Kosovo... Una independència per interès?

24 Feb 2008

Molts estan feliços per la independència de Kosovo aquests dies... Una independència complicada, i no reconeguda pels organismes internacionals, només per alguns estats sobirans.

La veritat és que penso que els dirigents dels estats que pensen que dirigeixen el món estan prenent, especialment des del 11-S, decisions que més aviat recorden les lleis geològiques de la deriva continental, sense saber cap a on van, i creant nous xocs de plaques tectòniques que es descontrolen. Iraq i Afganistan son dos greus exemples. Igualment, sembla que vulguin tornar a fer esclatar el Líban en mil pedaços, i ja s'està planejant el repartiment de Palestina en dues entitats independents, que siguin força digeribles pels interessos geoestratègics dels EE.UU i del seu soci a la zona, Israel.

Em preocupa molt com s'ha pres, tan a la lleugera, el tema de la independència de Kosovo, com si fos tan simple, i sense tenir en compte les conseqüències, greus conseqüències, que aquest fet portarà a la ja trasbalsada i ferida zona dels Balcans. Particularment em preocupa el futur d'una Bòsnia que els poders fàctics serbis i croats volen encara repartir-se a dentallades, passant olimpicament dels veïns que (independentment del seu origen) viuen repartits per tot el territori bosnià, i on els bosnians musulmans no compten amb la complicitat de veïns forts com els que si presenten els bosnians serbis i els bosnians croats. Veïns que poc a poc anaven reconstruint les seves relacions socials i econòmiques, superant cinc anys de guerra civil induïda des de l'exterior del territori bosnià.

Amb el reconeixement d'un Kosovo independent per part d'alguns governs sobirans occidentals, que es creuen tan inteligents i que ho controlen tot, s'ha tornat a donar carta blanca, setze anys després del començament de la guerra civil bòsnia del 1992-1995, a aquells que volen repartir-se Bòsnia entre els poders fàctics de Sèrbia i Croàcia. Dessitjaria que la cosa no vagi a més, però quan començo a veure que grups musicals bosnians cancel·len concerts en territori serbi, em fa pensar que la festa, la sagnant festa, només ha fet que tornar a començar... Espero i dessitjo equivocar-me, però em temo que ho tenim molt cru, especialment a Bòsnia, on s'havia arribat a un cert status quo d'ordre interètnic a nivell social i administratiu, que aquest ordre i pau es pugui mantenir amb el reconeixement a la lleugera d'un Kosovo independent, dirigit pels ex-guerrillers de la UÇK... I sembla que hi ha més interessos foscos al darrera, Europa torna a sotmetre's a les estratègies geopolítiques dels mandataris nord-americans.

Per la part que em toca, per les meves experiències personals, dessitjo als bosnians, independentment del seu origen, que mirin cap a Sarajevo i deixin de mirar a Belgrad, Pristina i Zagrab. Que mirin el seu melic, sí, doncs els melics dels veïns continuen força contaminats d'odis i interessos que als bosnians no els ha pas d'interessar. Els interessos dels bosnians han d'entrar, si més no, en mirar cap al futur i construir un país fort i multiètnic, que demostri que es pot viure sense recances i amb concòrdia, i que té una gran riquesa humana que pot aportar molt a Europa, una trista Europa que encara no s'ha dignat a integrar per la via urgent a Bòsnia dins de les estructures de la Unió Europea. Quan s'hi decideixi la UE, potser torni a ser tard, si no ho és ja... Torno a repetir, que dessitjo estar equivocat.

 

Enllaços d'interès:

Camp Bondsteel (Camp militar estadounidenc a territori kosovar):

http://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Bondsteel

http://www.abc.net.au/news/newsitems/200511/s1517535.htm (US denies Guantanamo-style prison in Kosovo)

http://www.globalsecurity.org/military/facility/camp-bondsteel.htm

http://www.satellite-sightseer.com/id/4937/Serbia_and_Montenegro//Urosevac/Camp_Bondsteel

 

Publicat per vpa ( Opinió ) :: Comentaris (2) :: Enllaç permanent :: Retroenllaços (0)
Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Barrapunto
  • Tumblr
  • Fresqui
  • del.icio.us
  • E-mail
  • Google
  • Netvibes
  • digg