Setimig, skà del Baix Camp

5 Oct 2006

SETIMIG - El Manel

Des del Camp de Tarragona ens arriba el primer disc dels Setimig, formació nascuda fa tres anys arran de l'amistat i l'afinitat musical d'un grup de deu companys de Reus i rodalies. Aquest treball, que porta títol homònim, es la segona gravació de la banda després de la seva primera maqueta Comencem de zero.

Els Setimig beuen de la tradició clàssica del ska fet a casa nostra i donen un toc melòdic a les cançons que fan que a la primera escoltada et facis una idea del que pot oferir aquest grup. Aquest fet es nota en què les seves influències directes vinguin des de la música jamaicana -The Skatalites, Desmond Decker o Laurel Atkien- fins als clàssics del rock català fan que els vents comparteixin protagonisme amb ritmes més pop rock.

Hi ha força cançons a destacar d'aquest treball, la primera d'elles, "Immunitat adquirida" un tema que recorda molt als Dr Calypso, amb una tornada que costa fer desaparèixer del cap una vegada la tens a dins. El compromís polític també es pot trobar a Setimig, sobretot a "Hipocresia d'Estat" on és denuncia el tractament que reben alguns dels moviments populars d'alliberament. "Tu també" compta amb una lletra de denuncia on s'anima al jovent a protestar i organitzar-se contra l'status quo imperant. La col·laboració de Rodrigo de Pirat's i At Versaris li dóna el toc reagga a aquesta pista. A "Necessitem gent" els reusencs també carreguen contra la manipulació dels mitjans de comunicació.

Les veus corren a càrrec de Roser, que lluny de l'estil d'altres grups de ska amb vocalista femenina (l'exemple d'Skaparràpid) endolceix molt la veu i li dóna un toc molt original al grup, aquesta afinació queda molt palesa a "I quan" o a "Els diumenges sóc Déu", el tema que tanca el disc. El moment més a pop del debut dels Setimig el trobem a "Sense cap raó", una cançó molt melòdica que narra el desencís després d'una relació sentimental frustrada.


És un primer treball prou prometedor que haurà de ser reafirmat a sobre els escenaris. El grup ja ha actuat amb bandes del nivell dels Bad Manners, Potato o Els Pets i ha participat de concerts multitudinaris com al Rebrot o a les passades Festes Populars de Gràcia, on compartiren escenari amb Pirat's Sound Sistema i els vallesans Rauxa.
De moment, el material gravat ens aporta un grup a tenir en comte dins el panorama ska català. Aquest, sembla que revitalitza amb la tornada dels gironins Deskarats, l'aparició dels High Times o dels mateixos Setimig. (www.myspace.com/setimig)


Jordi Garrigós, Barcelonawww.laccent.info

(informació obtinguda del fòrum de Racó Català.)