 9 alcaldes de la comarca del Montsià que formen part de la Mancomunitat ,despres d’una trobada i de posar damunt la taula diverses propostes , es va decicir demanar al pla d’obres i serveis de la Generalitat uns nous serveis de neteja viaria .
L’import d’aquest serveis son d’uns 360 mil euso  per la qual cosa al pla d’obres i servis de la Generalitat catalana s’ha demanat el 95 % .El gerent de l' Ens Jaume Antich també ens explicava que aquest servei afecta nomes als municipis catalans de la mancomunitat.
Redacció


La consellera Montserrat Tura signa el conveni de mediació familiar
La consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Tura, ha visitat aquesta tarda el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre per signar el conveni de mediació familiar, per a l’obertura d’un Servei d’Informació a la Mediació Familiar, dins del marc del Servei de Mediació Comunitària del Consell, que va entrar en funcionament el passat mes de desembre. L'acte ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal, Josep Solé; el director dels serveis territorials de Justícia a les Terres de l'Ebre, Federico Diego, i diversos alcaldes i regidors de la comarca.
El conveni signat estableix que el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre també fomentarà aquest servei i servirà de punt d'informació per als ciutadans de la comarca. La consellera de Justícia ha manifestat que s'han de posar mitjans per evitar l'aparició de conflictes però que, quan aquests es produeixin, 'hi ha d'haver diverses maneres de resoldre'ls'. Segons Tura, el Departament de Justícia té el propòsit de desenvolupar la mediació en els propers anys de forma important i estendre-la per tot el territori català.
Redacció
                          
URGENTE : AVISA A LOS QUE PUEDAS
 
Han avisado de los servicios informaticos del Ministerio del Interior que ha aparecido un virus que se envia por correo bajo el titulo de :
 
                      "ELECCIONES 2008. ULTIMAS ENCUESTAS DE APOOYO"
 Al abrirlo se borra el disco duro.
 Por favor reenvia este correo a tus amigos para alertarles al respecto.
 Hay que eliminar el archivo sin abrirlo.
Redacció


La participació ciutadana i el suport a les associacions del municipi son , segons l'alcalde d'Amposta , una de les prioritats de la legislatura.
Ahir precisament i fent bona aquesta premissa , Ferré va fer entrega de les  claus d'un local associatiu a difents entitats.
Redacció

UNIÓ DE PAGESOS DEMANA A AGRICULTURA QUE ESCOLTI ELS ARROSSAIRES I DONI SUPORT A LES MESURES AGROAMBIENTALS
Unió de Pagesos de Catalunya considera que el Departament d’Agricultura (DAR) no ha escoltat els arrossaires quan ha elaborat l’esborrany d’Ordre que concretarà els ajuts a les mesures agroambientals que preveu Programa de Desenvolupament Rural. El sindicat ha demanat al DAR que corregeixi l’esborrany i inclogui la possibilitat que també els jubilats que mantenen l’activitat es puguin acollir a les mesures agroambientals. Per defensar aquesta mesura Unió de Pagesos argüeix que a determinades zones, com el Delta de l’Ebre, les mesures agroambientals poden veure minvada la seva efectivitat si no les segueixen tots els pagesos i pageses. Així mateix, el sindicat també vol que Agricultura mantingui en 40 ha la Unitat Mínima de Conreu Agroambiental. La reducció d’aquesta unitat a 30 ha, com pretén el Departament, comportaria una retallada significativa del suport a aquestes mesures.
Unió de Pagesos adverteix que el Departament no pot fer un pas enrere en el suport i aplicació d’unes mesures que fins ara havien tingut efecte positiu sobre el medi i que cal garantir en el futur, ja que el Delta de l’Ebre és un entorn amb un equilibri fràgil. Per aquest motiu, reclama al DAR que apliqui les mesures agroambientals tal i com es van acordar en Taula Sectorial.
Redacció

A final d'aquest 2008 podrien començar les obres de construcció del primer pàrking públic soterrat d'Amposta, així ho anunciat l'alcalde desprès de reunir-se amb els veïns de la zona.
El lloc elegit la Plaça Ramon Berenguer IV mes coneguda com la plaça del mercat. El projecte, segons ha recordat Ferré, serà adjudicat conjuntament amb l'explotació de les places d'aparcament de zona blava a la zona centre i comercial d'Amposta i ha de permetre la urbanització i remodelació de les places Ramon Berenguer IV i Elisabets. La publicació del plec de clàusules coincidirà amb el final de la pròrroga a l'empresa que té concedida l'explotació de la zona blava. La gestió d'aquests aparcaments, segons Ferré, és 'rentable' des de fa dos anys: 'si l'Ajuntament obliga a fer un aparcament soterrat és perquè és viable fer-ho vinculat amb l'explotació de la zona blava'.
Redacció

El proper divendres 14 de gener es portarà a terme la inauguració popular de les noves instal·lacions del complex residencial per a gent gran L’Onada Deltebre.
La inauguració anirà a càrrec de la consellera d’Acció Social i Ciutadania, de la Generalitat de Catalunya, l’Honorable Sra. Carme Capdevila i Palau amb la presència de l’Alcalde de Deltebre, l’Il.lm.Sr. Gervasi Aspa i Casanova i altres personalitats, així com de la directora general de L’Onada Serveis, Sra. Cinta Pascual i Montañés.
La construcció del complex residencial ha estat fruït de l’aportació econòmica per part del departament d’Acció Social i Ciutadania, de la Generalitat de Catalunya, de l’ajuntament de Deltebre i de l’organització L’Onada serveis, que es va adjudicar la concessió de la gestió del centre per un període de 50 anys.
El Departament d'Acció Social i Ciutadania ha subvencionat amb 1.567.000 euros la construcció de l'equipament.
Redacció

Nou impuls a la 2a fase de la Carretera de la Costa a l' Ametlla de Mar
Després de la seva aprovació inicial, a finals del mes de desembre, l’annex d’actualització de preus del projecte tècnic modificat de la 2a fase de la nova carretera d’accés sud a l’Ametlla de Mar ha passat a exposició pública per un període de 30 dies a efectes de presentar qualsevol reclamació o al·legació.
Es tracta de les obres del projecte de la 2a fase de la carretera d’accés sud, més coneguda a la nostra localitat com Carretera de la Costa. Aquest projecte, finançat per Ministeri de Foment en relació al Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona(PENTA), com a infraestructura vial d’evacuació per la proximitat de les centrals nuclears Vandellòs II i Vandellòs I, actualment en període de latència, fou desestimat fa uns anys després que l’equip de govern del moment contemplés destinar la inversió a la construcció d’un pont que connectés les dues zones de creixement del municipi, Ribes Altes 2a fase i el sector 22b1.
Després d’acabar la 1a fase de les obres, actualment hi ha un vial que uneix la zona escolar amb el barranc de Santes Creus paral·lel a la via del tren.
L’actual equip de Govern ha cregut convenient recuperar el projecte de la 2a fase d’aquesta carretera, la qual uniria l’actual traçat amb la zona de l’Àliga on creuaria la via fèrria i l’autopista AP-7 per continuar paral·lel a l’autopista fins al terme municipal del Perelló.Redacció

El Govern ha dissenyat un paquet de 27 mesures per rellançar i millorar l'aprofitament turístic de la navegabilitat al riu Ebre.
Les propostes, sorgides d'un estudi interdepartamental i coordinat pel delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, es començaran a implantar aquest 2008 i durant els pròxims tres anys. El Govern ha deixat clar que totes les mesures s'han dissenyat tenint en compte la realitat del riu en tots els seus trams. Així, entre altres propostes, hi ha les de dotar de serveis, com amarradors i benzineres, els embarcadors, crear titulacions específiques de patró d'aigües fluvials, o impulsar un pla de foment turístic de navegació entre Xerta i Móra d'Ebre. Les conclusions de l'estudi s'han presentat aquest dimecres en la reunió del consell rector de l'Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (IDECE), presidit pel conseller de PTOP, Joaquim Nadal.
ACN

El govern municipal de Tortosa (CiU-ERC) aprovarà aquest divendres, en un ple extraordinari, l'ordenança que regula els establiments de serveis telefònics per a ús públics, coneguts com a locutoris.

L'ordenança va ser aprovada en comissió de Governació aquest dimarts, amb el vot en contra d'ICV i les abstencions de PSC i PP; i estableix una sèrie de requisits que, entre altres coses, evita la concentració excessiva de locutoris en una mateixa zona. Així, a partir d'ara, els nous locutoris que vulguin implantar-se a Tortosa hauran de respectar una distància mínima de 200 metres entre establiments de les mateixes característiques, i es destinaran exclusivament a serveis telefònics i de noves tecnologies, com serveis telemàtics o Internet, venda de targes telefòniques i recàrregues de telèfons mòbils, i enviament de diners.ACN

1 Comentaris | 0 RetroenllaçOs