PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


ULLDECONA - Cultura invertirà 60.000 euros aquest 2009 per aturar el deteriorament de les pintures rupestres d'Ulldecona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:31


Ulldecona (ACN).- El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha anunciat que el Departament invertirà enguany 60.000 euros en actuacions per restaurar i preservar les pintures rupestres de l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona (Montsià). En una visita als jaciments, Tresserras ha precisat que el gruix de la inversió es destinarà a la restauració de l'abric I, davant la 'urgència' que suposa el seu estat actual de deteriorament. Prèviament, aquest mateix estiu podria començar l'actuació conjunta amb el Laboratorio de Anàlisis e Investigación de Bienes Culturales de Aragón, que haurà de determinar les mesures correctores per evitar la degradació per fenòmens físics i químics d'aquest patrimoni.

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3590235



ULLASTRET - Els arqueòlegs descobreixen que una de les torres ibèriques de la muralla d'Ullastret és més antiga del que es creia

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:29

 


Ullastret (ACN).- La darrera campanya d'excavacions al poblat ibèric d'Ullastret (Baix Empordà) ha permès descobrir que una de les torres que flanquegen la muralla és més antiga del que es creia. Durant les darreres setmanes, els arqueòlegs han estudiat -per primer cop en 60 anys- la torre quadrada que es troba al mig del parament occidental de la muralla. 'Des del 1947 es creia que la torre s'havia aixecat al segle III aC, substituint-ne una de circular, però les troballes ens han permès recular la construcció fins al segle IV avançat abans de Crist', indica el codirector de les excavacions, l'arqueòleg Gabriel de Prado. Durant l'excavació, també s'han descobert fragments de ceràmica ibèrica, catalana i àtica.

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3590504

CAMBRILS - Noves troballes indiquen que el Cavet de Cambrils podria haver estat ocupat des del neolític fins a l'època ibèrica

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:28


Cambrils (ACN).- La cinquena campanya de treballs arqueològics que s'ha desenvolupat a el Cavet de Cambrils (Baix Camp), del 13 al 29 de maig, ha posat al descobert quatre noves estructures excavades a la roca, que probablement s'utilitzarien per emmagatzemar productes agrícoles. L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) explica que el material arqueològic que hi contenen pertany a diferents períodes, amb la qual cosa es confirma l'ocupació humana des del neolític fins a l'època ibèrica. 'Es tracta d'un indret on els grups humans s'hi assenten de manera força continuada durant almenys 4 mil·lenis', apunta Marta Fontanals, directora de l'IPHES.

 

 

 http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3591687 



SANT BOI DE LLOBREGAT - LVDI RVBRICATI MMIX (6 i 7 de juny) i RUBRICATI CONVIVIUM (19 juny)

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 21:27

Des de fa 5 anys, el Museu de Sant Boi de Llobregat el primer cap de setmana de Juny organitza els Lvdi Rvbricati. Durant els dies 6 i 7 de Juny es portaran a terme tallers i activitats de reconstrucció històrica d’època romana en diversos espais patrimonials de Sant Boi. Enguany el fil conductor dels Lvdi Rvbricati són els déus i els mites que giren al voltant del foc, IGNIS.


Us convidem a gaudir i a aprendre de la cultura romana de manera diferent i en família. Podreu participar en tallers, conèixer personatges mitològics i aprendre de manera divertida. A més, si voleu participar en un autèntic sopar romà podeu venir al Rubricati Convivium el divendres 19 de Juny.

 

ludirubricati Lvdi Rvbricati MMIX
La festa romana de Sant Boi
Dissabte 6 de Juny de 17.00 a 21.00 h.
Diumenge 7 de Juny d’ 11.00 a 14.00 h.
Entrada lliure.

Rubricati Convivium
Banquet a la riba del Llobregat
Divendres 19 de Juny a les 21.00 h.
Preu: 36 €.






http://museusantboi.blogspot.com/2009/05/lvdi-rvbricati-mmix-6-i-7-de-juny-i.html



MEXICO - Analizan escultura milenaria de cultura maya hallada en Tabasco

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:49

 

Foto: AGENCIA


Hasta el momento se ha explorado la escalinata frontal hacia el lado norte en dos edificios de 27 metros de alto, sostenidos en una plataforma de unos 50 por 70 metros de base

| Notimex

Investigadores del INAH en Tabasco descubrieron en el sitio maya Moral- Reforma, en Balancín, una Citta que contiene una escultura de un cuerpo articulado en piedra laja del año 650 d. C. con seis cabezas, que es analizada, reportó el organismo federal.

El director del Centro-Tabasco del Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Juan Antonio Ferrer Ávalos, señaló que el hallazgo permitirá fechar la temporalidad exacta en que el lugar fue dominado por Palenque. Las excavaciones, dijo, se realizan a un costado del río San Pedro Mártir, en Balancán –municipio tabasqueño co-lindante con Guatemala y con el estado de Campeche-, que hacia el año 650 d.C. era enclave del paso de mercancías «que debió depender de Palenque». Dijo que los trabajos comenzaron desde el 23 de marzo pasado con 120 personas contratadas en las comunidades y a cargo del arqueólogo Francisco Cuevas, donde en el templo 14 se encontró un torso con piernas y manos articuladas, pieza de las que se han hallado pocas en la entidad.

«El torso es fijo, manos y piernas al parecer tienen movimiento, no sabemos de qué tipo de movimiento, pero podemos hacer la restauración para reponer los miembros hacia el torso», explicó. En el descubrimiento, ocurrido hace unas 48 horas, se encontró que el cuerpo tiene seis cabezas de estuco en buen estado de conservación y con policromía, donde sea precian colores verde, rojo y azul. «Son del estilo palencano, tres cabezas moldeadas de uno a uno, de tamaño normal de personas de esa época y tres más pequeñas con buen estado de conservación», dijo.

Además, se encontraron uno o dos portaincensarios, una vasija de cerámica y una punta, hasta el momento. Expuso que un equipo de restauradores del INAH llegará el próximo lunes por la tarde para comenzar la restauración de la pieza. El funcionario del INAH apuntó que entre los años 675 y 700, Moral-Reforma dependía de Calakmul y con mucha influencia de Palenque por los cambios repentinos en arquitectura y las esculturas.

 

http://www.ochocolumnas.com.mx/2009/05/NES090523_05.html

Powered by LifeType