PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TORTOSA - Ajuntament i Cultura invertiran 300.000 euros en la muralla de Tortosa

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:14

 

Hi instal·laran una passarel·la d'accés

10/03/09 02:00 - Tortosa - roser royo

 

Les obres de restauració d'aquest tram de muralla
van començar fa uns mesos. Foto: EL PUNT.

 

L'Ajuntament de Tortosa i el Departament de Cultura han ampliat el conveni que van signar el 2006 per a la restauració de la muralla medieval i la torre del Célio, un dels trams de muralla més emblemàtics de la capital del Baix Ebre. Així aquest 2009 invertiran 300.000 euros en aquest punt i hi instal·laran una passarel·la d'accés.

El conveni de l'any 2006 signat entre la direcció general de Patrimoni Cultural, l'Institut Català del Sòl (Incasol) i l'Ajuntament de Tortosa ja preveia una inversió conjunta de 240.000 euros per a la restauració d'un tram de la muralla de Tortosa. Ara amb l'ampliació del conveni s'ha aconseguit una nova aportació de 300.000 euros, 150.000 per part de l'Ajuntament, i 150.000 més per part l'Incasol a través de l'1% cultural. Aquesta nova aportació permetrà realitzar algunes modificacions al projecte i millorar-ne l'actuació. La novetat més important és que en lloc d'una escala d'accés s'hi instal·larà una passarel·la, probablement metàl·lica, d'un metre i mig d'amplada, que permetrà passejar per aquest tram de muralla des dels jardins del Príncep fins a la torre del Célio, considerada bé cultural d'interès nacional. «És un tram molt estret i sense passarel·la no s'hi podria transitar», va explicar l'arquitecte responsable de l'obra, Josep Lluís.

Les obres de restauració, adjudicades a l'empresa Urcotex, van començar fa ja uns mesos, temps durant el qual s'han dut a terme les excavacions arqueològiques que han permès establir que la torre del Célio té tres metres i mig més d'alçada, i s'han descobert alguns estrats que indiquen que podria ser anterior al segle XIV com fins ara s'havia datat. Actualment s'estan consolidant uns cent metres de la muralla annexa a la torre del Célio, un tram d'origen medieval però que va ser reconstruït al segle XIX.

La setmana passada, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el director dels serveis territorials de Cultura a l'Ebre, Xavier Vega, van fer una visita d'obres per constatar que l'actuació avança a bon ritme.

Tortosa, amb uns sis quilòmetres de muralles, té un dels recintes emmurallats més llargs i importants no només de Catalunya sinó també de l'Estat, tant pel que fa al bon estat de conservació com a les fortificacions construïdes entre els segles X i XVIII, que mostren l'evolució dels sistemes defensius.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5/19-cultura/

12449-ajuntament-i-cultura-invertiran-300000-euros

-en-la-muralla-de-tortosa.html



CASTELLDEFELS - El Govern invertirà un milió d'euros per acabar de restaurar el castell de Castelldefels

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:05

Castelldefels (ACN).- El Govern de la Generalitat invertirà un milió d'euros per completar la restauració del castell de Castelldefels, al Baix Llobregat. En aquesta última fase de restauració, que ja va començar l'any 2001, es reformaran els espais interiors de la planta baixa, els espais que falten a la primera planta, l'escala i l'accés a la segona planta. Les obres es faran entre el període 2009-2011. L'edifici és l'element arquitectònic més significatiu del municipi i està considerat un bé cultural d'interès nacional

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3554089



INDIA - Hallan 73 tumbas de la milenaria cultura Harappa en el norte de la India

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:54

EFE
Actualizado 04-03-2009 12:11 CET

Nueva Delhi.-  Un grupo de arqueólogos ha descubierto 73 tumbas de la cultura Harappa, uno de los mayores cementerios hallados hasta ahora de esa milenaria civilización, en el sur de Asia, a apenas 60 kilómetros de Nueva Delhi, según los investigadores.


(EFE)

Un grupo de arqueólogos ha descubierto 73 tumbas de la cultura Harappa, uno de los mayores cementerios hallados hasta ahora de esa milenaria civilización, en el sur de Asia, a apenas 60 kilómetros de Nueva Delhi, según los investigadores. En la imagen, varios trabajadores realizan labores de remodelación de la Tumba de Humayún, antecedente del Taj Mahal y principal monumento mogol de Nueva Delhi (India). EFE/Archivo

Los restos han aparecido en la localidad de Farmana, situada en la provincia de Haryana, tras tres temporadas de excavación practicadas por equipos procedentes de otras tantas universidades, según la agencia india IANS.

"Hemos encontrado 73 tumbas. Este podría ser el mayor cementerio Harappa y son muy infrecuentes, sobre todo de este tamaño", dijo a IANS el profesor japonés Osaga Uesugi, del Instituto de Investigación de Kyoto.

"Hemos hallado un plano entero de la ciudad. Los esqueletos proceden de los años 2.500 a 2.000 antes de Cristo, cuando la civilización prosperó al máximo", dijo por su parte el profesor Vasant Shinde, del Instituto indio de Pune.

Según Shinde, el hallazgo podría servir para desentrañar algunos de los misterios que rodean a la cultura Harappa, que prosperó en torno al río Indo y llegó a disponer de ciudades con calles bien articuladas y sistemas de drenaje.

"Pensábamos que los harappa eran homogéneos, pero los descubrimientos apuntan a otra cosa. Las costumbres y la planificación urbana parecen similares (a los demás restos), pero hay variedad en las formas de alfarería, sellos y otros elementos", agregó Shinde.

El año pasado aparecieron huellas de siete tumbas, y tras las tres temporadas de excavación (cada una de ellas dura tres meses), los expertos creen que hace falta una más para superar el número de sepulcros encontrados en la ciudad de Harappa.

De esa ciudad, en el actual Pakistán, toma su nombre esta olvidada cultura, descubierta a partir de excavaciones arqueológicas que comenzaron en el siglo XIX.

"Con una muestra más amplia será más fácil para los investigadores determinar la composición de la población, las costumbres, y saber si eran autóctonos o inmigrantes", mantuvo Shinde.

Los investigadores desconocen todavía el origen de la cultura Harappa y tampoco saben explicar cómo desapareció, aunque su declive parece haber tenido lugar en torno al año 2.000 antes de Cristo.

Los esqueletos encontrados serán ahora sometidos a análisis de ADN.

 

 

http://www.soitu.es/soitu/2009/03/04/info/12
36165075_399134.html

Powered by LifeType