PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Tàrraco, a través de les seves pedres


El Museu Arqueològic mostra la procedència, la utilitat i el tipus de pedra amb què es va construir la ciutat romana

 

Peces que integren l'exposició. A baix, detall d'un monument funerari decorat amb una roseta de vuit pètals i, a la dreta, el director del MNAT.  Foto: J. FERNÀNDEZ.

 Peces que integren l'exposició. A baix, detall d'un monument funerari decorat amb una roseta de vuit

pètals i, a la dreta, el director del MNAT. Foto: J. FERNÀNDEZ.

 

 

«Potser no parlen, les pedres, però ben segur que les podem fer parlar.» Així ho va dir ahir la conservadora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), Pilar Sada, en la inauguració de l'exposició Tàrraco, pedra a pedra, que permet conèixer la ciutat romana a través de les pedres amb què es van bastir els grans projectes públics, com la muralla i el teatre, i també l'arquitectura privada, les escultures, inscripcions i sarcòfags. Un seient procedent del teatre de Tàrraco; el frontal d'un monument funerari decorat amb una roseta de vuit pètals i ornaments vegetals, i el capitell corinti que es va trobara la necròpolis paleocristiana són algunes del centenar de peces de pedra que s'exposen al MNAT, moltes de les quals no s'havien exposat mai.

Els grans projectes públics de Tàrraco, com la muralla i l'amfiteatre, es van construir sobretot amb pedres procedents del Mèdol, la més coneguda de les 21 pedreres que hi havia a l'entorn de la ciutat. Però a Tàrraco, capital de la Hispània Citerior, hi arribaven pedres «d'arreu del món», procedents de les pedreres més prestigioses de l'imperi, segons Francesc Tarrats, director del MNAT.

L'exposició Tàrraco, pedra a pedra mostra precisament el tipus de pedra amb què es va bastir la ciutat, la seva procedència i la seva utilitat. S'hi exposen un centenar de peces, totes pertanyents a la ciutat de Tàrraco i al seu territori, moltes de les quals no s'havien exposat mai, com és el cas del paviment del segle I que es va localitzar a la zona del PERI II, a l'entorn del carrer Jaume I de Tarragona, fet amb plaques de marbre de diferents tipus. També s'exposa un seient del teatre romà, fet amb pedra de Santa Tecla; una llosa que separava els seients de les comunes, decorada amb un relleu que representa un dofí (procedent de la Vil·la dels Munts), i un capitell corinti, precisament el primer element que es va descobrir de la necròpolis paleocristiana. De fet, aquesta troballa va fer aturar la construcció de la fàbrica Tabacalera.

  

 

 

El muntatge s'articula a partir de vuit àmbits temàtics, que repassen les diferents procedències i utilitats de la pedra; des de la que s'empra per a la construcció fins a la pedra decorativa o la simbòlica, «com a transmissora de missatges i d'idees»: «La col·lecció epigràfica de Tàrraco és la més important de la península Ibèrica», va dir Pilar Sada, que va recordar que és de Tàrraco la inscripció més llarga documentada al món romà, datada l'any 221 dC i que commemora la reforma de l'amfiteatre.

Un dels àmbits del muntatge es dedica a la vil·la dels Munts, «un exemple molt aclaridor de l'ús exhaustiu de la pedra», on hi ha «pedres per a tot i de tot arreu», segons la conservadora del MNAT.

Els responsables del museu van destacar que l'estudi de les pedres permet conèixer aspectes molt diversos de la societat que les va fer servir: des de concretar el tipus de calçat que duien els romans (a partir de l'estudi de les escultures) fins a altres aspectes de la societat: « Tàrraco tenia la capacitat d'importar el material de els pedreres més prestigioses de l'imperi per fer un monument funerari», segons Tarrats.

L'exposició s'emmarca en la celebració del congrés d'Asmosia, que fins dissabte reuneix a Tarragona especialistes mundials en l'estudi de la pedra a l'antiguitat.

 

 

 
 
 
 

Peces que integren l'exposició. A baix, detall d'un monument funerari decorat amb una roseta de vuit
pètals i, a la dreta, el director del MNAT. Foto: J. FERNÀNDEZ.

 

 

L'inici de les obres al MNAT, el gener del 2010

Al marge del futur trasllat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona al complex de la Tabacalera (trasllat que no té el vistiplau del director del museu, Francesc Tarrats), està previst que el gener del 2010 s'iniciïn les obres de millora de la seu que el MNAT té actualment a la plaça del Rei. El projecte està pressupostat en 4,7 milions d'euros, que aportarà el Ministeri de Cultura, i permetrà guanyar espai a un museu que està «totalment col·lapsat», segons Tarrats, que va indicar que amb l'actuació s'ampliarà en uns 300 metres quadrats la superfície actual del museu, tot i que es descarta la construcció d'una nova planta com estava previst en una proposta anterior. En el projecte es preveu la substitució de la façana actual de pedra per una de vidre.

El director del MNAT va destacar ahir l'augment importantíssim de visitants que ha experiment el museu en els darrers anys: s'ha passat dels 16.000 registrats l'any 1980 als aproximadament 110.000 visitants que es comptabilitzen en l'actualitat. «La necessitat d'espai és cada cop més alta», va dir. Amb tot, Francesc Tarrats continua oposant-se al trasllat del museu a l'antiga fàbrica Tabacalera, acordat per l'Ajuntament i la Generalitat (ens que gestiona el museu tarragoní, que és de titularitat estatal). Per Tarrats, que defensa la situació del museu a la part alta de la ciutat, en el marc dels principals monuments de Tàrraco, «l'emplaçament d'un museu és fonamental, i la seva localització a la Tabacalera és un suïcidi». Com a exemple, cita els visitants a la necròpolis (just al costat de la Tabacalera), que, quan estava oberta, «mai va atreure més d'una cinquena part dels visitants al museu».

El debat sobre l'emplaçament de l'Arqueològic de Tarragona ve de lluny i en els darrers trenta anys s'han presentat algunes propostes (que preveien, per exemple, situar-lo al parc de les Granotes o als jardins de la Reconciliació). Aquests projectes, però, han acabat morint en un calaix. L'any 2004 el Departament de Cultura va encarregar al MNAT i a l'equip d'arquitectes Martorell / Bohigas / Mackay la revisió i actualització d'un antic projecte del 1987 per a la construcció del nou museu a les parcel·les 2, 4 i 6 de la Via Augusta, a més de la remodelació de l'actual edifici. Una revisió del projecte elaborat per aquest equip d'arquitectes és el que ara es presentarà al Ministeri de Cultura per sotmetre'l a aprovació.

 

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/
48218-tarraco-a-traves-de-les-seves-pedres.html


TARRACO - Una exposición reúne más de cien piezas de piedra de la antigua Tarraco

 

Tarragona.-  El Museo Nacional Arqueológico de Tarragona (MNAT) acoge a partir de mañana la exposición "Tarraco piedra a piedra", que reúne más de cien piezas de piedra, muchas de ellas inéditas, procedentes de la antigua ciudad romana de Tarraco y de su territorio.

 

 

Varios fragmentos de un mosaico expuestos en la muestra "Tarraco Pedra a Pedra",
cuyo eje es el uso de la piedra como elemento de construcción y que está
abierta al público desde mañana y hasta el 22 de noviembre en el Museo Nacional Arqueologico de Tarragona. 

 

(EFE)

La muestra pretende poner de relieve la "importancia" de un material que se utilizó en los grandes proyectos públicos del Imperio romano y en la arquitectura privada, así como en la realización de esculturas, de inscripciones o de sarcófagos, ha recordado en rueda de prensa Francesc Tarrats, director del MNAT.

"Las piedras no hablan, pero las podemos hacer hablar. Descubriremos las muchas historias que nos esconden y que nos ayudan a conocer mejor la sociedad que las usó", ha subrayado el director del MNAT.

En Tarraco, la muralla, el circo, el teatro, el anfiteatro, los templos, las calles, las casas, las villas rurales y un largo etcétera se levantaron utilizando la piedra más próxima -la que proporcionaba el propio territorio-, junto con otros de calidades muy distintas importadas, a menudo, "de las más prestigiosas canteras del Imperio".

En este sentido, la exposición quiere poner de relieve "esta realidad en la cual se combinan materia, forma, función e intencionalidad escenográfica", según han destacado sus responsables.

Para ello, se ha articulado a partir de ocho ámbitos temáticos: piedra próxima, piedra de por todas partes, piedra constructiva, piedra simbólica, piedra decorativa, piedra cotidiana, montones de piedra y males de piedra.

El hilo conductor de toda la exposición es la materia de la que están hechos estos objetos, su procedencia y su utilidad, y representa "una ocasión única para realizar una lectura de la ciudad de Tarraco a través de sus piedras, algunas de ellas viejas conocidas, junto con otras absolutamente inéditas", ha agregado Tarrats.

Entre las piezas más destacadas se encuentran un sillar con un pene esculpido, de entre el siglo I y III d.C.; el frontal de un 'pulvinus' del siglo I-II d.C.; un fragmento de asiento del teatro de Tarraco del siglo I d.C.; o un capitel corintio de entre el siglo II y I a.C. procedente de la Necrópolis.

También se expone un torso de una escultura con la representación del dios Baco, que habría formado parte de la decoración de la villa altoimperial; una lápida funeraria de L. Popilius Prunicus, procedente del anfiteatro; y un retrato póstumo de Tiberio, datado entre el año 37 y 59 d.C., entre otros objetos de material pétreo.

La muestra, que se podrá ver hasta el 22 de noviembre, está enmarcada en la celebración en Tarragona de la IX Conferencia Internacional de la Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity (Asmosia), que reunirá a los especialistas mundiales en el estudio de la piedra en la antigüedad.

Para complementar la exposición, se han organizado visitas comentadas, visitas guiadas para escolares, recorridos por las canteras romanas de Tarragona y un ciclo de conferencias y proyección de películas, con la temática de la piedra y su tratamiento en la antigüedad.

 

 

http://www.soitu.es/soitu/2009/06/09/info/1244560099_030024.html

CUINA - China reanuda excavaciones de Guerreros de Terracota

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:35

 

China reanuda excavaciones de Guerreros de Terracota
 
La excavación en la tercera fosa durará al menos un año y
se realizará tras 24 años de iniciado el trabajo (Foto: Archivo/ EL UNIVERSAL )


La primera excavación comenzó en 1978 y finalizó en 1984, y en ella se encontraron mil 87 figuras claves. La segunda se llevo a cabo en 1985, pero se suspendió por razones técnicas

EFE
El Universal
Beijing Martes 09 de junio de 2009
08:01 Veinticuatro años después, los arqueólogos chinos reanudarán el próximo sábado las excavaciones en la zona de los Guerreros de Terracota, cerca de la ciudad de Xian (provincia de Shaanxi, en el centro del país), informó la agencia oficial de noticias Xinhua.

La primera excavación comenzó en 1978 y finalizó en 1984, y en ella se encontraron mil 87 figuras claves. La segunda se llevo a cabo en 1985, pero se suspendió por razones técnicas.

"La excavación en la tercera fosa durará al menos un año", dijo Wu Yongqi, trabajador del museo.

Los especialistas esperan encontrar una figura clave que revele algunos de los misterios del Primer Emperador chino, Qin Shihuang, cuyo mausoleo, aún no abierto por los arqueólogos, se encuentra a unos dos kilómetros del museo de Terracota, en Xian.

"Esperamos encontrar alguna figura como 'el comandante' del enorme ejército subterráneo", señaló Liu Zhancheng, jefe del equipo de arqueólogos del museo.

Qin fue el primero en unificar los diversos reinos chinos tras siglos de guerra mutua, y gobernó ese imperio entre los años 221 y 210 a.C.

Según los historiadores estaba obsesionado con vivir eternamente y se hizo enterrar escoltado por un ejército de 8 mil soldados, músicos, concubinas, oficiales y escribas para que lo acompañara en la otra vida.

Su mausoleo fue descubierto por casualidad por unos campesinos en 1974 y se cree que tardó 38 años en ser construido por 720 mil esclavos.

Y es que los guerreros actuales son una parte del ejército que se modeló, pero el resto siguen enterrados en los alrededores del mausoleo, aunque los arqueólogos temen que desenterrarlos dañe irreversiblemente las estatuas.

Cuando el grupo de guerreros que ahora está a la vista de los turistas fue descubierto, en 1974, las estatuas estaban pintadas con vivos colores, pero éstos se volatilizaron en poco tiempo, por el contacto con el aire libre.

Según la prensa china, otro de los grandes retos en la nueva excavación para el equipo de arqueólogos es descubrir el éxito de décadas de preservación de los colores y el mantenimiento de las figuras que están intactas.

mzr

 

 

http://www.eluniversal.com.mx/notas/603489.html

Powered by LifeType