24.01.06

Espais per les festes més catalanes

Publicat a Cultura | 15:43

Si es vol estar al dia de tot el conjunt de festes i tradicions catalanes, podem consultar algunes webs que aglutinen bona part d'aquesta informació. És el cas de www.festes.org o de www.firesifestes.com. Totes dues pàgines tenen continguts similars, si bé la primera, fa un seguiment més professional de tots els actes que esdevenen arreu del territori. Tanmateix, l'espai de firesifestes.com convida molt més a participar-hi. I és que en ambdós casos es pretén aconseguir la col·laboració dels internautes festers.

D'aquesta manera, s'obtenen moltes fotografies d'aficionats alhora que les seves valoracions. La importància d'aquest fet és sempre relativa a la qualitat dels comentaris i de les fotografies, però, en general, es tracta d'aportacions que reforcen l'interès per la celebració a la que es refereixen.

Moments de la Festa de la Calçotada Popular de Valls.

Estem davant d'uns espais que serveixen per documentar-nos sobre costums que, moltes vegades, succeeixen ben a prop de casa nostra sense que ningú ens els sàpiga explicar. Això pot generar desconcert, curiositat o indiferència, però tenint en compte la seva periodicitat, paga la pena fer una petita aproximació personal a les tradicions del nostre entorn més immediat.

En aquesta mateixa línia, les pàgines que he descrit també recolzen els continguts a través de propostes bibliogràfiques, documents audiovisuals i arxius digitals. A més, també ens trobem amb altres dades de tarannà més acadèmic, dedicades tant a l'estudi de les celebracions populars, com a la seva recuperació i preservació, alhora que en divulguen els continguts.

Moments de la Festa de la Calçotada Popular de Valls.

S'ha de reconèixer, doncs, la tasca que realitzen aquests mitjans, així com l'oportunitat que ofereixen, a qui ho vulgui, d'implicar-se en el projecte d'investigació i interpretació etnogràfica que estan desenvolupant.

Cal destacar, en aquest sentit, la pàgina www.festiva.org que treballa més la vessant d'estudi que la resta, alhora que procura recollir tota mena d'informacions que puguin ajudar a la comprensió i assumpció dels actes dins d'un calendari, més o menys, consolidat.

Amb tot, és justament a l'hora d'estructurar un calendari, on no s'acaben de definir les dates en què succeeix el costumari català, per bé que sí que hi trobem les principals cites de l'any.

També seria bo que es separés qualsevol voluntat de vinculació amb els patronatges turístics, en favor de les diferents xarxes culturals que configuren la població (ja sigui a nivell privat o públic). Sempre amb l'ànim de fer prevaldre la tradició i el costum entre la gent que en forma part, i que, en definitiva, acaba sent imprescindible per a la pervivència de la festa.

Per sort, cada vegada comptem amb més recursos vetllant pel nostre folklore. Així que només ens queda ser responsables del llegat que rebem.

Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Google
  • Netvibes