Dora S. Farnós i Rovira
29 Octubre, 2007 12:00
Publicat per 5sentits,
Meme tardorenc
Volem aprofitar des del bloc la possibilitat que ens ofereix la Tardor Literària de parlar directament amb els guanyadors del Premis Ciutat de Tarragona. Així, doncs, hem preparat una entrevista a l'estil de meme blocaire per a que pugueu conèixer, no només l'obra, sinó qui s'amaga darrera de cada obra.
La primera de totes és la Dora S. Farnós i Rovira, guanyadora al 2006 del Premi de Narrativa Curta per Internet Tinet amb l'obra Sopa instantània, publicada per Cossetània Edicions.
1. Quina és l’obra de literatura catalana que més t’agrada? Per què?
El cafè de la granota de Jesús Moncada.
És divertida, entretinguda i molt humana. Et fa riure al
temps que reflecteix una part de la societat catalana que m’és molt propera: la
gent de poble amb lligams amb l’Ebre.
2. Quina és l’obra de literatura universal que més t’agrada?
Per què?
La conxorxa dels ximples de John Kennedy Toole.
Repeteixo motius. És divertida, entretinguda i humana. T’exigeix
endinsar-te en el món del personatge (Geometria i moral a tots els nivells!) i,
mentre rius, t’obliga a realitzar una visió crítica de la societat.
3. Quina és la cançó (o grup o cantant) que més t’agrada?
Per què?
Moonriver de Henry Mancini interpretada per Louis Armstrong.
En la música és difícil donar una explicació racional de per què t’agrada, es tracta més d’un sentiment. Cada cop que l’escolto se’m posa la carn de gallina, sense cap raó.
4. Què et va portar a escriure l’obra premiada?La lectura d’un article al diari El País on s’exposava una història, més pròpia de la ficció que de la realitat, protagonitzada per Joyce Vincent em va empènyer a escriure la mateixa història des d’una altra perspectiva. La intenció va ser transmetre la soledat que em va envair en ser coneixedora de la història real.
5. Què és el més complicat de ser escriptor?En el meu cas, donat que aquesta no és la meua professió, el més difícil és mantenir la continuïtat i perseverança en la tasca d’escriure. Dedicar el temps que es mereix i que m’agradaria és força complicat donat que sembla que sempre hi ha quelcom més urgent que no pas escriure.
6. Després que t’hagin publicat l’obra guardonada, quin és el teu proper projecte literari?El meu projecte literari és escriure: contes, relats, novel·les, poesia... mediocres, dolents, bons, excel·lents... fantàstics, costumistes, romàntics, negres... escriure qualsevol obra que em permeti deixar per escrit un sentiment... no importa el resulta, l’important és no deixar d’explicar el món que ens envolta des d’un altre punt de vista.
7. Creus que el llibre electrònic algun dia substituirà el llibre en paper? Per què?Considero que no són béns substitutius. És evident que el llibre electrònic té un conjunt d’avantatges respecte el paper, però, per exemple, no pot substituir el plaer de llegir un llibre en paper, de marcar el teu ex-libris, de tenir la signatura de l’autor, de posseir-lo... Però això no significa que el llibre electrònic no tindrà èxit. De la mateixa manera que els diaris en paper es continuen venent encara que els pots consultar per Internet, la majoria gratuïtament i amb informació més actualitzada.
8. Tens un bloc? Quin és i què hi expliques?
Tot i que actualment no estic mantenint cap blog, n’he creat més d’un i he col·laborat en altres. Algunes de les adreces són:
http://histories.blogia.com/ (propi) Conjunt de posts publicats durant el 2004 narrant històries relacionades amb els meus viatges diaris en el tren.
http://llibres.blogia.com/ (propi) Enumeració dels llibres que he llegit, vull llegir o he intentat llegir. Alguns dels posts es completen amb microcontes com si es tractés del sentiment que m’han transmès.
http://loslunesalblog.blogspot.com/ (propi) Publicació de contes curts realitzats com exercici proposat en el taller literari “La sociedad del duelo”.
http://dorum.canjuarlos.net/ (compartit) Bloc en el que compartim interessos relacionats amb qualsevol art.
Josep Anton Baixeras i la Tardor
29 Octubre, 2007 08:31
Publicat per 5sentits,
Tardor literària
Un dels autors a què la Tardor Literària ha volgut parar atenció especial és el Josep A. Baixeras. Aquest sant Jordi ja se li va retre homenatge però ara, a la Tardor, s'ha preparat una Ruta Literària per Tarragona el proper dissabte 17 de novembre que començarà a la plaça de la Mitja Lluna (també anomenada plaça Prim, de manera oficial).
Abans, però, podrem gaudir de la seva presència en la presentació del primer volum de l'obra completa d'Artur Bladé (editada per Cossetània) a la llibreria La Capona, el dimarts 13 de novembre.
El Josep A. Baixeras va ser un dels escriptors del Camp de Tarragona convidats a la Fira de Frankfurt. Un perfecte ambaixador si tenim en compte, entre altres coses, que la seva darrera obra publicada és una traducció de Goethe (fill de la ciutat alemanya) titulada La fira de Plundersweilern i editada per Arola Editors. Podeu llegir una entrevista que li van fer al diari El Punt tot just al tornar aquí.