Proposta de sistema ferroviari de rodalies del Camp de Tarragona-Penedès-Terres de l'Ebre
11 Oct 2006La xarxa ferroviaria del Camp de Tarragona té un gran potencial, dissenyat i en funcionament des de fa molts decenis, i que no s'ha sapigut gestionar per a potenciar la movilitat i el creixement de les nostres comarques.
Ara, però, el Camp de Tarragona està en un moment idoni per a pensar en una aposta ferroviaria de futur, amb una inversió que es podria considerar mínima, doncs la major part de les infraestructures ferroviaries ja existeixen, i algunes d'elles fins i tot poden estar en procés de desús injustificat.
Per aixó cal demanar que es traspassi tota la xarxa ferroviaria de la Demarcació a la Generalitat. Però segurament aquest pas no es podrà dur a terme fins que es consolidin les inversions necessàries per posar en funcionament els dos nous eixos ferroviaris de llarg recorregut que un es posarà en marxa parcialment aviat, i l'altre està adormit en algun prestatge d'algun ministeria. Aquestes infraestructures que segurament continuarà gestionant l'Estat Espanyol, però que alliberaran dels trens de llarg recorregut la nostra xarxa ferroviaria són la línia del AVE Madrid-Sarragossa-Barcelona-França, i el Corredor del Mediterrani.
Sembla una contradicció, però per tal de potenciar el sistema de rodalies i regionals del Camp, cal alliberar la xarxa ferroviaria actual dels trens de llarg recorregut encarregats del transport de persones i mercaderies, i aquestes dues infraestructures passen a ser bàsiques per a dur a terme aquest pla.
Un cop tinguem en marxa l'AVE Madrid-Barcelona i el Corredor del Mediterrani, que connectaran a Perafort, ja podem dissenyar el que pot ser el nou sistema de Rodalies del Camp de Tarragona-Penedès-Terres de l'Ebre.
I perquè el nou sistema de Rodalies del Camp de Tarragona-Penedès-Terres de l'Ebre? Doncs perque per a que sigui veritablement un sistema útil, cal que la xarxa de rodalies permeti la mobilitat entre aquestes esperem que tres futures vegueries catalanes (el Penedès està en perill de sucumbir dins la gran vegueria de la Barcelona Metropolitana, cosa que no interessa gens ni mica ni als penedesencs ni a les nostres comarques).
Es tracta de tres arees que poden funcionar independentment, pel que fa a les seves sinergies, però alhora cal que sumin esforços per incrementar el seu potencial humà i econòmic. I encara més si volem funcionar de la forma més independent possible de la gran àrea metropolitana barcelonina, que ens expolia de molts dels valors que es generen a les nostres comarques, tant valors humans com econòmics.
Un cop alliberada la xarxa ferroviaria dels trens de llarg recorregut, aquesta pot ser traspassada a la Generalitat, per tal de que els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya passin a gestionar la xarxa, actualment en mans d'una RENFE que té els seus interessos econòmics fixats en altres àrees geogràfiques, i que menysprea i maltracta els seus usuaris a la nostra demarcació.
Tenim un nucli central, format per la capitalitat bipolar de Reus i Tarragona. Diguem que totes les linies de rodalies han de passar per aquesta àrea. Només hi hauria una possibilitat de crear una linia que no passes per aquest nucli central, que seria una linia que passes per la zona de Valls i anès a parar al Penedès-Garraf, però segurament amb les solucions que aqui es donen, doncs seria descartada per poca rendibilitat.
Aqui cal fer la única modificació necessària per a modificar una linia fèrria. La línia de la Costa, al sortir de Port Aventura, en comptes d'adreçar-se directament a Tarragona, hauria d'adreçar-se a Vila-seca.
Així doncs, tindriem els dos nusos de primer grau de línies ferroviàries, on convergirien diverses linies. Aquests dos nusos ferroviaris serien el ja existent de Sant Vicenç de Calders, i el nou nus de Vila-seca. A aquests dos nusos hi hauriem de sumar dos nusos secundaris, que serien el de Picamoixons i el de Reus-Passeig Mata (actual estació de Renfe de Reus). Aquests quatre nusos haurien de fer les funcions de grans intercanviadors entre les diferents linies de rodalies.
Ja tenim els nussos ferroviaris. Ara hem d'identificar les capçaleres de linia. Veient la xarxa ferroviària actual, sembla ben clar quins són els extrems. Tenim per a la línia de la Costa Sud a L'Aldea-Amposta i Tortosa, com a possibles caps de línia. En el cas de l'Aldea-Amposta es podria allargar la linia fins a Vinaròs, però suposo que si els trens són gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat, aquest punt pot ser problemàtic, igual que el de tenir present a Casp com a capçalera de la linia interior de les Terres de l'Ebre, on la capçalera de referència seria Móra la Nova. Una tercera capçelera seria Montblanc, extensible fins a la mateixa ciutat de Lleida. Les quarta i cinquena capceleres de línia serien Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Hi ha dues estacions més que podrien fer de capçaleres intermitges de linies, i penso que aquestes estacions haurien de ser Cambrils i Sant Vicenç de Calders.
Tenint definits els nusos ferroviaris i les capçaleres de línia. Ara ja es podria fer un esbós de les possibles línies de rodalies, per tal d'estudiar el seu finançament, el seu ús social i la seva rendibilitat.
Crec que hi hauria una línia 0, o línia circular del Camp, que hauria de passar en els dos sentits de circulació. Aquesta linia uniria les actuals estacions de Tarragona, Vila-seca, Reus, Picamoixons, Valls, Sant Vicenç de Calders i Torredembarra, i hauria de ser la que oferís una millor freqüència horària, doncs segurament seria la més utilitzada, i amb un sistema de transbordaments entre linies ben gestionat, fins i tot podria escurçar el trajecte de la resta de línies, i millorar de retruc la seva freqüència.
La línia 1 o Linia de la Costa podria ser una linia amb origen a Vilanova i la Geltrú, passant per Sant Vicenç de Calders, Torredembarra, Tarragona, Vila-Seca, Salou i Cambrils. Podria morir a Cambrils, o continuar fins a L'Aldea-Amposta i Tortosa.
La línia 1-B seria una variant de la línia 1, on a partir de Vila-seca, el trajecte continua fins a Reus, en compte d'anar per la costa. Resumint, línia Vilanova-Reus.
La línia 2 o Línia Interior podria ser una línia amb origen a Vilafranca del Penedès, passant per Sant Vicenç de Calders, Torredembarra, Tarragona, Vila-seca, Reus, Marçà-Falset i Móra la Nova.
La línia 2-B seria una variant de la línia 2, on a l'alçada de Vila-seca, en comptes d'anar cap a l'interior, continuaria fins a Salou i Cambrils.
La línia 3 o Línia Diagonal seria una línia que naixeria a Lleida o Montblanc, i passaria per Picamoixons, Valls i Sant Vicenç de Calders, fins a Vilanova i la Geltrú.
La línia 3-B seria una variant de la Línia Diagonal, que des de Picamoixons, pasaria per Reus, Vila-Seca i Tarragona.
Bé, això és només una proposta. En un altre article detallaré, en funció d'aquestes línies, les noves estacions ferroviàries que s'haurien de crear, per tal de donar un veritable caire de servei ferroviari de rodalies i metropolità al nou sistema de Rodalies del Camp de Tarragona.