24.02.07

ALGUNS TEMES d’un (23F)

Publicat a General | 21:55

ALGUNS TEMES d’un (23F)

Les fonts d’energia eòlica renovables, al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, porten una bona embranzida a curt i mig termini es generarà la meitat de la energia que pot consumir Catalunya.

l’Energia elèctrica es insubstituïble, pels mitjançant informatius, Telefonia, Televisió, Radio, i per evitar la paralització del país, a causa dels mitjans informàtics, de tots els serveis que necessitem la majoria de ciutadans, cada un dels 1440 minuts del dia.

Necessitem politics amb “intuïció”, el factor “sort” comença a ser el que tothom espera i desitja, fixeu-se, el millor equip de futbol (amb manca de sort), pot perdre el partit, amb un contrincant insignificant, vivim una època en que la confiança esta mol devaluada.

El que pot succeir, a causa del canvi climàtic, es imprevisible; com previndrem la manca d’energia eòlica si no bufa el vent?.

L’energia fotovoltaica sembla que tingui un futur més segur, el Sol surt cada dia, i tenim un país dels mes solejats, però també s’ennuvola i de tan en tant plou.

Manquen projectes que il·lusionin als inversors?

Tenim mols metres quadrats de terrats per totes les ciutats que no utilitzem!

També es hora de pensar que les Centrals Nuclears, necessiten un relleu, funcionen sempre amb el màxim control de seguretat, (que mai es total).

Tots els metalls i materials del que estan construïdes, s’estudiaren científicament la seva resistència i fatiga indistintament, i d’aquí resulta el càlcul del temps que pot durar, el bon funcionament de la màquina en qüestió; quant es traspassa esta llei física, ningú pot intuir el moment que en alguna part de la màquina, un dels materials empleats digui prou i a causa de la seva fatiga i es trenqui. Aquest es el moment del accident, i sabem com prevenir-lo.

Hi ara ve lo de l’aigua a les comarques de Tarragona, ara mateix ja estalviem aigua, el Ministeri de Medi Ambient, ha calculat que abans de sis anys, mancaran 30 hectòmetres d’aigua al any, com a referència diuen que es sis vegades la capacitat del pantà de Riudecanyes.

Tenim energia i estem a la vora del mar; que fa falta per instal·lar les dessaladores que calgui, per no es buidi el pantà que regula el consum d’aigua de les nostres comarques?

Es desgela el Polo Nord, pujarà el nivell del mar i l’aigua serà menys salada, la primera matèria està assegurada.

A Tarragona allà pels anys 1988-89-90. no podíem utilitzar l’aigua que subministrava l’Ajuntament per la salinitat que portava dissolta, no dissolia ni el sabó.

Quant més es feia present el problema era a l’hora de prendre cafè, era horrible.

En canvi a Reus i a la mateixa època, donava gust beure aigua de l’aixeta.

Els seus governants ho avien previst, i l’aigua tenia gust d’aigua.

L’estiu passat en diferents punts de la Ribera d’Ebre sofriren els atacats de la mosca negra, quant semblava que ja estava controlada, ens ataca el Mosquit Tigre.

Tant la mosca com el mosquit es reprodueixen amb aigua dolça estancada, també a l’aigua de les piscines sense renovar.

La guerra als insectes invasors, es podria guanyar, utilitzant aigua de mar a totes les piscines del litoral, i a totes les dutxes de les platges; al temps que baixaria el consum d’aigua dolça considerablement. Seria una decisió fàcil per un tema tan dificil.

Josep Maria Sabaté Pena.