PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - Descobreixen a Tarragona més trams del camí romà de la Fonteta

 

 

 

 
Solar del carrer Eivissa que excaven els arqueòlegs de Codex. Foto: MARTA MARTÍNEZ.


L'empresa Codex excavarà fins al final del setembre en aquest solar del carrer Eivissa

20/07/09 02:00 - Tarragona - CARINA FILELLA

Les excavacions que està duent a terme l'empresa Codex al carrer Eivissa de Tarragona han posat al descobert nous trams de l'antiga via romana del camí de la Fonteta, una de les vies importants de la ciutat en època romana, i que es va petrificar en època medieval. L'excavació en aquest solar del carrer Eivissa és un dels quatre projectes de patrimoni inclosos en el en el Fons d'Inversió Local (FIL) i el seu pressupost és de 230.000 euros. Els altres tres projectes són la millora dels accessos a l'arena de l'amfiteatre, la restauració de la porta del Socors de la Muralla, i l'enderroc de dos coberts i una tanca de la Tabacalera.

L'excavació es duu a terme en l'estret solar que es troba entre la Casa del Mar i el pàrquing Francesc Bastos. Es tracta d'un espai qualificat com a zona verda i, segons l'arqueòloga municipal de Tarragona, Imma Teixell, la zona es considera «reserva arqueològica» per l'abundant material romà que hi ha aparegut en els darrers anys. Ara, l'empresa Codex hi duu a terme una excavació en profunditat, que s'allargarà fins al final del mes de setembre. En funció de les restes que apareguin en aquesta nova campanya es decidirà la configuració del parc arqueològic, segons Teixell.

Tot i que els arqueòlegs treballen encara en nivells de poca profunditat, ja han començat a aparèixer les primeres restes. Són murs romans, probablement d'època tardana –«dels segles V i VI, aproximadament», segons Teixell– i també restes de la via romana del camí de la Fonteta.

Es tracta d'una de les vies principals de la ciutat en època romana, que, segons l'arqueòloga territorial, comunicaria el fòrum de la Colònia amb la necròpolis. El camí transcorre per l'actual carrer Eivissa.

En aquesta zona de la perifèria urbana de Tàrraco s'hi va desenvolupar en època romana una activitat funerària important, de la qual en són exemple les nombroses estructures relacionades amb monuments funeraris que s'han localitzat en els darrers anys en aquesta zona de la ciutat.

Els treballs arqueològics actuals, que compten amb un pressupost de 230.000 euros, és un dels quatre projectes de patrimoni inclosos en el Fons d'Inversió Local (FIL). Els altres tres projectes són els que corresponen a l'arranjament i millora dels accessos a l'arena de l'amfiteatre romà i la restauració de la porta del Socors de la Muralla, situada al peu de la torre de Minerva, que es museïtzarà per explicar els sistemes defensius de l'antiguitat. El quart projecte és l'enderroc de dos coberts i la tanca que hi ha darrere la Tabacalera. La inversió total és de més de 800 mil euros.

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/62449-
descobreixen-a-tarragona-mes-trams-del-cami-roma-de-la-fonteta.html

 



China recuperará el tesoro del histórico barco "Nanhai 1"

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:26

 

El barco " Nanhai 1" fue rescatado del fondo marino en el 2007

 

Pekín (Peru.com).- (EFE).- Los arqueólogos chinos tienen luz verde de las autoridades para recuperar los tesoros del navío "Nanhai 1", hundido hace 800 años y cuyo descubrimiento se considera una prueba de la existencia de la "Ruta de la Seda Marítima".
 
La agencia de noticias china Xinhua informó este lunes de que los arqueólogos esperan encontrar excepcionales tesoros en las cabinas del barco, que fue extraído del fondo marino en 2007 y se encuentra sumergido desde entonces en una piscina especial del Museo de la Ruta de la Seda Marina de Yangjiang, en Cantón (sur del país).
 
La Administración Estatal de Patrimonio Cultural dio su visto bueno en mayo, a petición del gobierno de Yangjiang, para explorar el interior del "Nanhai 1", considerado el navío chino más antiguo y de mayor calado hundido en las costas chinas.
 
Hasta ahora los investigadores habían recuperado del fondo marino más de 4.000 objetos de este barco de la dinastía Song (960-1279), fabricados en oro, plata y porcelana, además de 6.000 monedas de cobre, según explicó Feng Shaowen, responsable del buró de propaganda de Yangjiang.
 
Se espera que la siguiente fase del plan para recuperar el tesoro del "Nanhai 1" dure entre tres y cinco años, aunque los detalles no han sido publicados, indicó Xinhua.
 
Para los historiadores, el buque confirma la existencia de una antigua ruta marítima que unía China con Occidente fundada hace más de 2.000 años, y usada por los chinos para, ya entonces, exportar sus productos, entre ellos seda y porcelana.
 
La ruta se iniciaba en las actuales provincias de Cantón y Fujian (sureste chino) y recorría el Sudeste de Asia, África y Europa, de forma paralela a la Ruta de la Seda terrestre y, como ella, fue también un puente de conexión entre culturas, según expertos como Huang Zongwei, catedrático de la Universidad Sun Yat-Sen de Cantón.
 
Sin embargo, las pruebas de su existencia son escasas, agregó.
 
Desde que se extrajo del mar, el "Nanhai 1" ha estado sumergido en una piscina valorada en 25 millones de dólares, sellada y de 64 metros de longitud, 40 metros de amplitud y 12 de profundidad en cuyo interior se vertió agua de mar y limo para reproducir las condiciones naturales en las que se conservaba.
EFE
 
 
http://www.peru.com/noticias/portada20090622/40692/China-
recuperara-el-tesoro-del-historico-barco-Nanhai-1

Powered by LifeType