PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


MERIDA - La excavación en el cuartel Hernán Cortés descubre más tumbas islámicas

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 23:56

 

La excavación en el cuartel Hernán Cortés descubre más tumbas islámicas
Zona en la que se han descubiertos los enterramientos. / BRÍGIDO

 

Se preveía y se han encontrado, aunque por ello no deja de ser una noticia de relieve. En el antiguo cuartel Hernán Cortés se intuía que aparecerían enterramientos islámicos y los trabajadores de la empresa emeritense Arqveocheck lo han encontrado. Ahora se iniciará la habitual fase de catalogación antes de decidir que se ha hace con unos restos enterrados en una inmensa parcela que el Gobierno Calle quiere darle uso cultural, administrativo y comercial, aparte de un aparcamiento.
Las excavaciones se han iniciado en la zona contigua al Museo Abierto de Mérida y la calle Pontezuelas, donde, con anterioridad, ya surgieron ese tipo de restos musulmanes.

En total, Arqveochek trabaja, con 43 personas, en de 12.000 metros cuadrados de superficie de actuación lo hará por espacio de seis meses. Tanto por la extensión como por el número de trabajadores se trata de la excavación en territorio urbano más grande de cuantas se llevan a cabo en la actualidad en España.

La Consejería de Cultura «no tiene constancia de las conclusiones de esta excavación» y, una vez finalice la intervención arqueológica, «realizará los informes oportunos». Para cualquier tipo de información emplaza a informar al Ayuntamiento emeritense.

 

 

 

http://www.hoy.es/20090530/merida/excavacion-cuartel-

hernan-cortes-20090530.html



TARRAGONA - Investigadors d'arreu del món presenten a Tarragona els últims estudis sobre els materials usats en el món antic



La ciutat de Tarragona serà a partir d'avui la seu de la novena edició del Congrés Internacional d'Asmosia (Association for the Study of Marbles and other Stones in Antiquity). La trobada, patrocinada per l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), durarà fins al dissabte. Asmosia és una institució creada per donar a conèixer els estudis sobre el marbre i altres materials lapidis utilitzats en l'Antiguitat. Des del seu naixement, l'any 1988, ha anat organitzant de manera periòdica diverses reunions d'investigadors de diferents disciplines (arqueologia, geologia, química, arqueometria o història de l'art, entre altres) procedents de diferents països.

En aquesta novena edició hi participaran investigadors de més de 25 països, que mostraran les novetats i últims resultats de la investigació sobre marmora des de la interdisciplinarietat. Segons els organitzadors, en el congrés també es donarà una importància especial al significat de l'ús dels materials lapidis peninsulars; per això, una de les sessions serà dedicada a la valoració de la seva importància i simbologia. A més, s'inaugurarà una exposició que mostrarà els principals materials lapidis que, procedents de pedreres hispanes, van ser utilitzats en l'Antiguitat.

Els responsables de l'ICAC apunten que «els treballs d'investigació sobre marmora que s'han anat produint en els últims anys des de nombroses universitats, museus, centres d'investigació i jaciments arqueològics han proporcionat un gran volum de noves dades sobre els materials lapidis utilitzats en l'Antiguitat». Amb el seu estudi, per exemple, es determinen els models decoratius imperants en cada època, la situació de les xarxes comercials per tot el Mediterrani o l'existència de tallers dedicats a l'execució dels programes decoratius. El congrés d'Asmosia és «un punt de trobada que permetrà realitzar un estat de la qüestió sobre tots aquests aspectes, portar en el debat científic totes les novetats generades en els últims anys, discutir aportacions i carències i definir les línies de futur de la investigació sobre marmora pels pròxims anys».

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/46174-investigadors-darreu-del-mon-presenten-a-tarragona-els-ultims-estudis-sobre-els-materials-usats-en-el-mon-antic.html



TARRAGONA - Tarragona, seu d'un congrés d'arqueologia

 
 
Foto: J.F.
Més de 230 investigadors d'arreu del món participen des d'ahir en el congrés internacional d'Asmosia (Association for the Study of Marbles and Other Stones in Antiquity), que té lloc fins dissabte a Tarragona, amb el patrocini de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. Durant les jornades es presentaran els darrers estudis sobre el marbre i altres materials lapidaris utilitzats a l'antiguitat. Ahir també es va inaugurar una exposició al paranimf de la URV.
 
 
http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/47757-tarragona-seu-dun-congres-darqueologia.html


SABADELL - El jaciment de Sant Pau Riu-sec esdevindrà un espai de recerca i pràctiques docents Sabadell (ACN).-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:18

 

 

Sabadell (ACN).- El jaciment arqueològic de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell es convertirà a partir del curs vinent en un espai de recerca i pràctiques per als estudiants del nou grau d'Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquesta mesura serà possible gràcies a l'acord a què han arribat el centre docent, l'ajuntament de la capital vallesana i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica perredactar un Pla Director conjunt que també permetrà crear un centre d'interpretació de troballes. El conveni s'ha signat aquest divendres a la Sala de Govern de l'Ajuntament de Sabadell.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3593762

TORREBESES - Torrebesses vol convertir en visitables part de les sis sitges del segle XVIII descobertes recentment

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:16

 

 

Torrebesses (ACN).- La població de Torrebesses (Segrià) ha posat al descobert en les darreres dues setmanes sis antigues sitges, del segle XVIII, que van servir a l'orde d'Scala Dei per emmagatzemar el gra. L'Institut d'Estudis Il·lerdencs ha excavat en concret tres d'aquestes construccions, que també van ser utilitzades per la Guerra Civil modificant-les per a usos probablement de protecció. Pel que fa les altres tres, que es mantindran sota el nivell de terra, ja estan al descobert i es podrà visitar el seu interior. Aquests recipients estan situats al costat de l'antic castell andalusí de Torrebesses, on va néixer el poble. La runa estava tapada, i només els més grans recorden haver-hi accedit.

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3594955


Powered by LifeType