CASES I COSES

05 Novembre, 2007 17:14
Publicat per josepro, Gent d'Aquí

La Glòria  Espuny, cada migdia a les 12’30 és deixa acompanya per col·laboradors que fan la seva aportació  a l’edició matinal, el dilluns sempre és tracten temes relacionats amb l’esport, el d’aquí, el de les Terres de l’Ebre però també una mirada als esdeveniments més destacats a nivell general.

Si us agrada l’esport no us podeu perdre aquest espai a la Plana Radio, és un apartat divertit, breu però intens, i a la vegada formatiu,en temes esportius que sempre i per a determinats sectors poc afeccionats,  ens costa entendre.

 

El nostre convidat al “gent d’aquí” no només participa en l’apartat esportiu també en té un altre  dedicat a conèixer els racons del nostre poble, tots els dijous a les 11’45 “cases i coses” per descobrir els indrets del poble més emblemàtics, els racons, els edificis, que tot  i no se antics tenen també la seva particular història coneguda o no.

 

Si l’haguéssim de definir necessitaríem un bon grapat d’adjectius per fer-ho.

Jo el conec de tota la vida , em viscut sempre molt aprop, m’ha vist créixer en tots els sentits, sé que és d’aquelles persones que en tot moment i quant el necessites hi és present.

Actiu, fervent amant de les nostres terres i del seu poble, gran apassionat a  les llargues caminades,fidel seguidor dels temes esportius, gran col·laborador dels esdeveniments del poble, puc dir que sempre l’he tingut com un referent al que seguir i del qui aprendre .

 
Ell és Alfredo Blanch Jovaní un altre dels col·laboradors que tot i que recentment i després de la seva jubilació és quant participa més activament de la radio, va començar fa ja alguns anys parlant-nos del futbol base…..el trobareu a la radio  en dilluns a les 12'30 o dijous a les 11'45 , però segurament que també passejant amb el bastó i la motxilla per algun dels racons de la nostra plana.. T.G.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

BUTLLETINS INFORMATIUS "AL DIA , TERRES DE L' EBRE" - 05-11-2007

05 Novembre, 2007 07:36
Publicat per josepro, Al dia Terres Ebre

AL DIA ,TERRES DE L ‘EBRE

La Plana Ràdio-1006-FM

05 Novembre 2007

 

 

Agricultura participa amb 100.000 euros per restaurar el Celler de Gandesa
Si fa quinze dies va ser el conseller de Cultura, Joan Manuel Treserras, qui va afirmar que el seu departament invertirà 256.000 euros en la restauració del celler modernista de Gandesa, aquest diumenge ha estat el conseller Joaquim Llena qui també ha anunciat la participació d'Agricultura en aquest projecte. Hi aportarà 100.000 euros més per a unes obres valorades en més de 430.000 euros. Miquel Aubà, alcalde de Gandesa, ha explicat que en els pròxims dies es reunirà amb responsables de la Diputació de Tarragona per intentar que aquesta institució faci front a la despesa restant. Les obres de rehabilitació consten de cinc fases, la primera de les quals ha de començar aquest mateix mes de novembre.ACN

 La secció local d'ERC a Deltebre es va reunir aquest divendres a la nit per valorar la necessitat o no de trencar el pacte de govern que mantenen amb el PSC.
El motiu és el desacord entre les dues formacions per canviar l'empresa concessionària de les piscines i el pavelló municipal. Amb 27 vots a favor i nou abstencions, els militants d'ERC van decidir 'donar temps' al socialistes perquè donin una 'explicació lògica' que justifiqui el seu vot contrari al canvi de concessionària, en paraules de l'alcalde republicà, Gervasi Aspa. La secció local d'ERC es tornarà a reunir d'aquí dues setmanes per prendre una decisió en ferm sobre el futur del govern municipal. Aspa ha apuntat que en cas que el pacte es trenqués, governarien en minoria i buscarien acords puntuals amb d'altres formacions.ACN

 El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) ha iniciat la licitació de les obres de millora al llarg d'un quilòmetre de la carretera T-301 al seu pas pel nucli urbà de Tortosa (rambla de Felip Pedrell).
Els treballs comportaran la renovació del ferm de la travessera i la construcció d'una rotonda, amb l'objectiu millorar la fluïdesa i seguretat del trànsit. Les obres es liciten per un import d'1,1 MEUR amb la previsió que comencin el primer trimestre del 2008 i tinguin un termini d'execució de cinc mesos. D'altra banda, el DPTOP ha iniciat també la licitació de la millora de la C-12 en un tram de tres quilòmetres entre Móra la Nova i Garcia, per un valor de 966.000 euros. L'actuació comportarà la renovació del paviment de la via per tal de millorar les condicions de transitabilitat i seguretat viària.ACN

 La Mancomunitat de la Taula del Sénia, entitat de caràcter supramunicipal que agrupa 24 municipis de la zona fronterera entre Catalunya, país valencià i l'Aragó, ha aconseguit comprometre enguany de diferents administracions públiques superiors un total de 18.323.000 euros en ajuts a fons perdut, subvencions i crèdits tous per a ajuntaments i empreses de la zona. Aquestes partides, que en alguns dels casos s'estendran, per la seva periodificació plurianual fins al 2010, se centren en àmbits com l'arranjament de camins rurals, serveis assistencials, promoció econòmica de l'activitat industrial i tallers ocupacionals, principalment. De la xifra total compromesa, uns 2 MEUR corresponen únicament a ajuts directes o subvencions a fons perdut que es faran efectius durant aquest exercici del 2007. Segons el gerent de l'ens, Jaume Antich, el fet que la Mancomunitat sigui el primer ens de l'estat que agrupa i defensa interessos de municipis en tres comunitats diferents ha aconseguit captar l'atenció de l'administració estatal, especialment, a l'hora de concedir ajuts.ACN

 El projecte de llei de pressupostos aprovat pel Consell Executiu de la Generalitat per a 2008 i presentat en el Parlament de Catalunya aquesta setmana passada preveuen destinar 90 milions d’euros a les Terres de l’Ebre l’any vinent. El Baix Ebre rebrà 28,2 milions, la Terra Alta és la segona comarca amb més inversió, ja que sumarà 25,2 milions d’euros, la Ribera d’Ebre 21 i finalment el Montsià 15,5. La inversió més quantiosa de totes les previstes és per a la carretera de connexió amb l’Aragó a través de Batea, que rep 10 milions, els mateixos que les obres del regadiu Xerta-Sénia.
Destaquen també les inversions per a la construcció del Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (CENFIM) de la Sénia (amb més de quatre milions d'euros), i d'una residència per a la gent gran i centre de dia a Flix (més de cinc milions).
Pel que fa a departaments, les actuacions més importants al territori són per a Educació, Salut, Política Territorial i Agricultura. Cal tenir en compte, però, que la xifra de 90 milions no és la definitiva, ja que es podria veure modificada en el procés de tramitació i aprovació del document final, tal com va passar l'any anterior.L'EBRE

 La tercera edició de l´Aplec del Sénia es va cloure dissapte amb nombroses activitats.
Es pogué assistir a una xerrada sobre el paper de la ciutadania en la producció i en el consum energètic i a una altra sobre l´encaix dins de l’estat espanyol 300 anys després de perdre les institucions pròpies dels antics territoris de la Corona catalanoaragonesa. També es gaudi de bons menjars casolans, com botifarrada, i una fideuà. A més d´un correfoc a càrrec de Fotem-li Foc, el grup de diables d´Alcanar, i de la festa amb música de la comarca. El dinar d´ahir dissabte va estar acompanyat de la III Trobada d´entitats culturals i de l´actuació del cantautor valencià Pau Alabajos. Pepet i Marieta va ser el grup ´mediàtic´ que actuà el divendres a la nit a l´Aplec del Sénia, junt a un altre conjunt també d´Ulldecona, els Culs Cults. Completaren el cartell el grup Kampanilla, que ja va actuar de teloner al concert d´Obrint Pas per les festes d´octubre a Alcanar. La jove formació canareva toquen des de fa poc més d´un any, ja tenen sis temes propis i pensen treure una maqueta prompte. Són 4 components i defineixen la seua música com a punkrock.  La música de discoteca durant tota la tarda-nit anà a càrrec del discjoquei de Vinaròs, Tomàset, que ha punxat en diverses sales de festa de la comarca. A les xarrades del dissabte a la tarda hi intervingué Miquel Miralles (Joves Verds de Vinaròs) i Hèctor Lecha (Aplec del Sénia i Joves Verds de Vinaròs) que parlaren de la incidència del Projecte Castor sobre el territori ´senienc´. Després de l´actuació de Pau Alabajos i les dues xarrades, l´Aplec celebrà una manifestació unitària sota el lema ´Construïm la comarca del Sénia!´, que sortí dels Serveis Agraris fins a la plaça Lluís Companys d´Alcanar, on es llegí un manifest per tancar el 3r Aplec del Sénia REDACCIO

 El projecte cultural "Centenari de la Lira", presentat per la Societat Cultural la Lira Roquetense, de Roquetes, rebrà 7.000 euros dels 34ens Premis Caixa Sabadell, que es van lliurar dilluns al centre cultural Àtrium Viladecans.
En conjunt, la institució financerosocial va repartir 750.000 euros entre 121 projectes socials, culturals i acadèmics proposats per la societat civil catalana, valenciana i madrilenya a través d'aquests ajuts anuals que l'entitat atorga a persones i entitats del seu àmbit d'acció. Hi destaca la dotació per a les iniciatives socials, que creix un 43% fins als 500.000 euros.
REDACCIO

 Carme Vidal, diputada de Convergència i Unió al Parlament de Catalunya, ha lamentat que el tripartit hagi votat en contra d’una proposta de resolució de CiU que “demanava la restauració dels cellers de Gandesa i de Pinell de Brai”.
Més concretament, la moció instava a “procedir amb caràcter urgent a definir un projecte de restauració i d’usos dels cellers cooperatius de Gandesa i de Pinell de Brai d’acord amb els socis de la cooperativa, així com a assumir el cost de la seva restauració a través de l’1% cultural o d’algun altre pla d’inversió”. En el transcurs de la Comissió de Política Cultural del Parlament, Vidal ha destacat “la importància del conjunt de l’obra de l’arquitecte Cèsar Martinell”, coneguda com a “la catedral del vi”, en el cas de Pinell de Brai, i escollida “com una de les set meravelles de Catalunya, a través d’una iniciativa popular de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana”, en el cas de Gandesa.
REDACCIO

 EL CONSELL COMARCAL DEL MONTSIÀ OFEREIX UN CURS SOBRE COM PRESENTAR PROJECTES PER A SUBVENCIONS ADREÇAT A ENTITATS
El curs es durà a terme els dies 10 i 24 de novembre al Consell Comarcal.La Xarxa “Montsià Jove", integrada pels tècnics de joventut del Consell Comarcal i de tots els municipis del Montsià, ha organitzat un curs anomenat “Com presentar projectes per a subvencions” que està adreçat a entitats i que serà impartit per professorat del Departament de Gestió de l’Institut de Formació de la Fundació Pere Tarrés, una de les entitats més reconegudes en el camp de la formació associativa.

El curs es durà a terme els dissabtes, 10 i 24 de novembre, de 9 a 14 h, a la seu del Consell Comarcal a Amposta, i compta amb el suport de la Secretaria de Joventut de la Generalitat.Els objectius bàsics del curs són els de fer comprendre la importància de conèixer bé què ofereix i quins avantatges té allò que s’ofereix des de les entitats, i el d’aprendre a donar a conèixer el projecte de cada associació d’una forma eficient davant de l’administració.

 La inscripció a aquest curs, que és gratuït, encara és oberta i es pot formalitzar als punts d’informació juvenil (PIJ) de la Xarxa “Montsià Jove.- REDACCIO

 Santa Bàrbara serà el poble homenatjat aquest 2007 a Fira Amposta.
En el marc de la 49ena edició de la Fira de Mostres d’Amposta que se celebrarà del 5 al 9 de desembre a la veïna població d’Amposta (Montsià), l’Ajuntament de Santa Bàrbara i el Consell Comarcal del Montsià ja han començat a preparar els actes d’homenatge a Santa Bàrbara, el poble de la comarca del Montsià escollit enguany per donar a conèixer i descobrir.

 Des de l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’està treballant amb la preparació de l’esdeveniment que concentrarà els seus actes més representatius el dia 6 de Desembre. Hi ha prevista una exposició i una mostra dels actius més importants de la població: gastronomia, història, museus, etc. en un macro-estand que es mantindrà durant tota la durada de la fira; també s’estan preparant actuacions i altres activitats amb l’objectiu que els visitants a Fira Amposta descobreixin i valorin el nostre poble i els seus actius culturals, socials, esportius i econòmics. Judit Lleixà, regidora de Fires i Jordi Boronat, alcalde de Santa Bàrbara valoraven i reforçaven la iniciativa que any darrera any es porta a terme des del Consell Comarcal i emplaçaven al Consell a seguir i donar continuïtat a aquesta important iniciativa que ens apropa i aglutina als diversos pobles del Montsià.REDACCIO

 El Consell Comarcal facilita el transport adaptat a les famílies que tenen fills amb necessitats educatives especials
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Andreu Martí, i la presidenta de l’Associació de Suport i Intervenció Familiar de les Terres de l’Ebre (ASIFTE), Margarita Giménez, han signat un conveni de col·laboració per facilitar el transport adaptat a les famílies que tenen fills amb necessitats educatives especials.Segons estableix el conveni signat, el Consell Comarcal del Baix Ebre posa a disposició de les famílies d’ASIFTE el vehicle de transport adaptat amb xofer, propietat de l’ens comarcal. A més, el conveni també inclou que la realització d’aquest servei de transport no suposarà cap cost addicional per a les famílies; que  les despeses aniran a càrrec del Consell, i que, per tal d’optimitzar els recursos existents, el monitor d’acompanyament serà cedit per la cooperativa Verge de la Cinta de Tortosa.  Per la seva part, la institució comarcal també es compromet a disposar d’una pòlissa de Responsabilitat Civil per tal de garantir les responsabilitats que puguin derivar-se d’aquest servei.REDACCIO

 L’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre (BITXAC), conjuntament amb el Museu Comarcal del Montsià i els parcs naturals del Delta de l’Ebre i els Ports,  organitzen les III Jornades micològiques de les Terres de l’Ebre.
Aquestes jornades es composen de dos parts. La primera part de l’activitat es va realitzar a l’Ecomuseu del Parc Natural del Delta de l’Ebre, els dies 12, 13 i 14 d’octubre i va consistir en una sortida de camp per buscar bolets  i una exposició on, en total, es van determinar i exposar 118 espècies diferents de bolets. També es va realitzar una conferència a càrrec de Manolo Arrufat i Adrià Grau (experts boletaires i membres de Bitxac).

 La segona part de l’activitat tindrà lloc a la seu del Museu del Montsià, i constarà d’una sortida a recollir boleta que es realitzarà el dia 2 de novembre i una exposició on s’exposaran els bolets recollits i que  i es podrà visitar del 3 a l’11 de novembre. Dins de les activitats previstes destaca la conferència que es realitzarà el dissabte dia 3 de novembre a les 19:00 h. a la sala d’actes del Museu del Montsià i que sota el títol “Els bolets tòxics de les Terres de l’Ebre”impartirà el Dr. Jaume Llistosella de la Universitat de Barcelona. En aquesta segona exposició es preveu exposar un nombre d’espècies molt superior a les trobades en la primera mostra de l’activitat i superar el nombre de 132 espècies trobades i determinades aconseguit en l’edició de 2006 de les jornades.REDACCIO

 

 L’Ajuntament d’Alcanar aprova les ordenances fiscals per al 2008.Es reduirà la contribució rústica i s’aplicaran bonificacions a les famílies nombroses en rebut de la contribució urbana
En el ple municipal, celebrat el passat 25 d’octubre, es van tractar entre altres punts l’aprovació de les ordenances fiscals per al 2008. Entre les modificacions més destacades cal assenyalar una bonificació de l’impost sobre béns immobles de naturalesa urbana per a les famílies nombroses (de 3 i 4 fills) del 30% aplicable només a la seua residència habitual. Per a les famílies de categoria especial ( amb cinc fills o més) aquesta rebaixa serà del 50%. Un altre impost que es rebaixa és el de la contribució rústica que passa del 0’5 de coeficient al 0’3.D’altra banda, l’increment de la taxa de residus urbans respecte enguany només serà d’un 3’5 %, un increment que l’alcalde considera insignificant tenint en compte l’increment d’aquesta taxa en altres municipis veïns de fins un 20%. L’excempció en aquest reduït increment serà la fàbrica de ciment, a la qual també s’aplicarà un impost de béns immobles (IBI) especial pel port de la Martinenca, que s’ha calculat en 23.000 euros. Així mateix, i com a novetat, també s’ha previst una bonificació de fins al 100% de la quota per als vehicles històrics o que tinguin una antiguitat mínima de 25 anys. El consistori també ha aprovat una quota tributària per als pàrquigs, així com per a la retirada i custodia de vehicles de la via pública i pel subministrament d’aigua a la urbanització Serramar.
REDACCIO

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs