Èxit amb gust amarg de la delegació andorrana al Festival d'Eurovisió.

13 Mai 2007

La banda andorrana Anonymous es va quedar gairebé a les portes de la Final del Festival d'Eurovisió, al quedar en la dotzena posició d'entre vint-i-vuit països que es disputaven les 10 places d'accés a la Final.

Andorra va assolir dijous la seva millor puntuació en la història de la participació del Principat a la Semifinal d’Eurovisió, sumant 80 punts de 19 estats diferents, amb la banda andorrana Anonymous i el seu tema "Salvem el món".

La nit de dijous 10 de maig es va celebrar a Helsinki la Semifinal del Festival d’Eurovisió. Amb la participació de 42 estats en el Festival, aquest ha estat l’any que més delegacions han participat en l’event musical més mediàtic del continent europeu, i que fins i tot és seguit a països com Austràlia, amb gran interès.

Els representants que Andorra Televisió va escollir per a representar el petit Principat a la Semifinal d’Eurovisió va ser la banda de punk-rock californià andorrana Anonymous, amb la cançó “Salvem el món”, amb lletra de caire ecologista i conscienciador cantada en català i anglès.

Les apostes d’enguany per a la delegació andorrana es van transformar de l’anonimat abans de l’arribada el dia 3 de maig a Helsinki per tal de començar amb els llargs assajos que s’han de fer a causa de la complexitat televisiva de la realització de l’espectacle eurovisiu, a ser candidata gairebé segura per ocupar una de les deu places de la Semifinal del Festival d’Eurovisió segons totes les travesses dels mitjans de comunicació i fans eurovisius presents al Hartwall Areena i al Centre de Premsa d’Eurovisió a Helsinki.

La galleda d’aigua freda va arribar al donar-se a conèixer, al finalitzar la Semifinal, els deu països que pasarien a la semifinal: nou estats de l’antic bloc de l’Est europeu, a més de Turquia. Cap país de l’Europa Occidental va assolir una de les deu places que des de la Semifinal d’Eurovisió donaven dret al passi a la Final del dissabte 12 de maig. Per saber com havia quedat Andorra, però, s’ha hagut d’esperar fins a la matinada del dissabte al diumenge 13 de maig, quan s’han fet públics els resultats de la Semifinal, un cop s’han donat a conèixer els resultats de la final del dia 12.

Un cop donats a conèixer els resultats de la Semifinal en la que va participar Andorra, i coneixent també els resultats de la Final que se li va escapar, la conclusió és que Andorra va quedar en 12è lloc, amb 80 punts rebuts de 19 estats diferents, el millor resultat en la història de la delegació andorrana a Eurovisió, des del seu debut l’any 2004 amb la cançó de Jofre Bardají “Jugarem a Estimar-nos”, que només va rebre 12 punts de l’estat espanyol. Fins aquest any, el millor resultat de la delegació andorrana va ser l’any 2005, amb la cançó del basc resident a Eïvisa Rafael Artesero, i el tema “La mirada interior”, interpretat per l’holandesa resident a l’Aldosa Marian van de Wal, amb 27 punts provinents de l’Estat Espanyol, els Països Baixos, Albània i Moldàvia (aquests dos últims, per vot de jurat al no arribar al mínim exigit per l’EBU-UER per comptabilitzar el televot).

Aquest 2007, els Anonymous han rebut el suport per a “Salvem el món” de dinou estats diferents: Bielorúsia (4 punts), Croàcia (2), República Txeca (7), Estònia (5), Finlàndia (5), Macedònia (1), Grècia (4), Islàndia (6), Irlanda (4), Israel (2), Lituània (2), Noruega (2), Polònia (6), Portugal (6), Rússia (4), Eslovènia (4), Estat Espanyol (12), Suècia (2) i Turquia (2). La gran sorpresa, en aquesta votació, ha estat no rebre cap punt del Regne Unit, on s’esperava que “Salvem el món” i la doble nacionalitat andorrana i anglesa del cantant del grup, Niki Francesca, fessin arreplegar algun punt . Això han suposat un total de 80 punts, 11 menys que l’estat que s’ha classificat a la semifinal, Moldàvia, que en va assolir 91. Tres punts menys que Moldàvia, amb 88 punts, Portugal, en l’onzena plaça, s’ha quedat a les portes de la Final del dissabte 12 de maig.

Observant els resultats de la Semifinal i de la Final d’Eurovisió, on els països de l’est han abastat nou de les deu primeres places de la Semifinal, i vuit de les deu primeres posicions de la final, on només s’han pogut colar Turquia i Grècia (aquesta última només a la Final, doncs estava directament classificada de l’any anterior), es pot concloure que Portugal i Andorra han estat els països de l’Europa Occidental amb el millor resultat d’un Festival que ha entrat en una gran crisi d’identitat per part de les televisions que van crear-lo ara fa 52 anys, a l’haver-se vist desbordades pels bons resultats dels països de l’Est. Sense comptar Turquia i Grècia, la millor posició a la Final per a un país occidental ha estat per a Finlàndia, amb un discret dissetè lloc i només 53 punts. Recordem que mentre Portugal i Andorra lluitaven pels punts de 41 estats en una semifinal amb 28 participants, Finlàndia va obtenir 53 punts en una final amb 24 participants, 4 països menys que a la semifinal per repartir-se els vots dels 41 estats que votaven tant a al Semifinal com a la Final.

Dins de l’espantall occidental a Eurovisió, els andorrans Anonymous i la portuguesa Sabrina han sigut els que millor s’han defensat del tsunami de vots per a les delegacions de l’antiga Europa de l’Est.

Font: elSuplement

 (Segueix)