PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRACO - L'olimp dels Pirineus

 

 

La mostra inclou un centenar de peces, la majoria altars votius Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.
La mostra inclou un centenar de peces, la majoria altars votius Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.

 

 Una exposició del Museu Arqueològic de Tarragona mostra la importància de les valls pirinenques a l'època romana

 

Va ser durant l'època de l'emperador August que l'imperi romà va prendre el control dels Pirineus i, a partir d'aquell moment, les valls pirinenques van entrar de ple en la nova organització romana i van exercir un paper vertebrador, més que no pas de separació, sobre les comunitats assentades a banda i banda. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona va inaugurar ahir una exposició que mostra, a través d'una rica col·lecció d'altars tallats en marbre, la importància dels Pirineus «més que com a frontera com un lloc de trobada, de mestissatge ètnic i cultural que separava dos mons –l'ibèric i el gal–». La mostra l'ha produïda el Musée Saint-Raymond de Toulouse, tot i que a Tarragona s'ha ampliat amb peces de museus d'Osca, Navarra i la Val d'Aran.

Els romans van aportar als Pirineus la seva cultura, la seva llengua llatina i els seus déus, que convivien sovint amb les tradicions locals. L'exposició L'altre Olimp, que ahir va inaugurar l'Arqueològic de Tarragona (MNAT), mostra com eren les valls pirinenques a l'antiguitat des del punt de vista social, econòmic i, sobretot, religiós. I ho fa mitjançant l'exposició d'una rica col·lecció d'ares votives, molt nombroses als Pirineus centrals per la proximitat de les pedreres de marbre.

Aquests altars tallats en marbre contenen sovint una descripció que menciona el nom d'una divinitat i el de la persona que ha efectuat l'ofrena: «Les ares votives permeten descobrir déus i deesses venerats en aquesta regió durant l'època romana, i ens condueixen a l'encontre d'una població pirenaica multicultural. Les inscripcions ens donen informació sobre una part de la població», explicava ahir Pilar Sada, conservadora del MNAT.

 


Quinze fulles votives de plata. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.

 

 


 L'exposició parteix del muntatge Marbres, hommes et dieux, produït pel Musée Saint-Raymon de Tolosa de Llenguadoc, però a Tarragona ha canviat el títol i s'ha ampliat amb peces de la banda sud dels Pirineus, principalment provinents de museus de la Val d'Aran, de Navarra, Osca i del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, a més de col·leccions privades i també d'algunes peces de Tàrraco. Per exemple, s'hi poden veure unes esteles funeràries procedents de la Val d'Aran, una lauda sepulcral de mosaics, provinent de Coscojuela de Fantova (Osca), i unes exquisides fulles votives de plata, de procedència pirinenca però que es van descobrir entre 1961 i 1973 en una ciutat alemanya. També s'exposa una inscripció procedent del fòrum romà d'Empúries.

La mostra s'articula a través de set àmbits temàtics: des del que explica la romanització dels Pirineus, fins al que tanca el recorregut i que inclou la projecció d'un audiovisual que relata el procés de fabricació d'un altar votiu realitzat pel picapedrer i marbrista Georges Jolliot, i que es pot veure a la mateixa exposició.

 

El representant del museu de Tolosa de Llenguadoc mostra les ares votives.   Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.

El representant del museu de Tolosa de Llenguadoc mostra les ares votives. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ.

  

 

Els organitzadors han volgut dotar la mostra d'un caràcter didàctic i, com a exponent, s'hi explica com s'ha de llegir una inscripció: «Volem apropar-nos al llenguatge de les pedres i saber com les hem de llegir», segons Pilar Sada.

Els responsables del museu de Tolosa de Llenguadoc van destacar que la romanització «no va ser un fet imposat per la política, sinó un fet natural» i que l'obertura al món romà estava també impregnada de tradicions locals. En l'aspecte religiós, per exemple, els déus honorats als Pirineus abans del domini romà es van continuar venerant durant molt temps després de la integració de la regió a l'imperi. El contacte entre les divinitats pirinenques i el panteó romà va comportar algunes barreges i, en aquest cas, algunes divinitats locals es dissimulaven sota un nom llatí.

  L'altre Olimp, que es podrà visitar al MNAT fins al 16 de maig, vol ressaltar la importància dels Pirineus «no com una barrera, sinó com un element geogràfic que connecta les comunitats que s'hi han anat assentant a banda i banda», segons Francesc Tarrats, director de l'Arqueològic de Tarragona.

Darrera actualització ( Divendres, 29 de gener del 2010 11:59 )

 

 

 

http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/130393-lolimp-dels-pirineus.html

ARGENTINA - Los restos del buque del siglo XVIII hallado en Puerto Madero serán trasladados a La Boca

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:21

 

 




Un grupo de arqueólogos argentinos comenzarán mañana los trabajos de preparación para la relocalización de la nave y su posterior reenterramiento “bajo una cantidad de condiciones técnicas, para poder conservar de la mejor manera el material que deberá ser sometido a un proceso de monitoreado". El buque mercante fue descubierto el 29 de diciembre de 2008, en un área donde se construye un complejo edilicio.
El descubrimiento de la nave, durante una excavación para una obra en el Dique 1 de Puerto Madero, fue bautizado como "Pecio Proyecto Zencity", y uno de sus responsables es Javier García Cano.

Este arqueólogo destacó que el barco "deberá ser enterrado nuevamente bajo una cantidad de condiciones técnicas, para poder conservar de la mejor manera el material que deberá ser sometido a un proceso de monitoreado".

García Cano aclaró que la embarcación "no es un galeón", como se difundió en un principio en los medios de comunicación, sino que "se trata de un buque mercante de travesía oceánica de tamaño mediano, de origen español, y data aproximadamente del siglo XVIII".

"Los galeones -insistió- son de otra época y difieren significativamente de lo que es un buque mercante. Es como confundir un gato con un tigre".

Sobre el proyecto, añadió que "se están haciendo estudios por muestreo de la madera y relevamientos tridimensionales que aportaron datos sueltos, los cuáles ayudarán a reconstruir bien el origen del buque y de su cargamento".

El barco fue descubierto el 29 de diciembre de 2008, a una profundidad de ocho metros en paralelo a la calle Pierina Dealessi, donde se construye un complejo edilicio.

Debido a que el terreno donde está el buque tiene dueño, el Ministerio de Cultura porteño, a cargo de los gastos para proteger este hallazgo arqueológico, considerado el más importante de la ciudad, le asignó otro predio en Barraca Peña, pegado al Riachuelo, en La Boca.

García Cano destacó que "ese lugar permite hacer una excavación de 22 metros de largo para poder reenterrar el barco y de esa manera conservar el material, debido a que las técnicas para mantener la madera en el ambiente no son definitivas".

El arqueólogo señaló que "lo más importante en las tareas de izado es obtener las piezas lo más intactas posibles" y estimó que el preparado del barco para ser levantado y trasladado a su nuevo lugar mediante un sistema de plumas metálicas "demandará 60 días como mínimo".

"La totalidad de la colección de los objetos excavados pertenecientes al buque están siendo restaurados, clasificados y estudiados en un laboratorio", puntualizó el profesional.

La intención de las autoridades de Cultura es que esos objetos, entre los que figuran cañones, cerámicas de distintos tamaño y huesos, se puedan exhibir con su historia correspondiente.

Los otros responsables del "Pecio Proyecto Zencity", que trabajan junto a García Cano, son los arqueólogos Mónica Valentini y Marcelo Weissel.

Los restos del barco fueron encontrados por obreros que trabajaban en la construcción de un complejo de cuatro torres, quienes luego de excavar unos siete metros, a unos diez metros de la calle Juana Manso, se toparon con piezas metálicas y trozos de maderas.

Los trabajadores utilizaron sólo palas para descubrir esas piezas y, ante la sospecha de que fueran restos arqueológicos, dieron aviso a la Dirección de Patrimonio Histórico de la ciudad de Buenos Aires.

En ese momento, el arqueólogo Marcelo Waisel señaló que en el marco de los trabajos que se realizaban en Puerto Madero, "esperábamos encontrar algo, porque es una zona rica en historia", ya que antes habían hallado fósiles de animales y humanos.

Lo primero que salió a la luz fueron cinco cañones, dos grandes tinajas que se utilizaban para guardar aceite de oliva, una soga, cuerdas, trozos de cuero, otras vasijas y ramas de árboles.

El ministro de Cultura de la ciudad, Hernán Lombardi, puntualizó oportunamente que "puede haber un nivel de controversia en relación a quién le corresponden estos restos desde el punto de vista jurídico, pero la idea es que el barco sea exhibido cerca del río para los vecinos y turistas".

 

 

 

http://www.telam.com.ar/vernota.php?tipo=N&idPub=174662&id=336078&dis=1&sec=1

Powered by LifeType