TARRACO - Descobreixen a Tarragona més trams del camí romà de la Fonteta
L'empresa Codex excavarà fins al final del setembre en aquest solar del carrer Eivissa
Les excavacions que està duent a terme l'empresa Codex al carrer Eivissa de Tarragona han posat al descobert nous trams de l'antiga via romana del camí de la Fonteta, una de les vies importants de la ciutat en època romana, i que es va petrificar en època medieval. L'excavació en aquest solar del carrer Eivissa és un dels quatre projectes de patrimoni inclosos en el en el Fons d'Inversió Local (FIL) i el seu pressupost és de 230.000 euros. Els altres tres projectes són la millora dels accessos a l'arena de l'amfiteatre, la restauració de la porta del Socors de la Muralla, i l'enderroc de dos coberts i una tanca de la Tabacalera.
L'excavació es duu a terme en l'estret solar que es troba entre la Casa del Mar i el pàrquing Francesc Bastos. Es tracta d'un espai qualificat com a zona verda i, segons l'arqueòloga municipal de Tarragona, Imma Teixell, la zona es considera «reserva arqueològica» per l'abundant material romà que hi ha aparegut en els darrers anys. Ara, l'empresa Codex hi duu a terme una excavació en profunditat, que s'allargarà fins al final del mes de setembre. En funció de les restes que apareguin en aquesta nova campanya es decidirà la configuració del parc arqueològic, segons Teixell.
Tot i que els arqueòlegs treballen encara en nivells de poca profunditat, ja han començat a aparèixer les primeres restes. Són murs romans, probablement d'època tardana –«dels segles V i VI, aproximadament», segons Teixell– i també restes de la via romana del camí de la Fonteta.
Es tracta d'una de les vies principals de la ciutat en època romana, que, segons l'arqueòloga territorial, comunicaria el fòrum de la Colònia amb la necròpolis. El camí transcorre per l'actual carrer Eivissa.
En aquesta zona de la perifèria urbana de Tàrraco s'hi va desenvolupar en època romana una activitat funerària important, de la qual en són exemple les nombroses estructures relacionades amb monuments funeraris que s'han localitzat en els darrers anys en aquesta zona de la ciutat.
Els treballs arqueològics actuals, que compten amb un pressupost de 230.000 euros, és un dels quatre projectes de patrimoni inclosos en el Fons d'Inversió Local (FIL). Els altres tres projectes són els que corresponen a l'arranjament i millora dels accessos a l'arena de l'amfiteatre romà i la restauració de la porta del Socors de la Muralla, situada al peu de la torre de Minerva, que es museïtzarà per explicar els sistemes defensius de l'antiguitat. El quart projecte és l'enderroc de dos coberts i la tanca que hi ha darrere la Tabacalera. La inversió total és de més de 800 mil euros.