PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Ajuntament i promotor fixen la restauració de ca l'Ardiaca per fer-hi un hotel de luxe

 

 

 
Edifici gòtic de Ca l'Ardiaca, al pla de la Seu de Tarragona, que serà reconvertit en un hotel de cinc estrelles. Foto: J. FERNÀNDEZ.


Les restes romanes que hi ha al subsòl del palau gòtic del Pla de la Seu s'integraran en el futur edifici

No es concreten terminis ni costos, però l'Ajuntament de Tarragona i l'empresa Desarrollos Arbe ja han signat el conveni urbanístic que permetrà fer una rehabilitació integral de la Casa de l'Ardiaca, al Pla de la Seu de Tarragona, per reconvertir-la en un hotel de cinc estrelles. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va qualificar la signatura d'ahir d'«històrica», ja que permetrà «recuperar i posar en valor per a la ciutat aquest palau gòtic únic a Catalunya». Al subsòl de la Casa de l'Ardiaca o antiga rectoria de la catedral de Tarragona també s'hi han localitzat diverses restes romanes, que s'integraran en el futur equipament hoteler.

La Casa de l'Ardiaca és un dels edificis més característics de la Part Alta de la ciutat que inclou, a l'interior, traces històriques des d'època romana fins a la reconstrucció del segle XIX, motivada per la destrossa soferta per la marxa de l'exèrcit francès el 1812. L'edifici actual correspon a un palau gòtic dels segles XIII i XIV, amb un pati central interior porticat.

Quan esdevingui un hotel de cinc estrelles, no només hi destacarà la riquesa patrimonial de la casa en si, sinó que també s'hi integraran i es posaran a disposició de les visites públiques les restes arqueològiques que s'han detectat, a través de tècniques de georadar, al subsòl. El conveni que ahir van signar l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, i el representant de l'empresa Desarrollos Arbe SL, Francisco Artal, recull que «les estructures arqueològiques més rellevants que es descobreixin en el subsòl hauran de tenir accés al públic», segons l'alcalde. De moment, en les prospeccions que s'hi han dut a terme s'han localitzat restes d'una gran escalinata i d'un mur d'època romana, d'uns dos metres de gruix, que enllaçaria el fòrum provincial amb el recinte de culte de Tàrraco.

Per la «complexitat» de rehabilitar i reconvertir en un hotel un edifici de gran riquesa patrimonial com la Casa de l'Ardiaca, els responsables del projecte no volen aventurar-se a donar terminis d'execució ni tampoc el cost de les obres. «Ara està fet l'avantprojecte però encara s'ha d'elaborar l'estudi de costos econòmics i fer el projecte bàsic d'execució», segons Artal.

L'arquitecte responsable del projecte, Joan Albert Adell, va indicar que «la Casa de l'Ardiaca es recuperarà respectant al cent per cent les estructures existents i respectant també el volum edificat que tenia al segle XIV».

Amb la rehabilitació d'aquest edifici s'aconseguirà «entrellaçar l'interès públic dins d'una actuació privada i així solucionar el dèficit d'allotjament hoteler al municipi; en conseqüència, es produirà un increment de l'oferta d'allotjament turístic d'alt nivell a la ciutat de Tarragona, així com un important impuls al sector de serveis a la Part Alta», segons detalla el conveni.

Tindrà 33 habitacions

L'hotel tindrà 33 habitacions (quatre de les quals són suites), repartides en quatre plantes. La suite més gran, d'uns 70 metres quadrats, serà la que tindrà el finestral que dóna al Pla de la Seu, que és «l'única finestra gòtica de tres columnes que hi ha a tot Catalunya», segons Adell.

El promotor, Francisco Artal, que ahir va destacar la importància de situar una instal·lació hotelera d'alt nivell en un emplaçament de tipus històric, va explicar que un cop s'hagin enllestit els tràmits, es farà una selecció per adjudicar la gestió a una cadena hotelera. L'hotel, que tindrà restaurant, també garantirà places de pàrquing, «bé al pàrquing convencional de Jaume I o bé en un solar municipal pròxim a ca l'Ardiaca», segons Ballesteros.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/62282-ajuntament-i-

promotor-fixen-la-restauracio-de-ca-lardiaca-per-fer-hi-un-hotel-de-luxe.html


Powered by LifeType