PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Tresserras diu que l'art de la Franja no sortirà de Lleida perquè 'la justícia no pot anar contra la raó'

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:37
 
 
 

Lleida (ACN).- El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat aquest dijous a Lleida que per la via judicial no podrà sortir de Lleida cap peça d'art sacre de la Franja de Ponent, perquè 'la justícia no pot anar en contra de la raó'. Tresserras creu que el procés pel qual el Bisbe Messeguer va col·leccionar les obres d'art 'és legítim i emparat per la llei'. El conseller ha lamentat que el Govern d'Aragó i el bisbat de Barbastre-Montsó hagin presentat una demanda civil per reclamar la devolució de l'art que té en dipòsit el Museu de Lleida i ha aconsellat a tots els membres del consorci lleidatà que es personin contra aquesta acció judicial, igual que la institució ho farà de forma unitària.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3607560


Tresserras presenta el Pla Integral per a l'Arqueologia a Catalunya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:35
 
 
 

Barcelona (ACN).- En els darrers 30 anys, el nombre d'intervencions arqueològiques a Catalunya s'han multiplicat per 16. Aquest increment però, s'ha fet sense un marc normatiu adequat. És per això que el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha presentat aquesta tarda el Pla Integral per a l'Arqueologia a Catalunya (PIACAT), 'la guia o full de ruta' que ha d'orientar tot el sector. El Pla defineix cinc eixos d'actuació i marca una nova definició de la política arqueològica i de la relació entre l'Administració catalana i els diversos agents del sector. El PIACAT incrementarà un 15% en els pròxims 5 anys l'actual pressupost destinat a actuacions en el camp de l'arqueologia.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/acn/noticia?id=3609665



PERU - Arqueólogos de la UJI encuentran camino inca al Machu Picchu

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:29

 

 

Un equipo de arqueólogos peruanos y técnicos españoles encontraron esta semana un camino inca que partía desde el conjunto arqueológico de Wuaraqtambo, ascendía a la cumbre del cerro Machu Picchu y descendía hasta la ciudadela del mismo nombre en la peruana región Cuzco, se informó hoy en Lima. El hallazgo se hizo el lunes y martes últimos por arqueólogos de la Dirección Regional de Cultura de Cuzco y técnicos del Proyecto Ukhupacha de la Universidad Jaume I de Castellón en España que trabajan en la zona. La calzada inca es de mampostería de piedra, aproximadamente de un metro de ancho, y los muros que sostienen el talud del camino se elevan a 4 o 5 metros de altura, según detalló un comunicado del proyecto Ukhupacha. El Director del Santuario Histórico Nacional de Machu Picchu, Fernando Astete Victoria, comentó que existían algunas evidencias que hacían pensar en la posibilidad de un camino inca, pero debido a lo inaccesible del lugar se planteó como uno de los objetivos del Proyecto Ukhupacha. En realidad, gran parte del territorio peruano está unido por diversos brazos de un gran camino inca que llega al santuario de Machu Picchu construido en lo alto de una cumbre. Los arqueólogos señalaron que la ruta habría tenido un carácter sagrado y que sólo transitaban por su calzada personas con preparación espiritual y que participan en acciones de culto. El equipo de expertos realizará una nueva expedición la próxima semana para precisar el recorrido y la longitud del camino, pues en la pared occidental de la montaña Machu Picchu se puede apreciar que en varios tramos están destruidos. La Dirección Regional del Instituto Nacional de Cultura en el Cuzco tiene un programa de inversiones en el Santuario Histórico Nacional de Machu Picchu para investigaciones arqueológicas de este tipo de 25 millones de soles (8,3 millones de dólares), según informó su director Jorge Zegarra Balcázar

 

 

http://elperiodicomediterraneo.com/noticias/noticia.asp?pkid=476735

 


Powered by LifeType