PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


(*) Un estudi troba que creuats anglessos es van establir a la Tortosa del segle XII

noticies del mon -, noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 00:33

 

 

 


Un recent article a la Revista d'Història Medieval ha trobat registres que indiquen que un grup de croats d'Anglaterra i Gal va prendre part en el setge i conquesta de la ciutat espanyola de Tortosa el 1148, i que alguns d'ells van decidir quedar-se a viure en la àrea.

En el seu article "Angli cum aliis multis alienigenis: colons creuada a Tortosa," Antoni Virgili  a la Universitat de Barcelona petjades dels registres de prop de vint persones que vivien en i al voltant de Tortosa en la segona meitat del segle XII. S'identifica a aquestes persones com d'Anglaterra i Gal, incloent algunes persones que es van fer rics i importants membres de l'oligarquia local.

A la primavera de 1147 anglo-normands i els croats flamencs establerts en el Dartmouth en la direcció de la Terra Santa per participar en la Segona Croada. En el seu camí han participat en el setge de Lisboa (octubre 1147) i la campanya contra el Tortosa, que va acabar amb la rendició de la ciutat en l'últim dia de 1148.

Després de la ciutat es va ensorrar, Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, va començar a animar la població a assentar-se en els seus territoris acabats de conquerir, oferint-los la terra lliure. Juntament amb els catalans i aragonesos, aquesta oferta va atreure a italians, francesos i altres colonitzadors europeus.


Virgili es centra en vint d'aquestes persones que creu que va venir d'Anglaterra o Gal, i proporciona informació biogràfica sobre ells. Aquests inclouen Guilabertus Anglicus, que és esmentat de 56 documents que daten d'entre 1.151 i 1180. Se li van donar diverses cases a Tortosa pel comte Ramon i amb els anys va construir la seva propietat de la terra. La seva voluntat i altres documents va mostrar que el suport als Templers i diversos grups religiosos locals.

Els documents investigats per mostrar Virgili que aquests colons Anglès estaven actius en l'adquisició i venda de propietats als voltants de Tortosa. En 1165, Rotbertus Otonensis i la seva dona Guia venut a l'Orde dels Templers a Tortosa en un hort de Palomera de 25 tramussos morabetins or. En aquest mateix any, Osbertus Anglicus pagat 55 morabetins or per comprar un hort a Vilanova en mans d'un home jueu anomenat Haio Azusa.

L'article està disponible en el Volum 35, Número 3 de la Revista d'Història Medieval, que es pot accedir des d'aquest lloc web.
   
http://medievalnews.blogspot.com/2009/08/english-crusaders-settled-in-12th.html

 

 

 

 


Powered by LifeType