PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GIRONA - Troben més pintures prehistòriques a les obres de desdoblament de la C-31 que obliguen a canviar el traçat - 02.08.09

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:18
 

 

Girona (ACN).- Les obres de desdoblament de la C-31 entre Palamós i Platja d'Aro (Baix Empordà) ha deixat al descobert noves pintures prehistòrics a pedres de l'entorn de la carretera. Això ha obligat a l'empresa encarregada de l'obra, Gisa, a variar lleugerament el traçat de la nova via, segons ha explicat el delegat de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. Aquestes restes se sumen a les primeres pintures rupestres descobertes el passat mes de juny. No obstant això, Sitjar ha detallat que aquestes darreres 'tenen menys importància'. Patrimoni ha recomanat que es canviï el traçat de les obres per deixar aquesta zona 'lliure' per si, en un futur, es poden fer prospeccions arqueològiques per trobar més restes.

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3616315

 



Descobreixen la primera construcció de l'època romana a Tortosa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:51

 


El primer edifici conegut de la Tortosa romana (Dertosa) ha sortit a la llum al barri del Castell, arran les excavacions arqueològiques prèvies a l'execució d'un projecte de millora urbanística de l'espai

Es tracta, segons els arqueòlegs, d'una construcció de grans dimensions molt ben conservada de l'època alt imperial, probablement d'ús públic o industrial i aixecada just fora del recinte emmurallat, que va ser abandonada i soterrada a mitjans del segle II de la nostra era. Els treballs han permès recuperar àmfores i altres estris de l'espai. El consistori preveu, un cop acabades i documentades les excavacions, cobrir-lo i continuar les obres de millora urbanística del barri.

Els arqueòlegs de la URV encarregats de les excavacions han datat la construcció entre els segles I i II de la nostra era tot destacant que, malgrat les troballes de làpides, enterraments i tota la documentació existent al voltant de la Dertosa romana, es tracta de la primera mostra d'edifici d'ús dels 'vius' de la ciutat de l'època.

'Tenim molta documentació sobre Dertosa però, arqueològicament, ha estat molt reticent a l'hora d'aportar dades', ha apuntat l'arqueòleg de la URV, Jordi Diloli, tot recordant que l'existència de molta aigua a la capa freàtica, per la proximitat del riu, dificulta els treballs en molts punts de la ciutat.

L'edifici en qüestió es troba vora el carrer Sant Felip Neri -l'eix viari principal del barri del Castell,- envoltat de restes de la trama urbana de l'època àrab. Segons Diloli, presenta un molt bon estat de conservació, amb restes de murs estucats així com mosaics. L'estructura descoberta la formen una paret perimetral de set metres de llarg i tres d'alçada, així com una paret mitgera de dos per dos metres

Tot i que construït entre els segles I i II de la nostra era (època alt imperial), va ser abandonat a mitjans del segle II. Al seu interior, 's'hi tiraven coses' i el fet que fos soterrat per les terrasses que s'habilitaven per construir al vessant del turó de la Suda hauria ajudat a preservar l'interior, 'segellant' el seu contingut, segons el director de les excavacions, Ramon Ferré.

La incògnita de l'ús


Així, les excavacions han permès recuperar àmfores, gerres i instruments metàl·lics per netejar la pell (strigilum) o arpons de pesca, que correspondrien a l'època de transició entre l'alt i el baix imperi. Aquestes troballes però, encara no han permès els experts determinar quina utilitat tenia l'edifici. 'No sabem què és', ha reconegut Diloli, que no ha descartat la possibilitat que fos una vila, un edifici industrial (per al tractament del peix o salaons, per exemple) o un espai públic com unes termes.

El que si semblen tenir clar els arqueòlegs és que la construcció, en qualsevol dels casos, es trobava fora de l'antiga muralla de la ciutat romana. La troballa de dos enterraments de l'època baix imperial (segle V) en els estrats superiors de l'excavació, hauria permès determinar que l'espai hauria format part del cementiri extramurs de l'època baix imperial (segles IV-VI) que abasta la riba dreta del barranc del Rastre. Un fet que concordaria amb els resultats de les excavacions efectuades als carrers Montcada, de la Mercè i Sant Domènec (on fa poc va aparèixer un mur del segle II abans de la nostra era).

Amb tot, tant Ferré com Diloli han recordat que les tasques de l'excavació continuen i que, un cop es desmuntin les façanes del carrer Sant Felip Neri es podrà excavar l'accés sud de l'edifici, fet que podria aportar noves pistes sobre la seva utilitat. 'Només hem excavat una estança i de forma parcial', ha apuntat Ferré. Diloli ha destacat, per la seva banda, que els treballs poden ser de gran ajut per localitzar l'antiga muralla romana de Tortosa, que encara no ha aparegut.

Després de valorar també la importància de les troballes i la seva peculiaritat, l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ha explicat que un cop finalitzades les excavacions el consistori seguirà, d'acord amb l'opinió de la Comissió de Patrimoni de les Terres de l'Ebre, el mateix criteri que en altres ocasions: procedir a conservar, documentar i fer l'aixecament planimètric de les restes abans de tornar-les a cobrir per continuar les obres del carrer, donant continuïtat a la trama urbana existent. 'No té sentit fer-ne un museu. És un projecte urbanístic massa important', ha ratificat Diloli.

Segons Bel, aquests descobriments 'poden suposar un retard en l'execució de les obres del carrer, però esperem que no sigui important'. Per això, ha continuat l'alcalde, l'execució del projecte de reforma integral del barri del Castell, inclosa dins del Pla Integran del Nucli Antic de Tortosa (PINAT), podria centrar-se en la construcció de la plaça adjacent a l'absis de la Catedral, amb la reconstrucció de les façanes dels edificis que l'envolten, que es podria adjudicar aquest mateix mes.

 

 

http://www.diaridetarragona.com/ebre/033967/descobreixen/primera/

construccio/lpoca/romana/tortosa



TARRACO - El fiscal investiga si el POUM puede dañar la zona del Teatre Romà


El Ministerio Público ya ha tomado declaración a dos miembros de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense

 
 
Aspecto que ofrece actualmente la zona del Teatre Romà,
un espacio que se encuentra abandonado. Foto: Lluís Milián

 

 

La posibilidad de que se construyan edificios en solares adyacentes entre el Teatre Romà y las Termes de Sant Miquel han llevado al fiscal coordinador de patrimonio, Ignacio Monreal, a abrir de oficio diligencias de investigación. Monreal recuerda que dicho teatro, actualmente en estado de abandono, es también Patrimonio de la Humanidad por la Unesco, a pesar de que no es un espacio visitable. Hasta la fecha, el representante del Ministerio Público ha pedido información a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat. Asimismo, ha tomado declaración al presidente y al secretario de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), Rafael Gabriel y Jordi Rovira.

Gabriel declaró ayer al Diari que explicó al fiscal que la RSAT es partidaria de defender el espacio comprendido entre las escaleras de la calle Cartagena y el teatro romano, «tendría que ser un espacio abierto para poder realizar la restitución de la zona. El dirigente de la RSAT transmitió al fiscal el temor que tienen que se construya en los actuales solares, dejando libre la planta baja.En Mérida se ha hecho, «pero el edificio es público, donde las crujías son muy amplias y los pilares muy separados», una circunstancia que no se daría en Tarragona. Rafael Gabriel añadió que este tipo de diseño en un edificio privado «es muy complicado, veríamos un bosque de pilares como pasa con los restos de Parc Central».

Expropiación

Gabriel vio contradicción entre el proceso de expropiación iniciado por la Generalitat y, en cambio, «el Ayuntamiento dice que se puede construir encima de solares de la zona». Reconoció, sin embargo, que «hay teorías que indican que estos quedan mejor si el espacio queda cerrado».

El dirigente de la RSAT aseguró al Diari que vio al fiscal «con ganas» pero añadió que «una cosa es la voluntad de los administradores de la justicia y la otra la maraña que tienen abierta las administraciones municipal y autonómica, que no quiere invertir ni un euro». Por todo ello, Rafael Gabriel pidió a las administraciones que piensen «con visión de futuro».

 

 

 http://www.diaridetarragona.com/tarragona/033839/fiscal/investiga/poum/danar/zona/teatre/rom

 



CHINA - Descubren otros 100 guerreros de terracota en el famoso mausoleo de Xian

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:23

 


Descubren otros 100 guerreros de terracota en el famoso mausoleo de Xian
 
Un arqueólogo trabaja en una de las piezas que se encuentra en la zona de los
Guerreros de Terracota, cerca de la ciudad de Xian, en la provincia de Shaanxi, e
n el centro de China. EFE/Archivo  - EFE
EFE - Pekín -

Arqueólogos chinos han descubierto otros cien guerreros de terracota en la ciudad central de Xian, en los primeros trabajos de excavación que se hacen en el famoso mausoleo del emperador Qin Shihuang en un cuarto de siglo, informó hoy la agencia oficial Xinhua.

Entre ellos destaca un oficial modelado en arcilla de tamaño natural y cuatro carros de guerra, declaró Jiao Nanfeng, presidente del Instituto de Arqueología de la provincia de Shaanxi, donde se halla Xian.

Las excavaciones se han reanudado 24 años después de los últimos hallazgos tras muchas consideraciones, por el riesgo que entrañaban para la integridad del yacimiento.

A los expertos les preocupa especialmente la conservación del color original de las estatuas, pintadas originalmente en tonos vivos pero cuyos pigmentos ha sido imposible preservar en las excavaciones realizadas hasta la fecha.

La primera excavación comenzó en 1978 y finalizó en 1984, y en ella se encontraron 1.087 figuras claves. La segunda se llevo a cabo en 1985, pero se suspendió por razones técnicas.

Los Guerreros de Terracota forman parte del mausoleo que hizo construirse a su muerte el primer Emperador chino, Qin Shihuang, con un ejército de 8.000 soldados, músicos, concubinas, oficiales y escribas para que le acompañaran en la otra vida.

Las reliquias fueron descubiertas por casualidad por unos campesinos en 1974 y desde entonces se han convertido en una de las mayores atracciones turísticas de China.

 

 

 http://www.publico.es/agencias/efe/239359/descubren/guerreros/terracota/famoso/mausoleo/xian


Powered by LifeType