17.02.06

Del Francolí al Balcó del Mediterrani.

Publicat a General | 08:16

Reus, 16/02/2006

José Maria Sabaté Pena

Lo meu BLOC.

Del Francolí al Balcó del Mediterrani.

Acabo de llegir que a Tarragona es projecta fer passar les vies del tren per sota del riu Francolí.

També que “El Ayuntamiento concede permiso para ampliar el ‘rack’ de Repsol YPF ello conlleva que Repsol presente un aval bancario de 20.000 euros, para garantizar la recuperación de la hierba junto al rio Francolí, que se verá afectada por la contrucción del ‘rack’.”

Les tuberies tindran una llargada de entre 10,6 i 13,6 quilometres, des de el punt de descarrega del moll fins a la refineria de La Pobla de Mafumet y Constantí.

Tots dos projectes trasbalsaran el riu, i els ciutadans el que voldríem, es tenir un riu de debò, que es pogués veure tot el llit del riu ple d’aigua, navegable esportivament amb barques i piragües.

Les possibilitats de realitzar-ho hi son:

Es tracta d’ aprofundir la desembocadura i el llit del riu, per que el aigua del mar entri terra endins, construír una estació de bombeig d’aigua del mar i una tuberia soterrada pel mateix llit del riu que puges el cabdal necessari fins el punt mes aconsellable; la longitud de la tuberia no seria cap problema, si la comparem amb la llargada de les tuberies del ‘rack’.

La energia necessària per bombejar l’aigua es podria generar mitjançant aerogeneradors, muntats a la zona del port mes ventosa, però no serien gaires ja que el consum es directament proporcional a la altura i capdal del aigua que hauria de elevar.

Quant el riu tingués cabdal propi es podria disminuír el bombeig, mantenint el necessari per tenir sempre l’aigua neta..

Tot el que escric des de Reus no te res a veure amb la Co-Capitalitat, es que no voldria que Tarragona es quedi sense Riu, com Reus es va quedar sense Canal.

Fins prompte.