Des de Bòsnia i Hercegovina, nou single del grup Dubioza Kolektiv:

29 Abr 2006

Feia dies que no em passava pel portal Sarajevo-X, i m'acabo d'enterar que han assignat a Barcelona la celebració del Campionat d'Europa d'Atletisme del 2010, segons la decisió de l'Associació Europea d'Atletisme a Goteborg...

... Bé, però per una altra banda, m'ha servit la visita per saber que el cantant macedoni amb més renom a la zona, Toše Proeski, actuarà al centre comercial Skenderija el proper 12 de maig a les 8 del vespre, ja sabeu, si voleu anar al seu concert, ja m'ho explicareu, jo em quedo amb les ganes. Abans del concert, podeu passar per la cafetería Dalí, amb la terrassa amb vistes al riu Miljačka i al centre de la ciutat... si no l'han tancat des del 1997, que és quan jo vaig estar prenent un café .-)

Si voleu, a la plana de Sarajevo-X, també podeu votar qui creieu que guanyarà la Copa d'Europa a París, si el Barça o l'Arsenal... per ara els resultats de l'enquesta poden posar-nos força cofois...Només cal que clikeu l'opció Rezultati.

Però anem a per feina... El que vull que escolteu és el nou single del grup bosnià Dubioza Kolektiv, un dels meus grups preferits de la Federació. La cançó d'aquest single, "Wasted time", sembla una evolució musical de les seves cançons anteriors, seguint dins de l'àmbit de la música alternativa, cap a una música més internacional, amb certs aires de músiques del món, new age que influeixen fortament el tipus de música que originalment toca aquest grup bosnià... Aquest és l'enllaç per als que volgeu escoltar "Wasted time" dels Dubioza Kolektiv.

I per als que volgeu conèixer millor els Dubioza Kolektiv, aquest és l'enllaç a la seva web oficial: Dubioza Kolektiv.

Aquí teniu un parell d'enllaços per poder baixar-vos dues de les cançons del seu primer disc:

"Be highirly"

"Bring the system down"

 (Segueix)


 

Fent boca... el CATALÀ a Eurovisió per tercer any consecutiu!

29 Abr 2006

Bé, ja falta menys d'un mes per tornar a sentir, el 18 de maig, per tercer cop, una cançó en català a Eurovisió. I com no, ho torna a fer, un altre cop, de la mà del Principat d'Andorra.

Per a fer una mica d'història, pujar una mica l'adrenalina o bé per nostàlgia o simple passar el temps, aquí tenim els videos de les tres participacions d'Andorra a Eurovisió, les dues que ja han fet història, i la tercera, que serà la que ens trobarem a Atenes el proper dijous 18 de maig.

La primera participant per Andorra a Eurovisió va ser la Marta Roure. Escollida per representar el principat d'Andorra a través del programa "12 punts", la Marta ens va portar un tema composat i escrit pel cantant i compositor català Jofre Bardají (component del grup desaparegut Glaucs), el segurament que molts ja coneixereu "Jugarem a estimar-nos". Una bonica cançó per fer sentir per primer cop el català a Eurovisió. Aquí tenim el video de la seva actuació (els primers 20 segons són de la promo del país amfitrió del festival d'Eurovisió 2004, Turquia, així que una mica de paciència que després ve l'actuació de la Marta Roure)

El 2005 ens vam treslladar de l'oriental Istambul a la freda ciutat ucraniana de Kyiv. Allà el català va tornar a sonar un altre cop a la semifinal d'Eurovisió amb la veu de l'holandesa resident al nucli de l'Aldosa, a Andorra, Marian van de Wal. Va interpretar una cançó potent i profunda, molt diferent a la de l'any anterior. Va ser "La Mirada Interior", i el seu compositor i lletrista el basc Rafael Artesero, que va comptar amb l'ajut de dos eurofans catalans per traduïr la lletra al català, doncs la lletra original va ser escrita en castellà. La Marian va ser escollida pel públic i el jurat, igual que l'any anterior la Marta, desvancant per segon cop consecutiu les cantants Mar Capdevila i Ishtar Ruiz, que aquest cop es van presentar per separat a la preselecció andorrana, mentre que van competir amb la Marta Roure com a duo amb el nom de "Bis a Bis"

Aquest any Andorra envia per primer cop una cantant i una cançó seleccionades de forma interna, sense la intervenció del públic. L'afortunada per representar Andorra a Eurovisió 2006 a Atenes és una asturiana que no fa dos anys que es va traslladar del Principat d'Astúries al Principat d'Andorra... El canvi de principat l'ha fet sortir a la llum pública. Es tracta de Jennifer, que ens cantarà el tema composat pel basc Rafael Artesero i escrit per l'andorrà Joan Antoni Rechi "Sense tú".


 

Croàcia a Eurovisió 2006 o la ironia balcànica...

29 Abr 2006

Croàcia havia de participar a la semifinal del 18 de maig a Atenes, al quedar a les portes de les deu posicions que donen pas a la final... Però problemes polítics entre les dues televisions públiques de les dues repúbliques que formen la Federació de Sèrbia i Montenegro han fet que Sèrbia i Montenegro finalment no actui durant la final del dia 20 de maig, com inicialment li pertocava, i no es presenti enguany al Festival d'Eurovisió...

... I aixó ha obert les portes a la participació directa a la final d'Eurovisió del dia 20 de maig a Croàcia...

I porta una cançó gens eurovisiva, basada en el folclore balcànic, i més en concret en la vessant irònica que pot prendre la música popular balcànica, envers l'altra gran eix de la música popular dels Balcans de base nostàlgica, representada enguany per la cançó de Bòsnia i Hercegovina amb Hari Mata Hari i la seva balada "Lejla".

Croàcia ens porta tota una dona, Severina (nom artístic de Severina Vučković), cantant el tema "Moja štikla" ("El meu taló alt" o "El meu tacó", com preferiu)... Aquí va el vídeo:

 (Segueix)


 

Algú s'en recorda de les Baccara?

29 Abr 2006

Doncs la veritat és que estic molt peix, jo també :-)... Però he trobat aquesta petita "perla" (o curiosité) que ens recorda que el duo encara està (o fa poc estava) viu... Aquí teniu el video de la seva participació al Melodiefestivalen suec durant l'any 2004.

El Melodiefestivalen és el conjunt de gales musicals televisades que cada any la televisió sueca celebra per escollir els representants de Suècia al Festival d'Eurovisió.

Per cert, el títol de la cançó és "Soy tu Venus"...