PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Els arqueòlegs de la URV confirmen l'existència d'una acròpolis al poblat iber de l'Assut

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:01

 

 

 

 
  Un grup d´estudiants de la URV neteja un espai excavat del poblat iber. FOTO:ACN  


La troballa, que consideren única a les Terres de l'Ebre i a Catalunya, és fruit dels deu anys consecutius d'excavacions, que han permès deixar al descobert l'acròpolis i bona part del poblat -ocupat entre els segles VII i I abans de la nostra era-

 Tot i que les primeres campanyes ja van deixar entreveure l'existència d'una estructura defensiva de grans dimensions i sota la qual s'estén el poblat iber del turó de l'Assut, el grup d'arqueòlegs i estudiants de la URV encapçalat pel professor Jordi Diloli han pogut constatar que la troballa va més enllà d'aquestes expectatives. 'Els poblats ibers de les Terres de l'Ebre tenen característiques comuns: estan ubicats en alçada, en llocs estratègics, controlant vies de comunicació, el riu i la costa, ben situats i protegits. Però com el sistema defensiu de l'Assut no se'n coneix cap', assegura Diloli.

La singularitat d'aquesta estructura –d'entre tres i cinc metres d'altura- passa pel fet que se situa a la part superior del poblat, de forma independent i separada de la trama urbana, sobre una plataforma construïda en elevació. Aquest ha estat un dels principals descobriments d'aquesta campanya. 'Solem torbar torres de defensa però no d'aquesta magnitud. És un sistema complex, amb tres torres unides per plataformes i murs que els envolten. No és normal: és una acròpolis dins del poblat', abunda el mateix Diloli.

Les primeres teories al respecte apuntarien que aquesta acròpolis seria l'habitatge del cabdill del poblat. 'En un intent de reafirmar més el simbolisme que l'estratègia defensiva s'aixeca sobre una plataforma no només per la defensa del poblat, sinó per realçar la magnitud de la persona que mana', interpreta l'arqueòleg. Construïda cap al segle VI abans de la nostra era –les primeres restes sense estructura daten d'un segle abans-, hauria estat prèvia al poblat, que es construeix a partir del V.

Càstig exemplar

Durant la II Guerra Púnica entre romans i cartaginesos la torre hauria estat incendiada i destruïda violentament, impedint que els habitants del poblat poguessin accedir-hi per recuperar-hi les armes i els estris, a mode de càstig simbòlic. Ho demostraria també l'existència d'un accés sud a la fortificació, descobert l'any passat, que hauria estat tapiada i posteriorment reoberta. 'La destrucció de la torre va vinculada a una mostra de força dels romans: no destrueixen el poblat, perquè els va bé que produeixi i paguin impostos, però si que volen marcar el seu poder i ho fan destruint la casa del cap. I així ja en tenen prou', raona Diloli.

El seu ensorrament per prohibir la recuperació dels béns que guardava és el que hauria permès que els arqueòlegs hagin pogut trobar al seu interior armes, estris ornamentals personals i ceràmiques senceres. Un fet que no es produeix al poblat, abandonat pacíficament cap al segle I abans de la nostra era, on els objectes recuperats són escassos i casuals: trossos de gerres grans de ceràmica trencades que no es podien emportar o una moneda de Corfú (Grècia) que 'li devia caure a algú'.

Diloli considera que durant aquests deu anys d'excavacions el seu equip ha 'complert amb escreix' els objectius marcats inicialment: 'quan vam començar sabíem que havia alguna cosa però no es veia res, només un munt de terra i no sabíem que trobaríem. Ens veiem desbordats a mesura que vam anar avançant i trobant una estructura defensiva que es va fer complexa i amb el poblat pels vessants'. De cara la pròxima campanya, Diloli preveu continuar les tasques d'excavació a la porta sud i continuar a la zona d'habitatges urbans per confirmar la cronologia del sistema defensiu, on els treballs ja es donen per acabats.

Tecnologia a les excavacions

En la campanya d'enguany, que acaba aquest divendres després de tres setmanes, hi han participat enguany entre 12 i 15 persones - prop d'una desena dels quals, estudiant de la URV, que havien sol·licitat participar-hi voluntàriament-. Més enllà de l'excavació convencional, però, i en la línia d'obrir nous horitzons i possibilitats d'excavació futures Diloli ha optat per la tecnologia. Així, s'han efectuat prospeccions geomagnètiques per disposar d'un plànol del subsòl que marqui els murs que encara es troben enterrats i permetre dirigir la investigació.

També han participat especialistes en mesura del carboni per determinar els vegetals que es plantaven a la zona. Fins i tot, s'han efectuat fotos aèries del jaciment, que també estat objecte d'estudi per part d'un arqueoastrònom de la Universitat de Salamanca sobre l'orientació del poblat i les fortificacions respecte la sortida i la posta del sol. Per fer front a aquestes proves, la campanya ha comptat amb un pressupost d'uns 8.000 euros, a partir de subvencions de la Generalitat i l'Ajuntament de Tivenys.

Precisament, el consistori continua treballant en la compra dels terrenys del turó de l'assut als seus propietaris. La idea és que, un cop es pugui aconseguir la titularitat pública, l'Ajuntament de Tivenys procedeixi a museïtzar l'espai i adequar els seus accessos per fer-lo visitable al públic. 
http://www.diaridetarragona.com/ebre/034289/els/arquelegs/urv/confirmen

/lexistncia/duna/acrpolis/poblat/iber/lassutRevelan misterio de las estatuas de Pascua

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:33
Estatuas de la Isla de Pascua.

Las estatuas gigantes tienen sombreros rojos.

 

 

 

Los arqueólogos han resuelto el antiguo misterio de cómo llegaron los pesados sombreros rojos a las famosas estatuas de la Isla de Pascua.

A más de 4.000 kilómetros de la costa chilena, la isla es uno de los lugares habitados más remotos del mundo.

Hace unos 1.000 años, los isleños empezaron a ponerle gigantes sombreros rojos a las estatuas, que fueron hechos con roca volcánica y pesan varias toneladas.

El equipo de arqueólogos de la University of Manchester y la University College London cree que los sombreros fueron transportados por la ladera de un antiguo volcán.

Colin Richards, quien junto a su colega Sue Hamilton es el primer arqueólogo británico en trabajar en la isla desde 1914, dijo a la BBC que una azuela, un camino y un volcán antiguo los condujeron a su hallazgo.

"Sabemos que a los sombreros los llevaron rodando por una senda hecha de un cemento de polvo de lava seca roja comprimida".

Pero no todo el misterio ha sido resuelto. Aún se desconoce cómo y por qué se colocaron los sombreros.

Como un altar

Los científicos encontraron una azuela en perfectas condiciones junto a los sombreros, por lo que creen que pudo haber sido una especie de ofrenda.

Azuela.

Una azuela usada en ceremonias fue encontrada cerca de las estatuas.

 

 

"Estos sombreros rodaron todo el camino desde el volcán hasta el valle", le dijo el doctor Richards a la BBC.

"Es como una iglesia; no puedes llegar derecho al altar. Los polinesios veían al paisaje como a un ser viviente, y después de que tallaban la roca, los espíritus entraban en las estatuas".

Richards y Hamilton son co-directores del "Proyecto Paisajes de Construcción de Rapa Nui (Isla de Pascua)" y seguirán trabajando en la isla en los próximos cinco años.

"Trataremos de discernir la fecha en que fueron levantadas las primeras estatuas. Esto podría, potencialmente, reescribir la historia de la Polinesia", concluyó el experto.

 

 

http://www.bbc.co.uk/mundo/ciencia_tecnologia/2009/09/090907_
1551_isla_pascua_sombreros_gm.shtml

Powered by LifeType